Bästa vapenpaket för nybörjare (Jaktvapen & Jaktgevär)

Bästa vapenpaket för nybörjare (Jaktvapen & Jaktgevär)

Här listar vi bästa vapenpaketet för nybörjare. Som nybörjare är det inte så enkelt att veta vilket jaktvapen man ska köpa. Denna guide hjälper dig att hitta ett riktigt schysst jaktvapen inför jakten. Dessa jaktgevär passar dig som är nybörjare och inte har hållit på så länge med jakt. Här är Jaktsajten lista över bästa vapenpaketet för nybörjare!

Bästa jaktvapen för nybörjare 2023

  1. Tikka T3x Lite Adjustable Paket (Bästa jaktgeväret för nybörjare “Bäst i test”)
  2. Sako 85 Finnlight 2 Paket (Bra jaktvapen paket för nybörjare)
  3. Browning X-Bolt Composite Brown Adjustable Paket (Bra och billigt vapenpaket för nybörjare)

Tikka T3x Lite Adjustable Paket (Bästa jaktgeväret för nybörjare “Bäst i test”)

Här kan du välja mellan de populäraste kikarsiktena/ljuddämpare till ditt vapenpaket. Det medföljer fästen till valt kikarsikte. Tikka T3x lite är en av Sveriges absolut populäraste studsare. Nu vidareutvecklas den med en multijusterbar kolv.

Vapnet är enkelt justerbart både i längd och höjd och passar utmärkt för den som vill använda samma vapen oavsett jaktform eller årstid. I och med att man enkelt kan justera både kolvkam och längden på vapnet är det lätt att få ett vapen som passar vid jakt med olika typer av optik. Längden justeras med de dubbla 4 mm mellanläggsbrickorna.

Med ett skuminlägg har syntetkolvarna fått mindre resonanseffekt och du kan ta dig fram tystare i skogen. T3x med syntetkolv har utbytbara pistolgrepp med två olika vinklar. Ett öppnare och ett brantare med lite mer handutfyllnad. Kolven ger även möjlighet att sätta på eller ta av en bredare framstock.

Se pris för Tikka T3x Lite Adjustable Paket


Sako 85 Finnlight 2 Paket (Bra jaktvapen paket för nybörjare)

Här kan du välja mellan de populäraste kikarsiktena/ljuddämpare till ditt vapenpaket. I detta paket ingår Sako Optilock Ringmounts fästen till valt kikarsikte, väljer man Aimpoint Micro H2 så kommer det att levereras med Leupold QR fästen. Sako 85 Finnlight II – det första vapnet med justerbar syntetkolv. Finnlight II kolven med en lätt glasfiber / kolfiber kolv, tillverkad med “aerospace grade” RTM (Resin Transfer Molding) teknologi. Vi använder RTM på ett sätt som ger vår kolv perfekta egenskaper genom handlagd fiberväv. Kolven görs med flera lager glasfiberväv vilket ger en extrem vridstyvhet. Kolven är kolfiberbäddad att ge extra styrka i de mest utsatta delarna av kolven. Greppytorna och kolvkamen är belagda med slitstark elastomer.

Materialet har väldigt hög motståndskraft mot UV-strålning, repor och kyla/värme. Greppytornas mönster i kombination med elastomeret skapar ett säkert grepp oavsett väder. Kolven har justerbar kolvkam med elastomeryta för ökad komfort. Justering görs genom att trycka in knappen och sedan manuellt höja/sänka tills man har perfekt anlägg. (ej fjäderbelastad). Man har lagt mycket tid för att få en knapp som är solid och samtidigt lätt att hantera.

Se pris för Sako 85 Finnlight 2 Paket


Browning X-Bolt Composite Brown Adjustable Paket (Bra och billigt vapenpaket för nybörjare)

Med en historia som sträcker sig över 100 år så är Browning en av marknadens mest kända vapentillverkare. Sedan starten 1897 så har tiotals miljoner gevär tillverkas, såväl till jakt som tävlingsskytte.

Se pris för Browning X-Bolt Composite Brown Adjustable Paket


Vilket jaktgevär ska man köpa som nybörjare?

Vill man testa på att jaga och inte riktigt vet om det är något man kommer att hålla på mycket med i framtiden så kanske man inte ska köpa det dyraste jaktvapnet på en gång. Lyckligtvis finns det både billiga och bra jaktgevär som passar nybörjaren.

Det är inte lätt att veta vilket jaktgevär man ska köpa som nybörjare. Det finns många olika modeller på marknaden från olika tillverkare och priset mellan olika jaktgevär varierar kraftigt. Man bör köpa ett kulgevär som är ett klass 1 vapen med kalibrar på 6,5×55 och .308 Win.

Klass 1 vapen

Man delar in jaktvapen i olika klasser beroende på vilka viltslag man får jaga. Det finns fyra klasser totalt och vapen med klass 1 får användas för att jaga alla viltarter. Tänk på att inte ha allt för kraftfull kaliber om du inte klarar av det eftersom det kan ge en kraftfull rekyl.

Ska man köpa ett begagnat jaktgevär som nybörjare?

Ett begagnat gevär är inte att rekommendera för nybörjaren om man inte är helt säker på att geväret fungerar felfritt och inte är skadat. Du behöver ett gevär som fungerar perfekt och det är oftast värt pengarna att köpa ett nytt. Du kan sälja ett nytt gevär om du vill byta upp dig eller om du vill ha ett annat jaktvapen när du har blivit mer erfaren.

Tillförlitliga jaktvapen med hög precision

Som nybörjare kanske man inte är jätte bra på att sikta med jaktgeväret och då kan det vara bra att ha ett jaktvapen med hög precision och liten rekyl. Har man en ljuddämpare på jaktgeväret så minskar rekylen och du riskerar inte att skada hörseln. Köp ett vapenpaket med kikarsikte och ljuddämpare för att få bättre precision.

Billigt jaktvapen paket

Som nybörjare kanske man inte vill investera allt för mycket pengar på sin nya hobby. Det finns riktigt bra och billiga vapenpaket som är prisvärda så du behöver inte spendera en förmögenhet på ett nytt jaktvapen.

Som nybörjare vet man inte hur länge intresset varar eller ifall man plötsligt tröttnar på sin nya hobby och då är det inte så smart att köpa det dyraste jaktvapnet på en gång.

Om man inte är så van att jaga och hantera ett jaktvapen är chansen större att det ska bli skadat och då kan det vara smart att köpa ett billigt och tåligt jaktgevär.

Köp bara det nödvändigaste

Det finns många olika tillbehör när det kommer till jakt så som nattsikte och avståndsmätare. Dessa är ganska dyra och kanske inte behövs på en gång. Det räcker med att köpa ett vapenpaket med kikarsikte och ljuddämpare till att börja med.

Vänster eller högervapen?

Jaktgevär är ofta anpassade för vänsterhänta och högerhänta. Är man vänsterhänt ska man köpa ett vänstervapen. Utbudet på vänstervapen är lite sämre jämfört med jaktgevär för högerhänta. Vissa jaktvapen passar både vänsterhänta och högerhänta.

Jaktgevär med syntetkolv är bättre för nybörjare

En syntetisk stock är mer stryktålig och klarar regn, kyla och värme bättre än trä kolvar. De är dessutom lättare att underhålla. Syntetkolvar får heller inte lika lätt repor så man behöver inte vara lika rädd om den.

Köp ett jaktgevär med justerbar kolv

För att jaktgeväret ska passa dig så bra som möjligt är det bra om man kan justera kolven så mycket som möjligt för att passa just dig.

Tänk på att du måste ha ett vapenskåp

Det finns regler för hur ett jaktvapen bör förvaras. Det ska vara inlåst i ett godkänt vapenskåp som är klassat enligt SS3492. Om man köper ett mindre vapenskåp under 150 kg måste man förankra det i väggen eller golvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *