Bästa hagelgevär 2023! (Bäst i test) Bra hagelbock!

Bästa hagelgevär (Bäst i test) Bra hagelbock!

Här listar vi bästa hagelgeväret för dig som vill ha en riktigt schysst hagelbössa. Hagelbockar är perfekta att skjuta lerduvor med men de är även bra för nybörjare att jaga med. Ska man köpa sitt första vapen är hagelbocken ett bra val eftersom det är billigare och lättare att träffa målet med jämfört med kulgevär. Men det finns en viss prisskillnad mellan olika hagelbockar och det är inte lätt att veta vilken hagelbössa som man ska köpa. Därför listar jaktasajten de 10 bästa hagelgevären 2023!

Ett hagelgevär kallas även för en hagelbock eller hagelbössa, geväret använder hagelpatroner och avfyrar svärmar av hagelpatroner istället för en kula. Det ger bättre spridning vilket gör det enklare att träffa målet.Idag finns det många olika modeller av hagelgevär på marknaden. De hagelgevär som har piporna över varandra kallas för hagelbock och det är just nu den vanligaste typen av hagelgevär. De används vid lerduveskytte eller för jakt på gås eller sjöfågel.

Fördelarna hagelgevär

En hagelbock erbjuder en rad fördelar för jägaren som vill uppleva spänningen och utmaningen med jakt. För det första är hagelbocken mycket mångsidig och lämpar sig för olika jaktformer och viltarter. Hagelbockens kompakta storlek och lätta vikt gör den även lätt att bära med sig under längre jaktutflykter.

En hagelbock är ofta mer prisvärd jämfört med andra typer av vapen som används för jakt. Dess relativt enkla konstruktion och tillverkning gör att den kan erbjudas till en rimligare kostnad. Detta gör det möjligt för fler jägare att skaffa sig ett pålitligt och effektivt vapen utan att behöva investera en betydande summa pengar.

Vilket hagelgevär ska man köpa?

Vilken hagelbössa man ska köpa beror på vilken budget man har och vad man ska använda geväret till. Vissa hagelbössor fungerar bättre för lerduveskytte men om man främst ska använda hagelgeväret för jakt och inte på skyttebanan så finns det hagelbössor som passar bättre för det. Vi listar bästa hagelgeväret i olika prisklasser och för olika användningsområden.

Bästa hagelgeväret 2023 (Bäst i test)

  1. Blaser F16 Game (Bästa hagelbocken – Bäst i test)
  2. Benelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevär)
  3. Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)
  4. Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar (Prisvärd hagelbock)
  5. Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)
  6. Beretta Ultralight Gold (Bästa hagelgevär för dam)
  7. Winchester SXP Black Shadow (Billig och bra hagelbock under 10000)

Blaser F16 Game (Bästa hagelbocken – Bäst i test)

Blaser F16 Game (Bästa hagelbocken - Bäst i test)

Blaser F16 Game är nästa generations hagelgevär som imponerar med sin perfekt balanserade design och låg profil. Det är tydligt att tillverkarna har strävat efter perfektion, och resultatet är en vapenmodell som erbjuder enastående prestanda och tillförlitlighet.

En av de imponerande egenskaperna hos Blaser F16 Game är dess justerbara vikter på pipan, som möjliggör perfekt balans och precision. Detta gör det till ett vapen som kan konkurrera i den absoluta toppen av hagelbockar.

Det perfekta trycket på vapnet är också en anmärkningsvärd funktion. Med Blasers precisionstrycke kan skottet avfyras snabbt och utan fördröjning, vilket ger en imponerande respons och användarupplevelse.

Vapnets specifikationer inkluderar en kolvlängd på 375 mm, skränkning på 3/6/8 mm och en pitch på 84. Den är utrustad med Blaser Comfort-bakkappa och har en elegant Gun Metal Grey-finish. Kalibern är 12/76 och choker-alternativen är 1/4, 1/2 och 3/4. Med en vikt på cirka 3,1 kg är det också relativt lätt att hantera.

Blaser F16 Game är ett imponerande hagelgevär som erbjuder både utmärkt prestanda och tillförlitlighet. Med sin perfekta balans, responsiva avfyring och högkvalitativa material och teknik är det ett vapen som definitivt är värt att överväga för jägare och skyttar. Geväret har fått mycket högt betyg och goda recensioner i de tester som utförts.

Se pris för Blaser F16 Game


Benelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevär

Benelli 828U Svart (Bra dubbelpipigt hagelgevär)

Benelli 828U Svart är en revolutionerande hagelbock som markerar en ny era för företaget. Tidigare kända för sina halvautomater tar Benelli steget in i hagelbockvärlden med innovativa förbättringar och praktiska lösningar.

En av de banbrytande funktionerna är möjligheten att justera dropp och cast med hjälp av justeringsbrickor. Detta gör det möjligt att anpassa vapnet i upp till 40 olika positioner och med olika tjocka bakkappor och kolvkamshöjder, vilket gör modellen mycket mångsidig och passande för alla skyttar.

Vapnets låda är tillverkad av aluminium och har en nyutvecklad stållåsplatta i stötbotten. Detta håller trycket från patronerna på plats och minimerar vikten på vapnet. Med endast 2,9 kilo vikt och en 71 cm pipa är den lätthanterlig och bekväm att skjuta med.

Det är lätt att demontera trycket med hjälp av det medföljande verktyget. Piporna är behandlade med Benellis Crio-teknologi, som tar bort materialspänningar som kan uppstå under kallhamring. En utbytbar kolsfiberspång med fiberoptiskt korn är också en del av vapnet.

För att ge bästa möjliga uppföljning och dämpning vid kraftigare laddningar har Benelli utrustat 828U med Progressive Comfort-rekyldämpningssystemet. Det finns även möjlighet att välja mellan tre olika längder på bakkappan och tre olika höjder på kolvkammen för att minska rekyl mot kinden.

Med sin lätta vikt på 2,9 kilo är modellen särskilt lämplig för rörlig jakt.

Benelli 828U levereras med en specialdesignad koffert och inkluderar fem criochoker, chokenyckel och olja. Vapnet är stålhagelgodkänt upp till halv choke.

Benelli 828U Svart är en banbrytande och välkonstruerad hagelbock som erbjuder enastående anpassningsmöjligheter, låg vikt och överlägsen skjutkomfort. Det är en imponerande tillägg till Benellis vapenrepertoar och kommer att tilltala både erfarna jägare och entusiastiska skyttar.

Se pris för Benelli 828U Svart


Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)

Browning B525 New Sporter One (Bästa hagelgevär för lerduveskytte)

Browning B525 New Sporter One är ett imponerande hagelgevär som fortsätter att bygga på framgångarna hos B525 S-modellen. Det har många specifika egenskaper som gör det till ett utmärkt val för både sportande lerduveskytte och jakt.

Geväret har en vacker höstplatsgravering på metallytorna, vilket ger det en elegant och klassisk look. Det visar att Browning inte bara fokuserar på funktionalitet, utan också på detaljer och estetik. Den oljebeständiga finishen på valnötelementet i klass 2 är både attraktiv och praktisk, eftersom den ger extra skydd och hållbarhet.

B525 New Sporter One finns i tre olika pip längder: 71 cm, 76 cm och 81 cm. Detta ger skyttarna möjlighet att välja den längd som passar deras behov bäst. Kortare pipor kan vara fördelaktiga för snabbare och mer manövrerbara rörelser, medan längre pipor kan ge bättre precision på längre avstånd.

Browning B525 New Sporter One är ett mycket bra hagelgevär som kombinerar avancerade funktioner med en elegant design. Den högkvalitativa höstplatsgravyren och den oljebeständiga finishen ger geväret en tidlös och attraktiv estetik. Med olika pip längder finns det en modell för att passa olika skyttebehov. Om du är en seriös skytt som letar efter en pålitlig och välpresterande hagelgevär, så är Browning B525 New Sporter One definitivt värd att överväga.

Se pris för Browning B525 New Sporter One


Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar (Prisvärd hagelbock)

Beretta 686 Silver Pigeon I är en riktigt bra hagelbock med en rad funktioner som gör den till en utmärkt instegsmodell i Berettas vapenserie. En av de främsta funktionerna är den justerbara kolven, vilket ger användaren möjlighet att anpassa vapnet efter sina behov. Justeringsmekanismen är välutvecklad och lätt att använda, vilket gör det enkelt att ändra höjd och sidled på kolven.

Det är värt att notera att Beretta 686 Silver Pigeon I delar samma högkvalitativa mekanism som övriga vapen i 680-familjen. Detta talar för vapnets pålitlighet och hållbarhet. Dessutom har vapnet en elegant gravyr och träet i stocken är av god kvalitet, vilket ger det en attraktiv och stilren design.

Vid köp av Beretta 686 Silver Pigeon I får man en plastkoffert som innehåller 5 st choker och en chokenyckel. Detta ger användaren flexibilitet när det gäller ammunition och möjlighet att anpassa vapnet för olika jakt- eller skytteförhållanden.

En annan fördel med Beretta 686 Silver Pigeon I är att den är stålhagelgodkänd. Detta gör den lämplig för användning med moderna hagelammunition och ökar dess mångsidighet.

När det kommer till tekniska specifikationer har vapnet en kaliber på 12 och finns tillgängligt med piplängder på antingen 71 cm eller 76 cm. Vapnet har en vikt på cirka 3,2 kg med 71 cm pipa och har ett patronläge på 76 mm.

Beretta 686 Silver Pigeon I är en prisvärd instegsmodell som erbjuder användaren en justerbar kolv, högkvalitativ mekanism, attraktiv design och en rad användbara tillbehör. Om du letar efter en pålitlig och mångsidig hagelbock är detta vapnet definitivt värt att överväga.

Se pris för Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar


Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)

Winchester SX4 Composite (Bästa hagel halvautomaten)

Den här nya modellen är en vidareutveckling av den föregående högt avancerade halvautomatiska hagelgeväret från Winchester, nämligen Winchester SX3 Black Shadow. Den senaste modellen har tagit både funktionalitet och hållbarhet till en helt ny nivå.

Hagelgeväret har en syntetisk kolv med förbättrad ergonomi, vilket innebär att det är mer bekvämt att hålla i och skjuta med. Dessutom har pistolgreppet minskats i storlek för att ge en mer naturlig och bekväm handposition, och greppytorna har uppgraderats för att ge en bättre känsla och förbättrad greppförmåga.

Det finns tre olika alternativ för piplängd, nämligen 66 cm, 71 cm och 76 cm. Dessa olika piplängder ger möjlighet att anpassa vapnet efter olika behov och preferenser. Hagelgeväret är kaliber 12/89, vilket innebär att det kan använda hagelpatroner av den storleken. Beroende på vilken piplängd som väljs varierar vikten på vapnet, med alternativen 3 kg, 3,1 kg och 3,2 kg.

När det gäller magasinkapacitet har hagelgeväret en kapacitet på 2+1 patroner. Det innebär att magasinet kan hålla två patroner, med möjlighet att ladda in en extra patron i kammarpipan för en snabb och smidig påfyllning.

Winchester SX4 Black Shadow är en imponerande uppgradering från den tidigare versionen. Med förbättrad ergonomi, minskat pistolgrepp, uppgraderade greppsytor och olika val för piplängd erbjuder detta hagelgevär en kombination av komfort, precision och pålitlighet som tar användarupplevelsen till en helt ny nivå.

Se pris för Winchester SX4 Composite


Beretta Ultralight Gold (Bästa hagelgevär för dam)

Beretta Ultralight Gold (Bästa hagelgevär för dam)

Beretta Ultralight Gold MC är en exklusiv och lyxig version av Berettas Ultralight-hagelgevär. Detta vapen är designat med noggrannhet och detaljer för att erbjuda en elegant och unik estetik.

Stocken på Ultralight Gold MC är tillverkad av högkvalitativ valnötsträ och har genomgått en oljebehandling för att framhäva träets naturliga skönhet. Dessutom är stocken prydd med en exklusiv skärning som ger vapnet en distinkt och sofistikerad look.

Lådan på Ultralight Gold MC har förgyllda fågelmotiv, vilket ger en touch av lyx och elegans till vapnet. Piporna är blånerade och polerade för att skapa en snygg och glänsande yta, vilket bidrar till det övergripande eleganta utseendet.

För att göra vapnet lätt och bekvämt att använda har Beretta använt sig av en lättviktsmodell för hagelbockarna. Lådan är tillverkad genom att fräsa ur ett solitt stycke flygplansaluminium, som sedan har genomgått en värmebehandling för att uppnå maximal styrka. För att ytterligare förstärka lådan har den även inlägg av titan.

Berettas patenterade låsningssystem ger lådan en låg profil och möjliggör en utmärkt riktbarhet med vapnet. Koniska låstappar och automatsäkring är andra funktioner som bidrar till vapnets prestanda och säkerhet.

Det är värt att notera att Beretta Ultralight Gold MC är stålhagelgodkänd, vilket innebär att det kan användas med stålhagelammunition.

Vapnets vikt är cirka 2,7 kg, och pipan har en längd på 71 cm. För enkel transport och förvaring levereras vapnet i en praktisk plastkoffert. Dessutom medföljer 5 st choker, som används för att justera vapnets spridning, samt en chokenyckel för att enkelt byta chokern efter behov.


Winchester SXP Black Shadow (Billig och bra hagelbock under 10000)

 

Winchester SXP Black Shadow (Billig och bra hagelbock under 10000)

Winchester SXP Black Shadow är ett prisvärt och högkvalitativt hagelgevär som erbjuder utmärkt prestanda till ett överkomligt pris på under 10000 kr.

Detta pålitliga pumphagelgevär har en kaliber på 12 och imponerar med sitt moderna utseende. Det är utrustat med en 71 cm lång pipa, vilket ger en idealisk balans mellan precision och hanterbarhet. Med denna längd kan du enkelt sikta och träffa ditt mål med precision.

Winchester SXP Black Shadow är jaktversionen av det populära kompositgeväret SXP. Det är konstruerat med en robust kompositkolv och en snygg, svart ytfinish som ger en tuff och strömlinjeformad estetik.

För att möta olika jaktbehov levereras detta vapen med tre Invector-Plus-chokar. Dessa chokar ger möjlighet att anpassa vapnets spridningsmönster och därmed optimera träffbild och skottavstånd för olika jaktsituationer.

Med Winchester SXP Black Shadow får du en pålitlig och effektiv hagelbock som erbjuder enastående prestanda till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Det är det perfekta valet för jägare som letar efter en pålitlig partner i fältet utan att behöva göra avkall på kvalitet och prestanda.

Se pris för Winchester SXP Black Shadow


Köpguide för dig som ska köpa hagelgevär

Ett hagelgevär är ett mycket mångsidigt vapen och funkar bra för många olika typer av jakt och passar utmärkt för lerduveskytte. Hagelbocken kan även användas som ett självförsvars vapen hemma. Det är inte helt enkelt att veta vilket hagelgevär som är bäst men här är en liten guide som hjälper dig att göra rätt val.

Vilken hagelbössa är bäst?

Vilken hagelbock man ska köpa beror lite på vad man har för behov. En van skytt och jägare kanske vill spendera lite extra på ett lyxigt och dyrare hagelvapen medans en nybörjare kanske bara vill testa att börja skjuta. Som nybörjare vill man inte spendera allt för mycket pengar på ett en ny hagelbössa eftersom man inte vet hur mycket man kommer att ägna sig åt sin nya hobby. Vill man bara testa på att skjuta lite på skyttebanan finns det billiga hagelbockar under 10000 som fungerar bra. Man bör kanske även köpa ett flexibelt hagelgevär som fungerar både som jaktvapen och till lerduveskytte om man är osäker på vad man kommer att ägna sig mest åt i framtiden.

Sida vid sida eller över-och-under?

Ett dubbelpipigt hagelgevär kan antingen ha piporna bredvid varandra eller över varandra. Det vanligaste är att piporna ligger över varandra, det är denna typ av hagelgevär som kallas hagelbock.

Jakt eller lerduveskytte?

Det första man bör fundera på när man ska köpa en hagelbössa är vad man ska använda den till. Ska man huvudsakligen använda den till jakt eller på skyttebanan? Ett tungt hagelgevär med lång pipa ger bättre stabilitet och precision när man skjuter vilket gör att de lämpar sig bättre för skytte. En lättare hagelbössa med pumphagel är bättre för jakt eftersom de är lättare att ha med sig vid rörlig jakt och de är snabbare att skjuta med vilket kan behövas ute på fältet. Dessa hagelgevär är även bättre att använda vid självförsvar mot inkräktare i hemmet.

Hur mycket kostar ett hagelgevär?

Priset är naturligtvis viktigt att tänka på när man köper en hagelbössa. Det finns hagelgevär från runt 10000 och upp till 100.000 kronor så det varierar kraftig mellan olika modeller. Se till att köpa det bästa du har råd med så att du blir nöjd med ditt vapen. Är man osäker på hur mycket man ska använda hagelbössan så kanske man ska köpa en billigare modell.

Material och kvalitet

Det är viktigt att köpa en hagelbock av hög kvalitet eftersom det är avgörande när det gäller vapnets livslängd. Köper du ett gevär av hög kvalitet kommer du kunna använda det längre och du kommer att kunna sälja det begagnat för ett högre pris eftersom det inte är lika slitet. Stål, polymer och aluminium är bra material som man bör hålla utkik efter när man köper en hagelbössa.

Se alla hagelgevär


Källor & Tester

https://www.gunsandammo.com/editorial/review-blaser-f16-sporting-shotgun/357289
https://sportingshooter.co.uk/article/blaser-f16-heritage-game-shotgun-test-review
https://www.thefield.co.uk/reviews/gun-reviews/blaser-f16-game
https://www.outdoorlife.com/articles/guns/2016/07/gun-test-blaser-f16-game-shotgun
https://www.gunmart.net/gun-reviews/shotguns/over-and-under-shotgun/benelli-828ou-field-black
https://www.youtube.com/watch?v=4BZKQWjCeeU
https://sportingshooter.com.au/shotguns/review-beretta-686-silver-pigeon-i-sporting-shotgun
https://www.all4shooters.com/en/shooting/shotguns/winchester-sx4-composite-9-rounds-the-super-fast-semi-auto-shotgun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *