Jaga vildsvin med mörkersikte (Vildsvinsjakt)

Jaga vildsvin med mörkersikte (Vildsvinsjakt)

När man vill ha ett mörkersikte för vildsvin finns det många modeller att välja på och det kan vara svårt att veta vilket mörkersikte som är bäst. Man får jaga vildsvin mellan den 16/4-15/2 alla tider på dygnet även på natten sen den 1/7 2001. Vildsvin är nattdjur och då kan det behövas ett mörkersikte för att kunna upptäcka dem. Sen den 15/5 2010 får man jaga vildsvin med elektronisk bildförstärkare på jaktvapnet. Det finns olika sorters mörkersikten: Night-Vision (NV) kikarsikte, digitalt dag/natt sikte och värmesikte (termiskt sikte).

Om man vill bedriva en effektiv jakt är dessa sikten effektiva, men ett mörkersikte kan vara dyrt även om priset har sjunkit med tiden. Man får också vad man betalar för och dyra mörkersikten kan kosta närmare 100 000 kr. Billiga mörkersikten kostar runt 10 000 kr och de underlättar också vildsvinsjakten. Vi har läst recensioner och gått igenom tester för att hjälpa dig att hitta det bästa mörkersiktet för vildsvin. Nedan finns några alternativ av mörkersikten som passar bra för vildsvinsjakt.

Jaga vildsvin med mörkersikte eller värmesikte

Man får jaga vildsvin med mörkersikte på natten, men inte på dagen. Man får också jaga räv med mörkersikte. Man kan jaga vildsvin med lampa eller med hund, men det bästa är att använda sig av ett mörkersikte eller värmesikte. Man får också jaga vildsvin med slug om man använder sig av ett enpipigt hagelgevär. Med ett nattsikte för vildsvin eller mörkersikte vid vildsvinsjakt blir det både lättare och effektivare. Det är ett bra alternativ om man vill investera i ett bra hjälpmedel för jakt på vildsvin.

Ska man köpa värmesikte eller night-vision sikte?

Ett värmesikte känner av bytesdjurets värmesignaturer och det blir då lätt att upptäcka vildsvinet. Djur alstrar värme och är väldigt lätta att upptäcka i kikaren, vilket är väldigt effektivt vid jakt i mörker. Värmesiktet visar tydligt var djuret finns och det har också inställningar som gör att det blir ännu tydligare. Det kan vara svårt att navigera då omgivningen också kan innehålla sådant som alstrar värme. Mörkersikten med night-vision tar upp synligt ljus i linsen och det behövs ett visst ljus för att det ska fungera. Mörkersiktet ger en mer detaljerad och verklighetstrogen bild, de är också billigare än värmesikten. Beroende på vad och när kikarsiktet ska användas kan de passa olika bra.

Bästa mörkersikte för vildsvinsjakt

  1. Pulsar Thermion 2 XP50 (Bästa värmesiktet för vildsvinsjakt)
  2. Pulsar Digex C50 Mörkersikte (Bra och prisvärt mörkersikte)
  3. PARD NV007V 12mm (Bra och billig mörkersikte adapter)
  4. InfiRay TUBE TL35 V2 värmesikte (Prisvärt värmesikte)
  5. Yukon Sightline N475 IR-940 (Digitalt mörkersikte för vildsvinsjakt på långt avstånd)

Pulsar Thermion 2 XP50 (Bästa värmesiktet för vildsvinsjakt)

Pulsar Thermion 2 XP50 (Bästa värmesiktet för vildsvinsjakt)

Pulsar Thermion 2 XP50 är en banbrytande värmesikte som erbjuder en imponerande termisk bild med hjälp av sin toppmoderna design och avancerade tekniska innovationer. Med en 640×480 värmesensor och en 17µm pixel pitch levererar den enastående detaljrikedom och skärpa. Den är dessutom utrustad med en HD AMOLED-skärm som ger fantastisk prestanda.

Uppgraderingen från den tidigare Thermion XP50 är märkbar. Med en NETD på mindre än 25 mK, jämfört med tidigare NETD<40 mK, blir bildens kvalitet ännu bättre. Den 50 mm linsen, som är större än föregångaren på 42 mm, bidrar också till att förstärka skärpan och krispigheten i värmebilderna. Det är tydligt att Pulsar har fokuserat på att lyfta bildkvaliteten till en extremt hög nivå.

Det som verkligen sätter Pulsar Thermion 2 XP50 isär från konkurrenterna är dess värmesensor. Med en temperaturkänslighet på 25 milikelvin (25 mK) och den innovativa Image Boost-funktionen, erbjuder detta värmesikte en betydligt klarare, mer kontrastrik och detaljerad värmebild än andra produkter på marknaden. Dess högkvalitativa sensorer ger en överlägsen bildkvalitet, medan lägre milikelvin-värden hos konkurrenterna tenderar att ge en diffusare och mindre kontrastrik värmebild.

Pulsar Thermion 2 XP50 är det perfekta valet för professionella jägare som värdesätter både traditioner och teknisk överlägsenhet. Med dess banbrytande egenskaper och enastående bildkvalitet är detta värmesikte ett pålitligt och imponerande verktyg för att identifiera svaga värmebilder och maximera prestationen under jaktupplevelsen.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XP50


Pulsar Digex C50 Mörkersikte (Bra och prisvärt mörkersikte)

Pulsar Digex C50 Mörkersikte (Bra och prisvärt mörkersikte)

Pulsar Digex C50 är ett prisvärt och bra mörkersikte som tar mörkeroptiken till en helt ny nivå. Med en rad avancerade funktioner och prestanda som överträffar sina föregångare, imponerar det verkligen på marknaden.

En av de mest framstående egenskaperna hos C50 är den uppgraderade sensorn med en överkänslig Full HD-upplösning på 1928×1088, vilket ger enastående bildkvalitet och detaljer även i svagt ljus. Dessutom erbjuder den färgskärm istället för den traditionella svartvita, vilket är unikt för C50. Tillsammans med den nya sensorn och Pulsars sumlight-funktion kan man använda siktet långt in i skymningen utan att behöva använda IR-lampa och njuta av färgrika bilder. Endast vid riktigt mörka förhållanden behövs IR-lampan.

En annan fördel med Digex C50 är den betydligt längre batteritiden, vilket är viktigt för långa jaktutflykter eller övervakning under natten. Det finns också olika objektiv- och sensorlägen som garanterar optimala resultat oavsett tid på dygnet. Under dagen kan man njuta av naturliga färgbilder i Full HD, och vid skymning kan man enkelt byta till ett högre ljusöverföringsläge och fortsätta med färgbilder. När det blir mörkt ökar känsligheten och bilden blir svartvit.

För att maximera effektiviteten vid nattjakt kan man använda Digex C50 tillsammans med en av Pulsars IR-lampor i Digex-XS-serien. Dessa lampor erbjuder en tredubblad optisk effekt jämfört med tidigare modeller, vilket möjliggör bättre synlighet och observation av djur på långt avstånd. Detta gör Digex C50 till ett perfekt verktyg för jakt på vildsvin, rådjur och älg på avstånd upp till 500 meter.

Med sin överlägsna prestanda, avancerade funktioner och möjlighet att använda färgbilder utan IR-lampa i skymning, är Digex C50 ett utmärkt val för jägare som vill ha bästa möjliga synlighet och bildkvalitet i mörker.

Se pris för Pulsar Digex C50 Mörkersikte


PARD NV007V 12mm (Bra och billig mörkersikte adapter)

PARD NV007V 12mm (Bra och billig mörkersikte adapter)

PARD NV007V 12mm  är en adapter som man fäster på sitt befintliga kikarsikte. En mörkersikte adapter är en enhet som används för att ansluta ett vanligt sikte eller kikarsikte till ett mörkersikte. Den möjliggör för jägare och skyttar att använda sina befintliga sikten även under dåliga ljusförhållanden eller i mörker.

Genom att använda en adapter kan du fortsätta använda ditt befintliga sikte eller kikarsikte istället för att behöva köpa och montera ett separat mörkersikte. Det sparar både tid och pengar, samtidigt som du behåller den precision och kvalitet som ditt befintliga sikte erbjuder.

PARD NV007V är en förbättrad version av den tidigare NV007A-modellen och erbjuder flera uppgraderingar som gör den till en pålitlig följeslagare för spaning och jakt i mörker. En betydande förbättring är den uppgraderade sensorn som ökar räckvidden med nästan 100 meter, vilket ger dig bättre möjligheter att identifiera och spåra objekt på avstånd. Detta är särskilt användbart för jaktändamål.

En annan märkbar förändring är knapparna som nu är tillverkade av silikonmaterial. Detta gör dem tystare och mer hållbara än tidigare. Du kan enkelt navigera genom menyer och justera inställningar utan att riskera att störa viltet i området.

NV007V levererar också imponerande bild- och videokvalitet. Med videoupplösning på 1920 x 1080 och 30 bilder per sekund får du skarpa och klara videoklipp. Fotoupplösningen är ännu högre med 2592 x 1944, vilket ger dig detaljerade bilder att analysera i efterhand.

Den inbyggda Micro SD-kortplatsen möjliggör enkel och bekväm videoinspelning. Inspelningen sker i MP4-format, vilket är kompatibelt med både OSX och Windows. Du kan också spela upp videon direkt på viewfindern för att snabbt analysera dina skott och förbättra din träffsäkerhet.

NV007V har också en praktisk digital zoom-funktion som gör att du kan förstora bilden utan att kompromissa med den optiska förstoringen. Detta resulterar i bibehållen färgåtergivning och detaljnivå.

Med det inbyggda WiFi-systemet kan du koppla din mobil eller surfplatta till siktet och enkelt visa och dela videor som lagras på Micro SD-kortet. Detta är en användbar funktion för att snabbt dela dina jakt- eller spaningsupplevelser med vänner eller för att granska dina inspelningar på en större skärm.

NV007V erbjuder också justerbar ljusstyrka, vilket är en praktisk funktion för att se färger bättre i mörkare förhållanden. Detta kan vara avgörande när du behöver skilja mellan olika objekt eller identifiera detaljer i svagt ljus.

Se pris för PARD NV007V 12mm


InfiRay TUBE TL35 V2 värmesikte (Prisvärt värmesikte)

InfiRay TUBE TL35 V2 värmesikte (Prisvärt värmesikte)

InfiRay TUBE TL35 V2 är ett relativt prisvärt värmesikte som erbjuder högpresterande värmesökning och avbildning. Dess utseende liknar ett traditionellt kikarsikte och erbjuder en knivskarp bildåtergivning. Värmesiktet är konstruerat med en solid aluminiumkonstruktion som gör det tåligt nog att klara av extrema väderförhållanden och temperaturskillnader.

En av de framstående funktionerna hos InfiRay TUBE är dess användarvänlighet. Den är lätt att montera i de 30 mm fästena som användaren själv kan välja. Oavsett om det är dag eller natt, levererar värmesiktet enastående prestanda och kan användas under de mörkaste förhållandena. Med hjälp av InfiRay Outdoor-appen kan du enkelt ansluta TUBE till din enhet och strömma bild, ta bilder och spela in video.

Egenskaperna hos InfiRay TUBE är imponerande. Den har en skarp 35 mm objektivlins som fokuserar värmestrålningen på ett effektivt sätt. Det termiska kikarsiktets siktfält är 7,5 x 5,6 grader, vilket ger användaren en tillräckligt bred synvinkel för att upptäcka objekt på avstånd. Ögonavståndet är mätt till 60 mm, vilket ger användaren bekvämlighet vid användning.

Den termiska kameran i InfiRay TUBE TL35 V2 använder en 384 x 288 pixlar upplösning med en uppdateringshastighet på 50Hz. Detta resulterar i en snabb och smidig bilduppdatering som gör att användaren kan följa objektets rörelse smidigt. Den termiska kontrasten, mätt som NETD, är <50mK, vilket indikerar en hög känslighet för att upptäcka och återge små temperaturvariationer.

InfiRay TUBE TL35 V2 värmesikte erbjuder en överlägsen bildåtergivning, mångsidighet och tålig konstruktion. Dess imponerande egenskaper, inklusive en skarp objektivlins, brett siktfält, snabb bilduppdatering och hög termisk kontrast, gör den till en pålitlig följeslagare för användare som behöver ett tillförlitlig mörkersikte under vildsvinsjakt.

Se pris för InfiRay TUBE TL35 V2 värmesikte


Yukon Sightline N475 IR-940 (Digitalt mörkersikte för vildsvinsjakt på långt avstånd)

Yukon Sightline N475 IR-940 (Digitalt mörkersikte för vildsvinsjakt på långt avstånd)
Yukon Sightline N475 IR-940 är ett digitalt dag/natt mörkersikte som är ett objektiv på 58 mm som ger bättre ljusinsläpp vid spaning på längre avstånd. Det har ett högt förstoringsintervall 6-24x och är mycket ljusdörstärkande med en inbyggd IR-lampa. Mörkersiktet är lättanvänt med en kontroll och överskådliga menyer. Batteritiden är fyra timmar med ett uppladdningsbart batteri. Det har också en bild i bild funktion som visar en liten ruta i bilden med hög förstoring och resten av bilden har låg förstoring. Siktet har en bra på på ungefär 350 m och det finns tre olika inskjutningsprofiler som klarar rekyler på max 600 Joules. Det har 12 utbyttbara riktmedel och mörkersiktet är lätt att starta. Det passar bra för vildsvinsjakt som ofta måste ske på ett visst avstånd från djuren.

Teknisk specifikation

Sensor: CMOS 1280×720 Display: LCD Displayupplösning: 1024×768 pixlarFörstoring: 6-24x (6.1,6.2-24x) Objektivdiameter: 58mm Synfält: 4.1 grader/100m på lägsta förstoringen Ögonavstånd: 50mm Dioptrijustering: -2.5 till +5 Upptäcktsavstånd: 350m

Se pris för Yukon Sightline N475 IR-940


När får man jaga vildsvin?

Vildsvinsjakt har ökat på senare tid i takt med att antalet vildsvin har ökat. Jägarna jagar vildsvin i skog och mark, men också i parker och trädgårdar. Vildsvinsjakt görs genom att sitta på pass och vänta eller med hund. Man får jaga vildsvin med hund den 1/8-31/1, men det kan vara svårt om man inte har en lämplig hund. När man jagar vildsvin med hund är det viktigt att hunden inte skadas, eftersom vildsvin kan vara farliga. Många passar på att jaga vildsvin samtidigt som jakt på älg eller rådjur som kan göra att de blir mer aktiva. Vildsvin förstör åkrarna för bönderna och många annonserar om vildsvinsjakt.

Många tar hjälp av större jaktlag för att lösa problemen med vildsvin och man måste kolla upp vilka regler som gäller. Man kan bedriva skyddsjakt på vildsvin för att minska skadorna. Om man använder ett mörkersikte eller värmesikte till jaktvapnet blir det enklare när man jagar på natten. Det kan annars vara svårt att upptäcka vildsvinen, eftersom de är så skygga och inte syns så bra i mörker.

Olika typer av vildsvinsjakt

Man får skjuta ett obegränsat antal vildsvin under jaktsäsongen om man följer jaktreglerna. Varje år skjuts ungefär 100 000 vildsvin genom antingen åteljakt, drevjakt eller skyddsjakt. När man bedriver åteljakt lockar man djuren med mat till en plats där de sedan skjuts. Det är då viktigt att man har bra kikarsikten och upplyst åtel för att göra jakten enklare. Fördelen med åteljakt är att man har god tid på sig att skjuta. Drevjakt görs med hundar och det kan vara svårare när man inte är van. Skyddsjakt på vildsvin är egentligen vanlig jakt, eftersom man får jaga vildsvin året runt. De förstör ofta grödor och man vill därför skrämma bort dem från marken. Jakten bör dock ske på vildsvin i flock och inte bara enstaka djur.

Jaga vildsvin på natten

Vildsvin är nattdjur och man får också använda belysning vid utfodringsplatser som ger en bättre och säkrare jakt. Många tror att det är enkelt att jaga vildsvin när det finns så många, men de är mycket skygga. Man måste därför jaga på natten och det är inte så lätt när det är mörkt. Nu är det tillåtet med fast belysning vilket underlättar jakten, men vildsvin hör bra och har ett bra luktsinne. Vildsvinsjakt kräver en stor uthållighet och det är viktigt att man är en bra skytt. När man jagar vildsvin med hund måste man skjuta snabbt och några hundraser som används är karelsk björnhund, gråhund och jämthund.

Om man är nybörjare bör man kanske vänta med att jaga vildsvin även om man har mer tid på sig att skjuta när man sitter på pass. Klass 1 vapen ska användas för att jaga vildsvin och det är viktigt att träffa rätt direkt. Jakten blir mer effektiv om man använder ett värmesikte på jaktvapnet. Årsungar av vildsvin kan jagas året runt, men inte suggor med kultingar. De kan jagas dygnet runt, men om man använder sig av åtel (lockmat) på natten blir det enklare.

Se alla mörkersikten


Källor & Tester

https://www.amazon.com/Pulsar-Thermion-XP50-Thermal-Riflescope/dp/B093X2BLGS/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8
https://www.fieldsportschannel.tv/pulsar-thermion-2-xp50-thermal-riflescope-review
https://www.thefirearmblog.com/blog/2022/03/25/tfb-review-pulsar-digex-c50
https://www.sporting-rifle.com/reviews/the-pard-nv007-review-with-mark-ripley
https://www.shootinguk.co.uk/reviews/scopes/infiray-tube-tl35-review
https://www.youtube.com/watch?v=98zIUJN0bDg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *