Bästa värmekamera för jakt 2023! (Bäst i test)

Bästa värmekamera för jakt (Bäst i test)
En riktigt bra värmekamera för jakt gör att du lätt ser bytet även när det är helt mörkt ute. Det finns många olika typer av värmekameror i olika prisklasser och det är inte helt lätt att veta vilken man ska köpa. Vi har tagit reda på vilken värmekamera som är bäst i test och listar här bästa värmekameran 2023!

Bästa värmekamera (Bäst i test)

  1. Pulsar Axion XQ38 Nattkamera (Bästa värmekameran för jakt – Bäst i test)
  2. Pulsar Accolade 2 LRF XP50 (Värmekamera med avståndsmätare)
  3. Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)
  4. Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Termiskt sikte med avståndsmätare)
  5. Pulsar Axion Key XM22 (Billig värmekamera för jakt)

Pulsar Axion XQ38 Nattkamera (Bästa värmekameran för jakt – Bäst i test)

Pulsar Axion XQ38 Nattkamera (Bästa värmekameran för jakt - Bäst i test)

Pulsar Axion XQ38 LRF är den fantastiskt kompakt och kraftfull värmekamera som kombinerar en ny 384×288 värmesensor ihop med <40mk NETD. Denna kombinationen, som inte använts tidigare, har gett upphov till en oslagbar termisk kamera som går att använda även i dem mest krävande situationerna såsom sökande efter försvunna personer, jakt, renspaning, friluftsliv, marint, i polisiär verksamhet men också i situationer när man promenerar hem genom en mörk park eller parkeringsplats och vill försäkra sig att inga faror gömmer sig i mörkret. Axion XQ38 modellerna är utrustade med de senaste och mest revolutionerade funktioner som Pulsar tagit fram. De har en vassare värmesensor än de tidigare Axion modellerna samt High Definition bild med Image Boost Technology som ger en vansinnig nivå av skärpa då inte bara djuren syns men också små detaljer såsom övrig terräng, grenar, löv och även grässtrån.

Se pris för Pulsar Axion XQ38


Pulsar Accolade 2 LRF XP50 (Värmekamera med avståndsmätare)

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 (Värmekamera med avståndsmätare)

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 en värmekikare med enastående bra prestanda för binokulära observationer. Accolade 2 LRF XP50 kan visa en förbättrad bild med Image Boost Technology som ger en vansinnig nivå av skärpa då inte bara djuren syns men också små detaljer såsom övrig terräng, grenar, löv och även grässtrån. Detta är en LRF modell, det vill säga den har inbyggd avståndsmätare som mäter upp till 1000 meter med en säkerhet av +/- 1 meter.

Se pris för Pulsar Accolade 2 LRF XP50


Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)

Leica Calonox View (Bra termisk kamera för jakt)

Det enastående detekteringsområdet för Leica Calonox “View” är baserat på en avancerad vanadiumoxidsensor med 640×512 pixlar och 12 µm pixelstorlek med utmärkt temperaturupplösning. Den 2,5x optiska grundförstoringen ger ett stort synfält och är därför idealisk för observationer i omedelbar närhet. Med digital zoom upp till 10x förstoring i kombination med den enastående LCOS-skärmen med 1280×960 pixlar och Leicas egen bildbehandling (Leica Image Optimization – LIO ™) förblir inga detaljer dolda även på stora avstånd.

Se pris för Leica Calonox View


Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Termiskt sikte med avståndsmätare)

Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Termiskt sikte med avståndsmätare)

Baserad på en modern termisk sensor med <40 mK NETD och HD AMOLED mikrodisplay är detta ett termiskt sikte med enastående bra prestanda. Pulsar Trail 2 LRF modellerna är utrustade med de senaste och mest revolutionerade funktioner som Pulsar tagit fram. Jämfört med de tidigare Trailmodellerna har Trail 2 en vassare värmesensor samt High Definition bild med Image Boost Technology som ger en vansinnig nivå av skärpa då inte bara djuren syns men också små detaljer såsom övrig terräng, grenar, löv och även grässtrån.

Se pris för Pulsar Trail 2 LRF XP50


Pulsar Axion Key XM22 (Billig värmekamera för jakt)

Pulsar Axion Key XM22 (Billig värmekamera för jakt)

Axion är utformad för att passa perfekt i ena handen eller i en standardficka och den garanterar ett bekvämt grepp, hantering, såväl som den är lätt att bära. Den kompakta designen gör Axion också till den perfekta värmekameran för spaning.

Se pris för Pulsar Axion Key XM22


Kamera för att filma jakt

Medan många människor vet att värmekameror används i militären, en mängd olika bygginspektioner, elektriska inspektioner och andra situationer; termisk avbildningsteknik används också i stor utsträckning för att jaga och upptäcka djur. Vissa undrar vad skillnaden är mellan termiska bilder och mörkerseende eller om det ens är någon skillnad alls! Det finns skillnader; mörkerseende förstärker tillgängligt ljus så att du kan se föremål precis som du skulle under dagen. Termisk avbildning å andra sidan belyser skillnader i kroppstemperatur vilket gör det lättare att upptäcka levande djur eller människor.

Värmekamera för jakt (Köpguide)

Den som jagar kommer oundvikligen att spendera tid utomhus på natten. Oavsett om det är varminting, scouting eller spårning av ett dödande, måste jägare oundvikligen se i mörkret. Ficklampor fungerar, men de lockar uppmärksamhet. Nattvision fungerar också, men djur kan hålla sig dolda nog för att undvika upptäckt. Det enda de inte kan dölja: deras värmesignaturer.

Värmekameror är den högteknologiska och oslagbara lösningen för jägare ute i mörker. I stället för att se ljuset som föremål reflekterar, ser värmekameror värmen de avger. Djurens kroppsvärme lyser på skärmen, genom locket och mitt i den kolsvarta natten.

Hur fungerar en värmekamera?

På ett lekmans språk är en värmesignatur en visuell representation av yttre temperaturmönster runt alla föremål, en person eller inom ett utrymme. Nu, baserat på de nuvarande temperaturmönstren i ett utrymme, kan du identifiera olika fläckar med höga och låga temperaturer.

När du riktar din värmekamera mot ett föremål eller en scen absorberar enheten infraröd strålning från källan och värms upp. Med denna värme sker det en förändring inom enhetens elektriska motstånd, och med mätningen av den förändringen i motståndet skapas en bild. Det kallas en termisk bild med värmesignaturer.

Vanligtvis kan en termisk kikre detektera värmesignaturer som sträcker sig från -50C till 2000C. Dessa enheter är mycket användbara för brandmän eftersom de kan använda dem för att söka efter skadade personer i skräpet och rädda dem.

Gadgeten är också mycket användbar för jägare eftersom de kan ta reda på sitt byte som gömmer sig i skogen på natten. Med hjälp av denna apparat kan du till och med förhindra din egendom från en slumpmässig invasion av människor eller djur.

Dessa enheter används ofta i projekt för övervakning, militär, satellitbildning av väder och energi, eftersom alla dessa fält är associerade med värmesignaturer och arbete i fula områden.
Värmesyn kontra nattsyn

Den bästa termiska värmekameran kan upptäcka även de minsta förändringarna i värmesignaturer när du upptäcker byten i mörkret. Den kan detektera strålning och kräver inget ljus för att producera en bild.

Nattkamera med nightvision

Nattvision å andra sidan, förlitar sig något på omgivande ljus för korrekt speldetektering. På längre avstånd blir noggrann detektering extremt svår. Varje ljus som studsar från målet gör det synligt för dig i bilden.

Termiska kikarsikten och värmekameror är mer praktiska eftersom de kommer att märka några små temperaturförändringar och bilderna blir mycket tydliga. Men de fungerar inte under ljusa förhållanden. Kameror med nattvision är bättre för budgetproblem och de kommer inte att fungera bra under extremt mörka förhållanden. Nattsikten är mer hållbara och robusta än värmesikten.

Om du arbetar i mörkret, bör du välja en termisk kamera. Å andra sidan, om du föredrar att arbeta under en skymningstid när det finns lite ljus tillgängligt och du också har ett budgetproblem, kan en mörkerkamera med nightvision vara ett lämpligt val för dig.

Termiska kikare vs Värmekamera vs termiska kikarsikten

Nu för tiden går det att spela in filmer med både termiska kikarsikten och vanliga värmekikare. Det går även att zooma in med en värmekamere precis som med en kikare eller ett kikarsikte. Därför är gränsen mellan dessa olika enheter blurrad.

De två vanligaste typerna av värmeavbildning som används för jakt är termiska kikare och termiska kikarsikten. Det finns vissa skillnader mellan termiska kikare och termiska kikarsikten. Fram till nyligen var värmekameror extremt dyra, stora och opraktiska för konsekvent användning. Under de senaste åren har priserna sjunkit dramatiskt eftersom tekniken har förbättrats och gjort dem lättillgängliga för allmänheten även om de fortfarande är en stor investering. Några av de funktioner som påverkar kostnaden för en termisk kikarsikte eller kikare är:

  • Värmesensorupplösning – ju högre upplösning desto tydligare termisk bild men också högre kostnad
  • Uppdateringshastighet (i Hz) – hur många bildrutor som genereras per sekund; ju högre pris desto högre kostnad
  • Optik – optik av hög kvalitet ger bättre bilder men ökar också kostnaden
  • Förstoring – ju högre förstoring desto längre bort kan du upptäcka/jaga men också högre kostnad och smalt synfält
  • Byggkvalitet – högre kvalitet/vattentäta material säkerställer att din värmekamera kommer att hålla längre men ökar kostnaden

Medan du kanske tror att termiska kikarsikten och kikare är i huvudsak desamma som är felaktiga. Termiska kikare är avsedda att vara små och kompakta; kan passa i din väska och låta dig titta på eller upptäcka djur och andra saker som inte är långt borta. Termiska kikare är vanligtvis billigare än termiska kikarsikten eftersom de har svagare optik (mindre förstoring), inga monteringsskenor och färre programtillägg.

Termiska kikarsikten, å andra sidan, är utformade för att hjälpa jägare att få bättre skott på sina mål från mycket längre bort. Ett termiskt kikarsikte på ingångsnivå är bra för 100 till 250 yards; medan ett mycket dyrt termiskt kikarsikte kan hjälpa dig att rikta objekt exakt över 1000 meter bort. Bättre (vanligtvis en germaniumlins) och mer komplex optik som används i termiska kikarsikte möjliggör mycket högre förstoring vilket är en annan anledning till att de kostar mer. Termiska kikarsikten har också fler elektroniska funktioner och programvarufunktioner för att hjälpa skytten, till exempel en ballistikräknare, avståndsmätare och rekylaktiverad videoinspelning.

Värmesikten vs värmekikare, vad är skillnaderna?

Medan du kanske tror att termiska kikarsikten och kikare är i huvudsak desamma som är felaktiga. Termiska kikare är avsedda att vara små och kompakta; kan passa i din väska och låta dig titta på eller upptäcka djur och andra saker som inte är långt borta. Termiska kikare är vanligtvis billigare än termiska kikarsikten eftersom de har svagare optik (mindre förstoring), inga monteringsskenor och färre programtillägg.

Termiska kikarsikten, å andra sidan, är utformade för att hjälpa jägare att få bättre skott på sina mål från mycket längre bort. Ett termiskt kikarsikten på ingångsnivå är bra för 100 till 250 yards; medan ett mycket dyrt termiskt kikarsikten kan hjälpa dig att rikta objekt exakt över 1000 meter bort. Bättre (vanligtvis en germaniumlins) och mer komplex optik som används i termiska kikarsikte möjliggör mycket högre förstoring vilket är en annan anledning till att de kostar mer. Termiska kikarsikten har också fler elektroniska funktioner och programvarufunktioner för att hjälpa skytten, till exempel en ballistikräknare, avståndsmätare och rekylaktiverad videoinspelning.

Hur väljer man den bästa termiska kameran?

Det finns olika typer av värmekameror tillgängliga på marknaden. Att välja rätt kan vara en svår uppgift om du inte vet vad du ska tänka på. Så här är en kort lista över funktioner som du måste överväga innan du köper en termisk kamera av god kvalitet.

Termisk sensorupplösning

Eftersom vi har nämnt att en termisk kamera kan detektera värmesignaturer via sin sensor måste upplösningen på denna sensor vara av god kvalitet. Det mesta av det högupplösta termiska omfånget kommer med en detektor som har 480 x 640 pixlar. Detta är den minsta standard som du behöver titta på i termisk omfattning om du vill ha några bra bilder.

Skärmupplösning

För att omvandla värmesignaturen till ett intryck som är lätt att visualisera för en människa måste en värmekamera också ha en anständig skärmupplösning. Återigen kommer en enhet som har en upplösning på 480 × 640 pixlar att fungera bra för att hantera alla typer av värmebilder.

Uppdateringshastighet (Hz)

Du måste vara säker på att du går för en gadget som har en hög uppdateringshastighet. Med en hög uppdateringsfrekvens uppdateras bilderna av enheten med en snabbare hastighet och du får bättre information om den aktuella statusen för objektet eller scenen som observeras. Normalt anses allt över 30 Hz vara bra när det gäller uppdateringshastigheten för en värmekamera.

Detektionsområde

Detektionsområdet kommer att vara mycket effektivt för alla som har att göra med långdistansmål. Om din räckvidd effektivt kan hantera över 2 000 yards och enkelt kan upptäcka målet på detta avstånd med tydlighet kommer det att vara mycket användbart.

Driftstemperatur

Där ute på fältet vet du aldrig vad vädret håller på att ta in för att hålla din aktivitet idiotsäker, du måste investera i en värmekamera med ett bredare drifttemperaturintervall.

I de flesta fall hittar du enheter som är bra att arbeta från -20C till 50C. Oftast är det de här temperaturerna du kommer att arbeta med. För extrema förhållanden kan du också gå från högre eller lägre intervall.

Varaktighet

Om du går för kraftfull optik, se till att du överväger din monokulära helhet. Din enhet blir mer känslig och sårbar med större optik. De flesta tillverkare tillverkar vattentäta och stötsäkra apparater för att göra dem säkra. Om du vill flytta runt mycket, överväg dessa funktioner.

Färglägen

Termiska monokulärer har också olika färglägen. Du måste välja de lägen som uppfyller dina krav. Det finns olika färger som olika användare föredrar. De mörkare nyanserna representerar de objekt som avger mindre energi medan de ljusare avger mer. Vissa människor har svårt att se olika färger och för dem finns det också andra färger. Varierade färger på termiska monokulär gör det mer attraktivt för köparna.

Batteri-liv

Som med de flesta prylar är större batteritid det optimala kravet. Termiska monokulärer har ett stort antal integrerade funktioner som tar slut på batteriet mycket snabbt. Till exempel äter Wi-Fi och Bluetooth-anslutning upp batteriet extremt snabbt. Därför, om du ska använda dessa funktioner, gå till ett batteri som kan nå minst 10 timmars säkerhetstid.

Extrafunktioner som kan vara bra att ha

Med utvecklingen inom detta område introducerar fler och fler tillverkare nya funktioner som inte fanns där tidigare men som nu anses vara ett måste. Här är en lista över några funktioner som den bästa värmekameran skulle ha.

Avståndsmätare

En avståndsmätare är en nyligen tillagd funktion och några av de senaste modellerna av termiska kikarsikten och värmekameror följer med. Med en avståndsmätare kan du också hitta avståndet mellan dig och målet för mer exakt uppskattning och ta ut gissningarna en gång för alla.

Wifi och bluetooth

Naturligtvis är Wi-Fi och Bluetooth-funktioner mycket bättre om du ska ta några bilder eller spela in videor med din värmekamera. Du kan direkt dela filerna eller lagra dem i molnet för att komma åt senare. Detta är en måste-ha-funktion för forskare eller personer som samlar in data om sitt fältarbete.

Kompass

För jägare är denna funktion värdefull eftersom de är i ständig rörelse, de behöver inte ha en separat kompass för att hitta riktningar.

Zoom

Zooma är alltid en bra funktion när du behöver identifiera den exakta positionen för ditt mål. Zooma är nödvändigt om du har att göra med flera mål åt gången. Och oavsett vad ditt fält är, är zoomning viktigt att ha i en värmekamera, oavsett fält du arbetar i. Allt runt 1x till 4x variabel förstoring kommer att fungera bra för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *