Bästa värmekamera för jakt 2023! (Bäst i test)

Bästa värmekamera för jakt (Bäst i test)

En riktigt bra värmekamera för jakt gör att du lätt ser bytet även när det är helt mörkt ute. Det finns många olika typer av värmekameror i olika prisklasser och det är inte helt lätt att veta vilken man ska köpa. Vi har tagit reda på vilken värmekamera som är bäst i test och listar här bästa värmekameran 2023!

Att använda en värmekamera under jakt kan markant förbättra träffsäkerheten och effektiviteten. Genom att upptäcka och visualisera värmeavvikelser kan jägaren få en tydlig bild av djurens position och rörelsemönster, även under dåliga ljusförhållanden eller i tät vegetation. Detta gör det möjligt att snabbt och exakt lokalisera och följa djur, vilket ger jägaren en större fördel och ökar chanserna till en lyckad jakt.

Förenklad spårning och eftersökning

Värmekameror underlättar även spårning och eftersökning av vilt. När ett djur blir skadat och försöker fly undan kan det vara svårt att följa dess rörelser med blotta ögat. Genom att använda en värmekamera kan jägaren enkelt följa djurets värmeavtryck på marken och se i vilken riktning det har rört sig. Detta gör eftersökningen mer effektiv och minskar risken för att förlora spåret av djuret.

Säkerhet och identifiering av farliga situationer

En annan fördel med värmekameror under jakt är säkerhetsaspekten. Jägaren kan använda kameran för att identifiera farliga situationer och undvika att närma sig exempelvis vilda djur som björnar eller vargar. Genom att observera deras värmeavtryck kan jägaren bedöma avståndet och undvika onödig risk. Dessutom kan värmekameran hjälpa till att upptäcka andra potentiella faror som brand eller varma ytor i terrängen.

Bättre jaktplanering och markförvaltning

Genom att använda värmekameror för jakt kan jägaren få en djupare förståelse för djurens beteende och rörelsemönster. Genom att analysera värmeavtrycken över tid kan man skapa en bild av var djuren befinner sig, vilka områden de frekventerar och när de är mest aktiva. Denna information kan användas för att planera jaktturer mer effektivt och för att fatta välgrundade beslut om markförvaltning, inklusive vilka områden som bör skyddas eller återhämta sig från jakttrycket.

Vilken värmekamera ska man köpa?

När man överväger att köpa en värmekamera finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Bestäm vad du kommer att använda värmekameran till. Är det för jakt, säkerhet, bygg- och fastighetsinspektioner eller något annat ändamål? Olika kameror har olika egenskaper och funktioner som är mer lämpade för specifika användningsområden.

Kontrollera kamerans upplösning och bildkvalitet. En hög upplösning ger detaljerade och tydliga bilder, vilket är viktigt för att kunna identifiera värmeavvikelser på ett tillförlitligt sätt. Ta även hänsyn till kamerans storlek, vikt och användarvänlighet. En kompakt och lätt värmekamera kan vara mer praktisk att bära med sig under längre perioder eller på fältet. Dessutom bör gränssnittet vara intuitivt och enkelt att använda.

Tänk på att köpa en värmekamera med lång batteritid. Det är viktigt att ha tillräckligt med batteritid för att klara av dina behov utan avbrott.

Fastställ din budget och jämför olika modeller inom den prisklassen. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och prestanda för att få bästa möjliga värmekamera för dina behov utan att överstiga din budget. Man bör även läsa recensioner och rekommendationer från andra användare eller experter. Det kan ge värdefull insikt om en viss kameramodells pålitlighet, prestanda och användarupplevelse.

Här är vår lista över bästa värmekameran 2023 baserat på olika tester, omdömen och recensioner av användare.


Bästa värmekamera 2023 (Bäst i test)

  1. Pulsar Axion 2 XQ35 (Bästa värmekameran för jakt – Bäst i test)
  2. Pulsar Axion XM30F Värmekamera (Bra och prisvärd värmekamera)
  3. Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)
  4. Dahua DHI-TPC-M20 (Bra och billig värmekamera)

Pulsar Axion 2 XQ35 (Bästa värmekameran för jakt – Bäst i test)

Pulsar Axion 2 XQ35 (Bästa värmekameran för jakt - Bäst i test)

Pulsar Axion 2 XQ35 LRF värmesikte är en uppgradering av sin föregångare, Pulsar Axion XQ38 LRF. Med en utökad linsdiameter, inbyggd WIFI och en förbättrad värmesensor har denna kamera tagit bildkvaliteten till en oöverträffad nivå. Den europeiskt tillverkade Lynred-värmesensorn med en upplösning på 384×288 levererar enastående skärpa och detaljnivå, vilket gör det möjligt att se djur och små detaljer som grenar och grässtrån med imponerande klarhet.

Denna modell av Axion 2 XQ35 LRF är utrustad med de senaste funktionerna från Pulsar och har en ännu bättre värmesensor än sina föregångare. Med High Definition bild och Image Boost Technology kan du förvänta dig otrolig skärpa och detaljer i både djur och omgivande terräng. Den kompakta designen och kraftfulla prestandan gör denna värmekamera perfekt för krävande situationer.

En stor fördel med Pulsar Axion 2 XQ35 LRF är användningen av en avancerad HD AMOLED-skärm istället för konkurrerande LCOS- och OLED-skärmar. Detta ger en finare och skarpare bild samtidigt som den kan användas vid extrema temperaturer ner till -25°C. Det gör den idealisk för användning i de skandinaviska väderförhållandena.

Ytterligare en fördel är möjligheten att filma och överföra data via WIFI. Du kan fjärrstyra värmekameran med hjälp av en smart enhet och uppdatera programvaran via Pulsar Stream Vision-appen. Detta innebär att kameran blir bättre över tiden med regelbundna programvaruuppdateringar.

Pulsar Axion 2 XQ35 LRF värmesikte är en fantastiskt kompakt och kraftfull värmekamera med enastående bildkvalitet och avancerade funktioner. Det är en pålitlig och användbar enhet för jakt och observation, särskilt under krävande förhållanden.

Se pris för Pulsar Axion 2 XQ35


Pulsar Axion XM30F Värmekamera (Bra och prisvärd värmekamera)

Pulsar Axion XM30F Värmekamera (Bra och prisvärd värmekamera)
Pulsar Axion XM30F är en imponerande uppgradering från den tidigare Pulsar Key XM30 värmekameran. Den nya modellen har en avancerad HD-AMOLED-skärm som ger en finare, bredare och skarpare bild. Dessutom kan värmekameran användas i temperaturer så låga som -25 grader, vilket är ett stort plus.
En betydande förbättring är möjligheten att filma och överföra data via WiFi, vilket gör det möjligt att fjärrstyra kameran via en smart enhet och uppdatera programvaran via Pulsar Stream Vision 2-appen. Detta gör att värmekameran kan förbättras med tiden och hålla sig uppdaterad.
Andra förbättringar inkluderar en längre batteritid, en ökad upptäcktsavstånd från 950 meter till 1300 meter och en förstoring som har ändrats från 2.5-10x till 3-12x. Dessutom är kompatibiliteten med Stream Vision 2 utökat till både Android- och iOS-enheter.
Pulsar Axion XM30F är en mycket bra värmekamera med förbättrade funktioner och prestanda jämfört med sin föregångare. Den erbjuder en finare bildkvalitet, möjlighet att filma och fjärrstyra via WiFi samt ökade avstånd och förstoring. Om du är ute efter en kraftfull och användarvänlig värmekamera är Pulsar Axion XM30F definitivt ett bra val.

Se pris för Pulsar Axion XM30F


Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)

Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)

Leica Calonox “View” är en termisk kikare som erbjuder avancerad bildkvalitet och imponerande prestanda. Kikaren använder sig av en högteknologisk vanadiumoxidsensor med 640×512 pixlar och 12 µm pixelstorlek. Detta ger enastående detekteringsförmåga och temperaturupplösning.

En av de mest framstående funktionerna i Leica Calonox “View” är den 2,5x optiska grundförstoringen. Med denna förstoring får du ett stort synfält, vilket är särskilt användbart för observationer i omedelbar närhet. Du kan enkelt skanna och granska dina omgivningar med detaljerad klarhet och precision.

För att möjliggöra observationer på längre avstånd har kikaren en imponerande digital zoomfunktion. Du kan zooma upp till 10x förstoring och fortfarande behålla detaljrikedom och skärpa. Detta gör det möjligt att undersöka objekt eller landskap på avstånd och upptäcka detaljer som annars skulle vara svåra att se.

Leica Calonox “View” är utrustad med en LCOS-skärm med 1280×960 pixlar, vilket ger en högupplöst visning av det termiska landskapet. Tack vare Leicas egen bildbehandlingsteknik, Leica Image Optimization (LIO™), kan kikaren förbättra och optimera bildkvaliteten ytterligare. Detta säkerställer att inga detaljer försvinner eller förvrängs, även vid stora avstånd.

En annan fördel med Leica Calonox “View” är dess kompakta och användarvänliga design. Kikaren är lätt och bekväm att hantera under observationer och har intuitiva kontroller för att justera inställningar och zoomnivåer. Den robusta konstruktionen gör att den tål olika väderförhållanden och kan användas i olika utomhusmiljöer.

Leica Calonox “View” erbjuder en enastående prestanda och avancerad bildkvalitet. Med sin kraftfulla sensor, optiska förstoring, digital zoom och bildbehandlingsteknik ger den användaren möjlighet att upptäcka och granska detaljer på både korta och långa avstånd. Dess kompakta och användarvänliga design gör den till en idealisk partner för utomhusobservationer och utforskning av det termiska landskapet.

Se pris för Leica Calonox View


Dahua DHI-TPC-M20 (Bra och billig värmekamera)

Dahua DHI-TPC-M20 (Bra och billig värmekamera)

Dahua DHI-TPC-M20 15 mm är en värmekamera som passar perfekt för spaning på kort och medelavstånd. Med en 256 x 192 pixel sensor erbjuder den tillförlitlig bildkvalitet och prestanda. Kameran är idealisk för olika ändamål, inklusive åteljakt, spaning på djur i öppna fält och tät vegetation, samt för att övervaka mörka områden som parkeringsplatser, parker och skogar.

En av de framstående funktionerna i denna kamera är den avancerade bildbehandlingsalgoritmen utvecklad av Dahua. Detta ger användarna fördelen av tydliga och detaljerade bilder även i utmanande miljöer. Kameran är också utrustad med en stadiametrisk avståndsmätare, vilket innebär att den kan ge ett ungefärligt avstånd till ett mål.

En annan användbar funktion är eldupptäcktsfunktionen, vilket innebär att kameran kan upptäcka och följa eldens förlopp. Detta är särskilt värdefullt för att tidigt varna om eventuella eldsvådor. Dessutom kan flera användare samtidigt ansluta till kameran och övervaka händelserna via sina smarta enheter, tack vare den simultana multianvändarfunktionen.

Dahua DHI-TPC-M20 15 mm är också flexibel och användarvänlig. Kameran är bärbar och kan enkelt transporteras i en handväska, vilket ger en extra säkerhetsmöjlighet i områden där tryggheten kan vara en faktor. Dioptrijustering gör att personer med olika synfel kan använda kameran bekvämt.

När det gäller säkerhet har kameran en ögonlaserskyddsfunktion som automatiskt inaktiverar laserpekaren efter 10 sekunder, vilket hjälper till att undvika eventuella skador på ögonen. Kameran har också en fast fokusering, vilket innebär att fokus inte behöver justeras när man spanar på objekt på olika avstånd.

En annan fördel med denna kamera är dess mångsidighet när det gäller montering. Med en 1/4-tums gänga i botten kan den enkelt monteras på de flesta fotostativ. Dessutom möjliggör WIFI-modulen uppdatering av programvaran och streaming av data till smarta enheter, vilket ger enkel och bekväm hantering av kameran.

Se pris för Dahua DHI-TPC-M20 15 mm


Kamera för att filma jakt

Medan många vet att värmekameror används i militären och andra situationer men termisk avbildningsteknik används också i stor utsträckning för att jaga och upptäcka djur. Vissa undrar vad skillnaden är mellan termiska bilder och mörkerseende eller om det ens är någon skillnad alls! Skillnaden är att mörkerseende förstärker tillgängligt ljus så att du kan se föremål precis som du skulle under dagen. Termisk avbildning å andra sidan belyser skillnader i kroppstemperatur vilket gör det lättare att upptäcka levande djur eller människor.

Värmekamera för jakt (Köpguide)

Den som jagar kommer oundvikligen att spendera tid utomhus på natten. Ficklampor fungerar, men de lockar uppmärksamhet. Nattvision fungerar också, men djur kan hålla sig dolda nog för att undvika upptäckt. Det enda de inte kan dölja är deras värmesignaturer.

Värmekameror är den högteknologiska och oslagbara lösningen för jägare ute i mörker. I stället för att se ljuset som föremål reflekterar, ser värmekameror värmen de avger. Djurens kroppsvärme lyser på skärmen oberoende av hur mörkt det är ute.

Hur fungerar en värmekamera?

En värmekamera, även känd som termisk kamera eller IR-kamera (infraröd kamera), används för att upptäcka och mäta den infraröda strålning som avges av föremål och personer. Genom att mäta den infraröda strålningen kan kameran producera en bild som visar olika temperaturer hos objekt och ytor.

För att förstå hur en värmekamera fungerar är det viktigt att känna till det elektromagnetiska spektrumet. Det elektromagnetiska spektrumet sträcker sig från radiovågor med låg energi till gammastrålning med hög energi. Synligt ljus är en liten del av det elektromagnetiska spektrumet. Under synligt ljus ser vi olika färger beroende på vilken våglängd ljuset har.

Värmekameror använder sig av den infraröda delen av det elektromagnetiska spektrumet. Alla objekt med en temperatur över absoluta nollpunkten (-273,15°C) avger infraröd strålning, även om den är osynlig för det mänskliga ögat. Värmekameror är utformade för att uppfatta och mäta denna infraröda strålning.

Fördelen med en värmekamera för jakt

Värmekameror erbjuder flera fördelar och användningsområden för jakt. Här är några av fördelarna med att använda en värmekamera för jaktändamål:

Detektering av vilt: En värmekamera kan hjälpa jägare att upptäcka och lokalisera vilt, även i mörker eller dåliga ljusförhållanden. Genom att känna igen viltets varmare kroppsdelar kan jägaren få en överblick över området och identifiera djur som är svåra att upptäcka med blotta ögat eller traditionella kikarsikten.

Spårning och eftersök: Efter att ha fällt ett djur kan en värmekamera vara till stor hjälp för att spåra och hitta det nedlagda bytet. Genom att följa djurets varmare kroppsvärme kan jägaren enkelt följa spåret även under mörka förhållanden eller i tjock vegetation.

Utvärdering av omgivningen: En värmekamera kan hjälpa jägare att bättre förstå sin omgivning och identifiera specifika platser där viltet kan befinna sig. Genom att skanna området kan man upptäcka värmeavvikelser, som indikerar närvaron av djur, vilket kan vara särskilt användbart vid jakt på natten eller i täta skogsområden.

Säkerhet och skydd: Värmekameror kan bidra till att förbättra jägarens säkerhet genom att identifiera eventuella faror eller hot som kan finnas i omgivningen. De kan upptäcka varma föremål eller personer som inte syns med blotta ögat, vilket ger jägaren möjlighet att undvika farliga situationer.

Bedömning av skottplacering: Efter att ha avfyrat ett skott kan en värmekamera användas för att bedöma skottplaceringen genom att mäta temperaturförändringar i det nedlagda bytet. Detta kan hjälpa till att säkerställa en etisk jakt genom att minimera lidande och ge jägaren information om det optimala förfarandet för eftersök.

Värmekamera vs termiska kikarsikten

Nu för tiden går det att spela in filmer med både termiska kikarsikten och vanliga värmekikare. Det går även att zooma in med en värmekamera precis som med en kikare eller ett kikarsikte. Därför är gränsen mellan dessa olika enheter oklar.De två vanligaste typerna av värmeavbildning som används för jakt är termiska kikare och termiska kikarsikten. Det finns vissa skillnader mellan termiska kikare och termiska kikarsikten. Fram till nyligen var värmekameror extremt dyra, stora och opraktiska för konsekvent användning. Under de senaste åren har priserna sjunkit dramatiskt eftersom tekniken har förbättrats och gjort dem lättillgängliga för allmänheten även om de fortfarande är en stor investering. Några av de funktioner som påverkar kostnaden för en termisk kikarsikte eller kikare är:

  • Värmesensorupplösning – ju högre upplösning desto tydligare termisk bild men också högre kostnad
  • Uppdateringshastighet (i Hz) – hur många bildrutor som genereras per sekund; ju högre pris desto högre kostnad
  • Optik – optik av hög kvalitet ger bättre bilder men ökar också kostnaden
  • Förstoring – ju högre förstoring desto längre bort kan du upptäcka/jaga men också högre kostnad och smalt synfält
  • Byggkvalitet – högre kvalitet/vattentäta material säkerställer att din värmekamera kommer att hålla längre men ökar kostnaden

En värmekamera och ett termiskt kikarsikte är båda enheter som använder termisk avbildningsteknik för att detektera och visualisera infraröd strålning som avges av föremål och människor. Båda har liknande grundläggande funktioner, men det finns några skillnader mellan dem:

Användningsområde: En värmekamera är generellt sett mer mångsidig och användbar i olika situationer och tillämpningar. Den kan användas för jakt, sök- och räddning, övervakning, industriella inspektioner och mer. Ett termiskt kikarsikte är mer specialiserat för jaktändamål och är utformat för att monteras på en vapenplattform för att underlätta upptäckt och identifiering av vilt i mörker eller dålig sikt.

Konstruktion och montering: Ett termiskt kikarsikte är vanligtvis utformat för att monteras på en vapenplattform, till exempel ett gevär, och kan ge jägaren möjlighet att sikta och skjuta på ett sätt som liknar traditionella kikarsikten. Värmekameror är generellt fristående enheter som används med handhållen användning eller monteras på stativ eller drönare för att ge en överblick över ett område.

Förstoring och bildkvalitet: Ett termiskt kikarsikte erbjuder vanligtvis högre förstoring än en värmekamera, vilket kan vara fördelaktigt för detaljerad observation av vilt på längre avstånd. En värmekamera kan ha mindre förstoring, men kan ge en bredare synvinkel för att täcka större områden. Bildkvaliteten kan också variera beroende på modell och tillverkare, men det är vanligt att termiska kikarsikten har högre upplösning och skarpare bilder än värmekameror.

Pris: Generellt sett tenderar termiska kikarsikten att vara dyrare än fristående värmekameror. Detta beror på den mer specialiserade och avancerade konstruktionen samt kraven på precision och robusthet för jaktapplikationer.

Hur väljer man den bästa termiska kameran?

Det finns olika typer av värmekameror tillgängliga på marknaden. Att välja rätt kan vara en svår uppgift om du inte vet vad du ska tänka på. Så här är en kort lista över funktioner som du måste överväga innan du köper en termisk kamera av god kvalitet.

Skärmupplösning

För att omvandla värmesignaturen till ett intryck som är lätt att visualisera för en människa måste en värmekamera också ha en anständig skärmupplösning. En enhet som har en upplösning på 480 × 640 pixlar att fungera bra för att hantera alla typer av värmebilder.

Uppdateringshastighet (Hz)

Du måste vara säker på att du köper en värmekaMERA som har en hög uppdateringshastighet. Med en hög uppdateringsfrekvens uppdateras bilderna av enheten med en snabbare hastighet och du får bättre information om den aktuella statusen för objektet eller scenen som observeras. Snabbare bildfrekvens möjliggör smidigare och mer detaljerad avbildning av rörliga objekt. Om du planerar att använda kameran för dynamiska situationer, som jakt eller rörelseövervakning, ska du välja en modell med hög bildfrekvens. Normalt anses allt över 30 Hz vara bra när det gäller uppdateringshastigheten för en värmekamera.

Detektionsområde

Var noga med att kontrollera detektionsområdet för kameran. Detta är avståndet där kameran kan upptäcka och skilja objekt. Om du behöver använda kameran för långdistansobservation, välj en modell med tillräckligt långt detektionsområde.

Driftstemperatur

Driftstemperaturen för en värmekamera kan variera beroende på tillverkaren och modellen. Generellt sett är de flesta värmekameror konstruerade för att fungera inom ett brett temperaturområde för att klara av olika användningsmiljöer.

Vanligtvis specificerar tillverkaren driftstemperaturen för deras kameramodeller i produktens tekniska specifikationer. Driftstemperaturen kan anges som ett intervall, till exempel -20°C till +50°C. Detta betyder att kameran kan fungera normalt inom det angivna temperaturintervallet.

Om du planerar att använda en värmekamera i extrema temperaturförhållanden, som i mycket kalla eller mycket varma områden, är det bäst att välja en kamera som är speciellt konstruerad för att tåla dessa förhållanden.

Färglägen

Värmekameror har också olika färglägen. Du måste välja de lägen som uppfyller dina krav. Det finns olika färger som olika användare föredrar. De mörkare nyanserna representerar de objekt som avger mindre energi medan de ljusare avger mer. Vissa personer har svårt att se olika färger och för dem finns det flera olika alternativ.

Batteri-liv

Batteritiden för en värmekamera varierar beroende på flera faktorer, inklusive kamerans modell, batterikapacitet, användning och miljöförhållanden. Värmekameror kan ha olika strömförbrukning beroende på kamerans teknik och inställningar.

I allmänhet har värmekameror en begränsad batteritid jämfört med vanliga digitalkameror eller mobiltelefoner, eftersom den termiska bildbehandlingen och avläsningen av infraröd strålning kräver mer energi. Batteritiden kan variera från några timmar till flera timmar beroende på användningssättet och kamerans egenskaper.

Extrafunktioner som kan vara bra att ha

Kontrollera vilka specifika termiska funktioner och inställningar som finns tillgängliga på kameran. Det kan inkludera olika färgpaletter, möjlighet att ställa in temperaturmätningar, möjlighet att spela in och lagra bilder eller video, samt andra specialfunktioner som kan vara relevanta för dina behov.

Med utvecklingen inom detta område introducerar fler och fler tillverkare nya funktioner som inte fanns där tidigare men som nu anses vara ett måste.

Ergonomi och användarvänlighet

En kamera som är lätt att använda och hålla kommer att vara mer praktisk och användbar under längre perioder av användning. Tänk på ergonomin, vikten, storleken och användarvänligheten hos kameran innan du gör ditt val.

Kostnad

Priset kan variera beroende på kamerans märke, modell och funktioner. Sätt en budget och välj en kamera som ger bästa möjliga prestanda inom din budgetram.

Kvalitet och pålitlighet

Se till att undersöka tillverkarens rykte och kvalitet på kameran innan du köper. Läs recensioner och få rekommendationer från pålitliga källor eller användare för att få en uppfattning om prestanda och pålitlighet.

Se alla värmekameror för jakt


Källor & Tester

https://www.optics-trade.eu/blog/pulsar-axion-2-xq35-thermal-imaging-monocular-review-optics-trade-reviews
https://www.amazon.com/Pulsar-Axion-XM30F-Thermal-Monocular/dp/B09SVTFW4T
https://outdoorlegacygear.com/blogs/news/pulsar-axion-xm30-thermal-monocular-review
https://vildmarken.se/reportage/vildmarken-testar-leica-calonox

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *