Bästa ljuddämparen! (Bäst i test) – Ljuddämpare för jakt 2023!

Bästa ljuddämparen! (Bäst i test) - Ljuddämpare för jakt
En ljuddämpare är bra om man vill undvika hörselskador och sänka ljudnivån på skyttebanan eller i skogarna. Ljuddämparen ger även ökad precision när man skjuter eftersom det minskar rekylen. Det finns många olika ljuddämpare på marknaden och priset kan variera kraftigt. För att göra det lättare för dig att köpa bästa ljuddämparen 2023 har vi listat några riktigt bra och populära ljuddämpare som är bäst i test.

Bästa ljuddämparen för jakt 2023

  1. A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler (Bästa ljuddämpare för jaktvapen “Bäst i test”)
  2. RCC Carbon M50-03 (Bra ljuddämpare för jakt och skytte)
  3. Ljuddämpare Stalon X108 (Bra och prisvärd ljuddämpare)
  4. Ljuddämpare Stalon Victor (Bra och billig ljuddämpare

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler (Bästa ljuddämpare för jaktvapen “Bäst i test”)

En uppdaterad version av Hertz. Ny teknologi och väldigt effektiv vid första skottet med kall pipa. H2 är en moduldämpare som ger dig möjligheten att välja antal moduler för att få korrekt balans på ditt vapen.

Se pris för A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler


RCC Carbon M50-03 (Bra ljuddämpare för jakt och skytte)

En moduldämpare i Kolfiber där man kan byta fronten till en längre eller annan kaliber , (fronten är licensfri). Det ingår 1st front ( långa 03 ) Det går även att skjuta med enbart ett frontlock som följer med , då bygger dämparen endast 45mm

Se pris för RCC Carbon M50-03


Ljuddämpare Stalon X108 (Bra och prisvärd ljuddämpare)

Stalon X108, utmärkt teleskopisk ljuddämpare för jakt och skytte i de flesta kalibrar, från kal. .222 till kal. .45. Med en kort förlängning av vapnet, otroligt låg vikt, enastående prestanda och lång hållbarhet är Stalon X108 ett självklart val för jägaren och skytten.

Se pris för Stalon X108


Ljuddämpare Stalon Victor (Bra och billig ljuddämpare)

Fördelarna med denna ljuddämpare är självklara! Med en vikt på ynkliga 290 gram, kort förlänging om 127mm och en diameter på 41mm gör denna ljuddämpare till en otroligt smidig kompanjon på din jakt. VICTOR är ljudtestad i det vanligaste kalibrarna från .222 till 8mm och visar upp en enastående bra ljuddämpningsförmåga, i vissa kalibrar är den tystare än W110 i samma kaliber. Vi tror att VICTOR kommer bli ett utmärkt val för skytten som vill ha en smal och lätt ljuddämpare med bästa möjliga prestanda till sitt vapen med en lite mindre kaliber, ex. kal .222.

Se pris för Stalon Victor


Köpa ljuddämpare (Guide)

En av de bästa delarna med jakt är att vara ute i naturen och se alla sevärdheterna runt dig. Moder Naturs överflöd är ännu mer imponerande om du kan höra henne och se henne. Detta uppnås bäst genom att hålla ljudet av ditt gevär nere när det är dags att dra i avtryckaren. Naturligtvis finns det ingen aning exakt när det kommer att vara, och att bära hörselskydd när du inte behöver det kan vara obehagligt. Det finns inget bättre sätt att bevara din hörsel och naturens ljud än att fästa en ljuddämpare på ditt favoritjaktgevär. Om du frågar tio jägare vad som är det bästa jaktgeväret på marknaden får du tio olika svar. Detsamma gäller ljuddämpare.

Alla har sin favorit och sina specifika skäl för att välja det ena framför det andra. Eftersom vi inte kan veta vad som är den viktigaste aspekten för dig personligen, bestämde vi oss för att göra en rad val baserade på specifika kriterier. Nedan hittar du val baserade på kaliber, decibelreduktion, pris, totalt värde, etc. Så, utan vidare, här är vår lista över de bästa ljuddämpare för jaktvapen på marknaden:

Hur man väljer rätt ljuddämpare för jaktvapen

Mycket går ut på att välja rätt ljuddämpare för jaktvapen. Först måste du ta reda på vad du ska jaga. Om det strikt kommer att vara litet spel kan du begränsa din sökning till bara .22-kaliberburkar. Om du går efter ett stort spel, kanske du vill överväga en .30-kaliber burk. Bestäm sedan om du kommer att använda ett halvautomatiskt gevär eller ett bultverkningsgevär. Tänk bara på att bult-actiongevär tenderar att vara lite tystare än halvautomatiska gevär. Så om du ska använda halvautomatisk kan decibelreduktion vara av större vikt än vikt eller längd. En annan faktor är hur du ska jaga. Planerar du att ställa dig i en stationär position och vänta på att spelet ska komma till dig? Eller kommer du att vara på språng och vandra över ojämn terräng under långa sträckor? Om du stannar kvar kommer längd och vikt att vara mindre oroande än om du drar ditt gevär med dig. Det finns inget rätt eller fel val här. Var noga med att ta hänsyn till alla dessa faktorer innan du fattar ditt beslut.

Varför jägare ska använda ljuddämpare

Har du någonsin märkt att de gamla med de bästa jaktberättelserna inte kan höra dig svara? Det finns en anledning till det. Rapporten från en gevärrunda skapar ett enormt tryck, vilket skadar de små hårceller som är ansvariga för vår hörsel.

”Exponering för buller större än 140 decibel kan skada hörseln permanent. Nästan alla skjutvapen skapar buller som är över 140 dB-nivån ”, enligt American Speech-Language-Hearing Association. “Ett litet .22-kaliber gevär kan producera buller runt 140 dB, medan gevär och pistoler med stor borrning kan producera ljud över 175 dB.”

Jägare är särskilt utsatta eftersom de flesta inte har hörselskydd på fältet. Men jakt med en ljuddämpare kan föra många kalibrer ner till 140 decibel-intervallet samtidigt som det hjälper till att upprätthålla lägesmedvetenhet. Och sedan finns det den uppenbara fördelen med att skrämma mindre spel när det finns ett två-mot-ett-eller uppföljningsscenario.

Ordet “ljuddämpare” är en felaktig benämning, eftersom dessa enheter verkligen inte gör ett högkvalitativt gevär “tyst”. De minskar dock bullret till säkrare nivåer. ljuddämpare är allestädes närvarande och krävs till och med för jakt i många länder i Europa och på andra ställen på grund av deras fördelar för jägarnas öron.

Vill du hellre köpa en dämpare nu eller hörapparater senare? En ljuddämpare är mycket roligare – lita på mig.

Vilken ljuddämpare ska man köpa?

För det första är olika dämpare utformade för olika kalibrer. Var noga med att köpa en ljuddämpare som kan hantera vilken kaliber du än planerar att använda den med. För det andra tenderar bredare och längre dämpare att undertrycka ljud mer effektivt än kortare och tunnare dämpare, men de förra kostar mer än de senare. Det här kan tyckas uppenbart, men vi antar att om du läser detta är du något grön för ljuddämpare.

När det gäller material är de lättaste ljuddämparna gjorda av titan, men de är också de dyraste och tål inte höga eldhastigheter. De mest hållbara ljuddämparna är konstruerade med stål- eller stellitlegering, men de är tyngre än titan. Aluminiumdämpare är ofta de minst hållbara, men de är lätta och relativt billiga.

För jägaren som bara planerar att använda en ljuddämpare för att jaga rådjur eller älg några gånger om året, sa Bowes att aluminium kan vara ett bra alternativ. Men för svinjägaren som vill utrota en besvärande besättning är stål, stellit eller titan bäst.

Användare kan antingen använda ett direktgängat fästsystem (skruva ljuddämparen direkt på fatet) eller ett snabbkopplingssystem (skruva en nosanordning på fatet och fäst dämparen på nosanordningen). Direktgängade system är bäst för bultverkande pistoler. De kräver inte heller köp av en separat munstycksenhet och de producerar inte så mycket punktskifte.

Snabbkopplingssystem gör det möjligt för användare att snabbt och enkelt byta dämpare från ett gevär till en annan. Om du går med ett snabbkopplingssystem rekommenderar Bowes ett icke-låsande koniskt monteringssystem eftersom dessa inställningar tenderar att anpassa ljuddämparen mer konsekvent än andra snabbkopplingssystem.

Att välja en ljuddämpare, som att välja ett skjutvapen, kräver en tydlig känsla av vad du ska använda det till. Även i jaktvärlden kan olika dämpare fylla olika roller, precis som olika vapen har olika funktioner.

Hur tysta är ljuddämpare?

ljuddämpare skapar inte Hollywoodviskningens tysta “puff” av skottlossning. Istället reducerar de ljudet av skottlossning till något som är hörselskyddat. Nu påverkar många variabler hur högt ett gevär låter. Kulans kaliber och vikt, hur snabbt den rör sig, hur snabbt pulvret brinner och till och med pipans längd. Vi kan generalisera kring populära typer av ammunition, av vanliga fatlängder för att visa hur högt ett gevär är “normalt”.

När du sätter en ljuddämpare på ditt gevär utjämnar du många av de variabla faktorerna. Dämparen innehåller och bromsar gasen som lämnar fatet, vilket ger en tystare rapport. Faktum är att det är exakt samma idé som en ljuddämpare för bilar. De tidigaste dämparna och ljuddämparna använde exakt samma teknik! Ljud mäts i decibel, eller dB. En nästan total viskning är 0 dB, medan 140 dB ljud kan orsaka omedelbar skada på din hörsel och efterföljande hörselnedsättning. Långvarig exponering för höga ljud över 85 dB kan också orsaka hörselskador. Med andra ord kan extremt höga ljud direkt skada hörseln, medan upprepad exponering under en period av timmar för mycket höga ljud också kan skada hörseln. Detta leder oss till skottlossningar.

Du får aldrig två identiska mätningar av ljud från ett gevär, eftersom även fukt och temperatur orsakar förändringar i uppmätt ljud. För praktiska ändamål är det dock tillräckligt med mätningar. Vi fann när vi testade 27 olika dämpare att ett .308 -gevär sträcker sig från lite över 134 decibel (hörselskyddat) till över 147 decibel (omedelbar hörselnedsättning) även när det är utrustat med en dämpare.

Varför använda en ljuddämpare om den inte tystnar vapnet?

Detta är en utmärkt fråga, särskilt eftersom ljuddämpare är kraftigt reglerade och ofta är dyrare än vapnet du använder. Men sedan 1909 har amerikanska jägare och sportskyttar förstått att även en blygsam minskning av buller är bättre än ingen alls. Du får ofta också allmän välvilja från tystare skyttsport. Dessutom finns det tekniska överväganden.
Jakt med dämpare kan förbättra noggrannheten

Kommer du ihåg hur vi sa att ljuddämpare saktar ner gasen i nospartiet? Tja, det hjälper med noggrannhet. En av de första sakerna som folk märker när de använder en ljuddämpare första gången är hur mycket rekyl och nosklättring som reduceras. Det beror på att ljuddämparen förhindrar att gaser som orsakar filtrekyl och nosklättring gör allt annat än tryckfall och ventilerar direkt från pistolens framsida.

Detta innebär att krafterna som orsakar filtrekyl minskar samtidigt som gasen hindras från att dra pipan så långt upp som den normalt skulle. Det leder till bättre noggrannhet eftersom skytten inte är spänd för att vänta rekyl. Ger också mer tid för att skjuta utan att bli trött eller sliten från rekylen av pistolen.

Noggrannhet vid skytte ger mer mänsklig och effektiv jakt. Ingen vill jaga med en felaktig pistol, och att använda en ljuddämpare gör dig till ett bättre skott i skogen när det räknas som mest.

ljuddämpare hjälper till att göra jakten säkrare

ljuddämpare har överraskande säkerhetsfördelar för jägare. En av de största är att de hjälper jägare att behålla lägesmedvetenhet. Jägare måste ofta välja mellan att bära hörselskydd som nekar dem chansen att höra vilt, rovdjur och andra viktiga vildmarksljud, eller att riskera hörseln när de skjuter ett viltdjur.

Ljuddämpare eliminerar det problemet genom att minska ljudet av ett skott till hörselskyddsnivåer. Avstå från behovet av att bära skrymmande hörselskydd istället för att offra din lägesmedvetenhet i skogen för att skydda din hörsel.

På många områden har farliga rovdjur lärt sig att associera skottlossningen med ett dött djur och komma och leta efter lätt kött. Ett ljuddämpat skott, medan det fortfarande är ganska hörbart, har inte blivit förknippat med ett dödande, och många jägare i områden med stora mängder rovdjur föredrar att jaga undertrycks.

Användning av ljuddämpare minskar buller

De tidigaste ljuddämparna marknadsfördes som enheter för minskning av buller. Ungefär som ljuddämpare på bilar gör ljuddämpare bullriga enheter trevligare att vara i närheten. Teddy Roosevelt var förtjust i att använda ett ljuddämpat gevär för skadedjursbekämpning runt sin exklusiva herrgård. Idag, när stadsbyggnad flyttar bostäder närmare många en gång isolerade skjutbanor, är behovet av artigt, tystare skytte viktigare än någonsin. Dessutom är det bara skönt att ha ett lugnt skytte.

Detsamma gäller för jakt. Även om ljuddämpande skott fortfarande hörs över stora avstånd, blir populära jaktområden mindre bullriga genom användning av ljuddämpare. Detta minskar stressen för vilda djur och för icke-jägare som kan vara i området.

När det används inomhus eller i en självförsvarssituation skyddar det minskade ljudet från ett ljuddämpat skjutvapen din hörsel ytterligare i en situation där ljudet av ett gevär normalt förstärks kraftigt.

ljuddämpare fungerar som ljusdämpare

ljuddämpare gör mer än att bara dämpa ljud och minska filtrekyl. De fungerar också som en ljusdämpare.Eftersom ljuddämpare innehåller och kyler överhettad gas som lämnar nospartiet, reducerar de effektivt den synliga blixt som skytten ser. Detta skyddar deras mörkerseende och är viktigt vid jakt i förhållanden med svagt ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *