Test av Sako 85 Finnlight! (Video review)

Test av Sako 85 Finnlight! (Video review)

Sako 85 Finnlight är en kraftfull och pålitlig jaktgevär som är designad och tillverkad av det välrenommerade finska vapentillverkaren Sako. Det är ett av deras flaggskeppsgevär och har blivit mycket populärt bland jägare över hela världen.

Design och konstruktion

Sako 85 Finnlight har en imponerande design och konstruktion som kombinerar estetik, funktionalitet och hållbarhet på bästa sätt. Geväret har en syntetisk kolv som är tillverkad av en högkvalitativ polymerkomposit, vilket gör den extremt lätt och samtidigt väderbeständig. Kolven har även en ergonomisk form som ger en bekväm och säker grepp, vilket är särskilt viktigt under jakt- och utomhusaktiviteter.

Finnlight-modellen är också känd för sin lätta vikt. Den har en kort och styv pipa som är tillverkad av rostfritt stål, vilket minskar vikten utan att kompromissa med precisionen eller hållbarheten. Den totala vikten på geväret är vanligtvis runt 2,8 kg till 3,1 kg (beroende på kaliber), vilket gör det mycket lätt att bära och hantera under långa jakter eller i terrängen.

Precision och prestanda

När det gäller precision och prestanda imponerar Sako 85 Finnlight verkligen. Geväret är utrustat med Sako’s välkända och pålitliga mekanism som säkerställer jämn och pålitlig avfyring varje gång. Den har en direktstyrande slagstiftsmekanism och tvåstyckeskolvar för bästa precision och stabilitet.

Pipan på Finnlight-modellen är också värt att nämna. Den är kallhamrad och är mycket väl anpassad för jakt på längre avstånd. Det finns ett brett utbud av kalibrar att välja mellan, vilket gör att jägaren kan anpassa geväret efter sina specifika behov och jakttyper. Oavsett om det är jakt på större vilt som älg eller på mindre vilt som rådjur, kan Sako 85 Finnlight leverera enastående precision och stoppkraft.

Tillbehör och detaljer

Sako 85 Finnlight är också utrustad med några praktiska tillbehör och detaljer som förbättrar användarupplevelsen. Geväret har en flyttbar, fyrvägssäkring som är lätt att använda och ger extra säkerhet under jakt eller transport. Magasinet har en generös kapacitet beroende på kaliber, vilket innebär att du kan ha flera skott redo för snabb uppföljning om det behövs.

Det finns också möjlighet att montera en kikarsikte på geväret, tack vare Sako’s speciella mekanism för kikarfästen. Detta gör det möjligt att anpassa geväret ytterligare efter dina behov och preferenser när det gäller sikte och avstånd. Det finns olika alternativ för kikarfästen och det är enkelt att montera och justera kikarsikten för att få bästa möjliga siktbild och träffsäkerhet.

En annan detalj värd att nämna är Sako 85 Finnlights avtryckarmekanism. Geväret är utrustat med en justerbar avtryckare som kan anpassas efter användarens personliga preferenser. Detta gör det möjligt att få en avtryckare som är exakt och responsiv, vilket i sin tur kan bidra till bättre precision och skottkontroll.

Slutligen är Sako 85 Finnlight också känd för sin pålitlighet och hållbarhet. Sako är känt för att tillverka vapen av högsta kvalitet och deras produkter är välkända för att vara robusta och pålitliga även under tuffa förhållanden. Med rätt skötsel och underhåll kan Sako 85 Finnlight ge dig många års pålitlig jakt.

Omdöme

Sako 85 Finnlight en utmärkt jaktgevär som imponerar med sin design, precision och pålitlighet. Dess lätta vikt, kombinerat med högkvalitativa material och välkonstruerade detaljer, gör det till en idealisk följeslagare för jägare som behöver röra sig snabbt och smidigt i terrängen. Oavsett om du jagar på kort eller långt avstånd, kommer Sako 85 Finnlight att leverera enastående prestanda och ge dig förtroendet att göra välriktade och effektiva skott.

Sako 85 Finnlight har gjort väldigt bra ifrån sig på olika tester och har fått mycket bra omdömen.  Det är ett lätthanterligt gevär med bra precision som är anpassad för jakt. Faktum är att detta gevär är en av de absolut bästa jaktgevären och har blivit utnämnd till bästa jaktgeväret av flera olika tester.

Sako 85 Finnlight

Vill man ha ett riktigt bra jaktgevär och har en hög budget så är det ingen tvekan om att man blir nöjd med Sako 85 Finnlight. Som nybörjare kanske man bör köpa ett billigare vapen om man är osäker på hur mycket man kommer att jaga i framtiden. Det är kanske dumt att lägga allt för mycket pengar på ett jaktgevär som man inte kommer att använda så mycket, i alla fall om man har en låg budget.

Sako 85 Finnlight

Sako 85 Finnlight går att köpa från pnjakt.se


Källor & Tester
Sako 85 Finnlight video review

https://www.shootinguk.co.uk/reviews/rifle/gun-reviews-sako-finnlight-rifle
https://bulletin.accurateshooter.com/2009/07/sako-85-finnlight-rifle-highly-rated-in-comparison-test
https://www.ssaa.org.au/?ss_news=the-superb-sako-85-finnlight
https://www.sporting-rifle.com/reviews/sako-85-review-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *