Bästa hagelgevär 2023! (Bäst i test) Bra hagelbock!

Bästa hagelgevär (Bäst i test) Bra hagelbock!

Här listar vi bästa hagelgeväret för dig som vill ha en riktigt schysst hagelbössa. Hagelbockar är perfekta att skjuta lerduvor med men de är även bra för nybörjare att jaga med. Ska man köpa sitt första vapen är hagelbocken ett bra val eftersom det är billigare och lättare att träffa målet med jämfört med kulgevär. Men det finns en viss prisskillnad mellan olika hagelbockar och det är inte lätt att veta vilken hagelbössa som man ska köpa. Därför listar jaktasajten de 10 bästa hagelgevären 2023!

Vad är ett hagelgevär?

Ett hagelgevär kallas även för en hagelbock eller hagelbössa, geväret använder hagelpatroner och avfyrar svärmar av hagelpatroner istället för en kula. Det ger bättre spridning vilket gör det enklare att träffa målet.Idag finns det många olika modeller av hagelgevär på marknaden. De hagelgevär som har piporna över varandra kallas för hagelbock och det är just nu den vanligaste typen av hagelgevär. De används vid lerduveskytte eller för jakt på gås eller sjöfågel.

Vilket hagelgevär ska man köpa?

Vilken hagelbössa man ska köpa beror på vilken budget man har och vad man ska använda geväret till. Vissa hagelbössor fungerar bättre för lerduveskytte men om man främst ska använda hagelgeväret för jakt och inte på skyttebanan så finns det hagelbössor som passar bättre för det. Vi listar bästa hagelgeväret i olika prisklasser och för olika användningsområden.

Bästa hagelgeväret 2023

  1. Beretta 692 Sporting Adjustable (Bästa hagelbocken “Bäst i test”)
  2. Beretta DT11 Sporting Black Adjustable (Dyrt och exklusivt hagelgevär)
  3. Benelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevär)
  4. Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)
  5. Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar (Prisvärd hagelbock)
  6. Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)
  7. Beretta Ultralight (Bästa hagelgevär för dam)
  8. Optima Silver Syntetic (Billig och bra hagelbock under 10000)

Beretta 692 Sporting Adjustable (Bästa hagelbocken “Bäst i test”)

Beretta 692 Sporting Adjustable (Bästa hagelbocken - Bäst i test)

Arvtagaren till den framgångsrika Beretta 682, modellen heter Beretta 692. En hagelbock med helt nya pipor, bredare låda och förbättrad justerbarhet är det inte frågan om en face lift utan det är ett helt nytt vapen byggt på den extremt pålitliga 680-lådan. Vapnet är utrustat med nykonstruerade Steelium Plus pipor, den stora nyheten är att koningen i pipan är drygt fem gånger så lång som i 682an. Detta ger bättre balans och mer harmoniska skjutegenskaper. Mindre rekyl , mindre pipresning samt jämnare och tätare hagelsvärm. Nytt är även utstickande Optimabore HP-choker med färgkodning.

För att uppnå optimal balans med de nya piporna är lådan breddad med 1,3 mm och har fått en design som påminner om DT11. Beretta 692 har det nya B-FAST systemet (Beretta Fast Adjustment System Technology) – ett förbättrat system för kolvkamsjustering – balansvikter i kolven. Det nya systemet för den justerbara kolvkamen är tillverkat i stål och aluminium med minnesfunktion och har fler justermöjligheter med större justerbarhet och enklare hantering.

Se pris för Beretta 692 Sporting Adjustable


Beretta DT11 Sporting Black Adjustable (Dyrt och exklusivt hagelgevär)

Beretta DT11 Sporting Black Adjustable (Dyrt och exklusivt hagelgevär)

Har man hög budget och är ute efter dyra och exklusiva hagelgevär är Beretta DT11 Sporting Black Adjustable ett mycket bra val. Det är kanske inte lika prisvärt som Beretta 692 men har man råd är detta en riktigt lyxig hagelbock.
En siffra skiljer, men det är ett helt nytt hagelgevär. Från Micro Core bakkappa till Optimabore HP-chokerna. Steelium Pro piporna i Berettas egna stållegering har en nydesignad inre pipprofil för absolut perfekt hageldistribution. Spången är även den förbättrad med ihåliga fästen för optimal viktfördelning och bästa möjliga avkylning. Baskylens utformning och behandling ger perfekt anlägg och instinktiv måluppfattning utan något som stör. DT11 har ett nytt justerbart trycke, men DT10 varianten passar även det i det nya vapnet.

Lådan utökad med 3 mm på bredden för absolut perfekt viktfördelning och balans i vapnet. Kolven tillverkas av speciellt utvald valnöt. Snyggt såväl som perfekt. DT 11 finns med fast eller justerbar kolv.

Se pris för Beretta DT11 Sporting Black Adjustable


Benelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevärBenelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevär)

 Benelli gör något så revolutionerande som en hagelbock. Det är stort för företaget som hittills endast gjort halvautomater. Benelli går sin egen väg, som vanligt. Men man skapar nya lösningar med genomarbetade praktiska förbättringar, de gör inte något nytt bara för sakens skull utan återuppfinner hagelbocken. Benelli tar med teknologin med justeringsbrickor till 828 U och skapar den första hagelbocken med justeringsmöjlighet för drop och cast. 40 olika positioner är möjliga att ändra till, lägg till möjligheten med olika tjocka bakkappor och olika höjder på kolvkam så är detta en modell som kan passa alla.

Lådan är i aluminium med en nyframtagen låsplatta i stål i stötbotten. Den håller trycket från patronerna kvar i patronläget och man kan alltså hålla vikten nere på vapnet. Det väger endast 2,9 kilo med 71 cm pipa. Trots den låga vikten är den mycket behaglig och följsam att skjuta med. Top levern spänner upp slagstift och ejektorer. Då framstocken inte har någon koppling avtryckare eller ejektorer är Benellis 8282U smidig att öppna och man slipper råheten som kan finnas på nya brytvapen. Det är inte heller någon risk att tappa funktionalitet över tid som kan vara ett problem med den typen av vapen.

Se pris för Benelli 828U Svart


Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)

Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)

Bra och prisvärd hagelbock för dig som vill skjuta lerduvor. Håller alla specifika egenskaper som hos B525 S! Förutom sina Back-Bored Vector Pro-fat, och sin 10 mm batfibb och den oljebeständiga finishen i valnötelementet i klass 2. Precis lika effektiv för sportande lerduvor som för jakt, förlorar B525 Sporter One inte i estetik allt som det har vunnit i tillförlitlighet: den magnifika höstplatsens gravyr som pryder metallytorna försöker bara bevisa den.

Se pris för Browning B525 New Sporter One


Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar (Prisvärd hagelbock)

Beretta 686 Silver Pigeon I med justerbar kolv ger modellen ytterligare en dimension. Justeringsmekanismen är helt nyutvecklad och mer användarvänlig än tidigare system. Den är justerbar både i höjd och sidled. Vapnet har samma högkvalitativa mekanism som övriga inom 680-familjen. En enkel men elegant gravyr och en god kvalitet på träet i stocken gör detta vapen till en mycket prisvärd instegsmodell i Berettas hagelbocksegment.

Se pris för Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar


Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)

Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)

Denna nyutvecklade modell följer hälarna på den föregående välutvecklade halvautomaten från Winchester, Winchester SX3 Black Shadow. Den nya modellen har tagit både funktion och hållbarhet till nästa nivå. Syntetstock med förbättrad ergonomik, ett mindre pistolgrepp samt uppgraderade greppsytor för bättre känsla.

Se pris för Winchester SX4 Composite


Beretta Ultralight (Bästa hagelgevär för dam)

Beretta Ultralight (Bästa hagelgevär för dam)

Lätt och smidigt hagelbock med kort piplängd som passar damer. Den väger endast 2,7 till 2,8 kg beroende på kolvträ. Ultralight har en låda i duralaluminium men med samma konstruktion och ungefärligt utseende som t ex 686 Silver Pigeon. Vapnet finns med olika kolvhöjder. Godkänd för stålhagel. Levereras med plastkoffert och extrachoker.

Se pris för Beretta Ultralight


Optima Silver Syntetic (Billig och bra hagelbock under 10000)

Optima Silver Syntetic (Bra hagelbock under 10000)

Här har vi en riktigt billig hagelbock under 10000. Det passar perfekt för dig med låg budget eller för dig som är nybörjare och vill prova på att skjuta med en hagelbössa. Det är en turkisk hagelbock som tillverkas av Hatsan.

Se pris för Optima Silver Syntetic


Köpguide för dig som ska köpa hagelgevär

Ett hagelgevär är ett mycket mångsidigt vapen. Det funkar för många olika typer av jakt och passar utmärkt för lerduveskytte. Hagelbocken kan även användas som ett självförsvars vapen hemma. Det är inte helt enkelt att veta vilket hagelgevär som är bäst men här är en liten guide som hjälper dig att göra rätt val.

Vilken hagelbössa är bäst?

Vilken hagelbock man ska köpa beror lite på vad man har för behov. En van skytt och jägare kanske vill spendera lite extra på ett lyxigt och dyrare hagelvapen medans en nybörjare kanske bara vill testa att börja skjuta. Som nybörjare vill man inte spendera allt för mycket pengar på ett en ny hagelbössa eftersom man inte vet hur mycket man kommer att ägna sig åt sin nya hobby. Vill man bara testa på att skjuta lite på skyttebanan finns det billiga hagelbockar under 10000 som fungerar bra. Man bör kanske även köpa ett flexibelt hagelgevär som fungerar både som jaktvapen och till lerduveskytte om man är osäker på vad man kommer att ägna sig mest åt i framtiden.

Sida vid sida eller över-och-under?

Ett dubbelpipigt hagelgevär kan antingen ha piporna bredvid varandra eller över varandra. Det vanligaste är att piporna ligger över varandra, det är denna typ av hagelgevär som kallas hagelbock.

Jakt eller lerduveskytte?

Det första man bör fundera på när man ska köpa en hagelbössa är vad man ska använda den till. Ska man huvudsakligen använda den till jakt eller på skyttebanan? Ett tungt hagelgevär med lång pipa ger bättre stabilitet och precision när man skjuter vilket gör att de lämpar sig bättre för skytte. En lättare hagelbössa med pumphagel är bättre för jakt eftersom de är lättare att ha med sig vid rörlig jakt och de är snabbare att skjuta med vilket kan behövas ute på fältet. Dessa hagelgevär är även bättre att använda vid självförsvar mot inkräktare i hemmet.

Hur mycket kostar ett hagelgevär?

Priset är naturligtvis viktigt att tänka på när man köper en hagelbössa. Det finns hagelgevär från runt 10000 och upp till 100.000 kronor så det varierar kraftig mellan olika modeller. Se till att köpa det bästa du har råd med så att du blir nöjd med ditt vapen. Är man osäker på hur mycket man ska använda hagelbössan så kanske man ska köpa en billigare modell.

Material och kvalitet

Det är viktigt att köpa en hagelbock av hög kvalitet eftersom det är avgörande när det gäller vapnets livslängd. Köper du ett gevär av hög kvalitet kommer du kunna använda det längre och du kommer att kunna sälja det begagnat för ett högre pris eftersom det inte är lika slitet. Stål, polymer och aluminium är bra material som man bör hålla utkik efter när man köper en hagelbössa.

Se alla hagelgevär

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *