Bästa mörkersiktet 2023! (Bäst i test) – Nattsikte

Bästa mörkersiktet (Bäst i test) - Nattsikte

Ett mörkersikte är en revolutionerande teknologi som tar din jaktupplevelse till nya höjder. När natten faller och djuren blir mer aktiva är mörkersiktet ditt hemliga vapen för att bli en framgångsrik jägare. Med sin förmåga att omvandla den mörka omgivningen till en tydlig och detaljerad bild ger mörkersiktet dig en oöverträffad fördel för att upptäcka och följa spår, identifiera vilt och fatta snabba och exakta beslut.

Mörkersikten för jakt använder sig av avancerade ljuskänsliga sensorer och avbildningstekniker för att förstärka och förbättra din syn i svagt ljus eller totalt mörker. Med en imponerande förmåga att se genom täta skogar, dimma och mörka skuggor ger mörkersiktet dig en klarhet och detaljrikedom som ökar dina chanser att lyckas under jaktäventyret.

Här listar vi de bästa mörkersiktena för jakt som erbjuds på marknaden idag, förbered dig på att ta din jakt till en ny nivå av precision, effektivitet och spänning. Låt mörkersiktet bli ditt hemliga vapen för att dominera mörkret och göra varje jakttillfälle till en minnesvärd och framgångsrik upplevelse.


Fördelen med ett mörkersikte för jakt

Ett mörkersikte kan vara en värdefull utrustning för jakt i mörker eller svagt ljus. Här är några fördelar med att använda ett mörkersikte för jakt:

Bättre sikt i mörker: Det uppenbara skälet till att använda ett mörkersikte är att det förbättrar din synlighet och sikt i mörker. Det kan vara svårt att se djur eller mål i dåligt ljus eller när det är helt mörkt. Ett mörkersikte använder teknologi som förstärker ljuset och gör det möjligt för dig att se detaljer och rörelser som annars skulle vara osynliga.

Fördel i täckning: Eftersom mörkersikten förbättrar din syn i mörker kan du enklare röra dig genom täta skogar, buskar och andra områden utan att vara helt beroende av dagsljus. Det ger dig en fördel när du förflyttar dig tyst och diskret, och det kan också vara till hjälp när du försöker hitta djur eller mål som kan gömma sig i mörka och skuggiga områden.

Utökad jakttid: Genom att använda ett mörkersikte kan du förlänga din jakttid och jaga under tidpunkter när djur är mer aktiva, som tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Detta kan vara särskilt användbart under vissa jaktsäsonger när det är viktigt att vara ute vid specifika tider, till exempel för att jaga nattaktiva djur.

Förbättrad säkerhet: Mörkersikten kan också bidra till att öka säkerheten under jakt. Genom att förbättra din synlighet i mörker kan du bättre identifiera och bedöma ditt mål innan du avlossar ett skott. Det kan minska risken för misstag och hjälpa till att säkerställa att du siktar på rätt djur eller mål.


Skillnaden mellan värmesikte och nattsikte

Skillnaden mellan värmesikte och nattsikte ligger i hur de fungerar och vilken typ av ljus de detekterar och använder för att ge bättre sikt i mörker. Här är en förklaring av skillnaderna:

Värmesikte (termiskt sikte)

Ett värmesikte, även känt som termiskt sikte, använder en termisk bildsensor för att upptäcka och mäta den infraröda strålning som avges av objektens värme. Det innebär att det inte behöver något ljus för att fungera och kan skapa en bild baserat på de olika temperaturerna i omgivningen och de objekt som finns där. Värmesikten är mycket användbara för jakt och övervakning i totalt mörker, genom dimma eller rök, samt för att skilja djur från omgivningen.

Fördelar med värmesikte:
 1. Fungerar i totalt mörker: Eftersom värmesikten upptäcker värmesignaturer, kan de användas i fullständigt mörker där inget annat ljus är tillgängligt.
 2. Genomtränger hinder: Värmesikten kan se igenom vissa hinder som dimma, rök eller vegetation eftersom de mäter värmeutstrålningen och inte är beroende av synligt ljus.
Nattsikte (ljusförstärkande sikte)

Nattsikten, även kallade ljusförstärkande sikten, använder sig av befintligt ljus, till exempel månljus eller stjärnljus, för att förstärka det och ge en tydligare bild av omgivningen. De använder en fotokatod för att omvandla de inkommande ljuspartiklarna till elektroner och förstärka dem för att skapa en ljusare bild. Nattsikten är användbara i situationer med svagt ljus men fungerar inte bra i totalt mörker utan något ljuskälla alls.

Fördelar med nattsikte:
 1. Förstärker svagt ljus: Nattsikten kan förstärka omgivande ljus, inklusive svagt månljus eller stjärnljus, och ge en tydligare bild.
 2. Bevarar färgseende: Nattsikten kan behålla färgseendet bättre än värmesikten, vilket kan vara fördelaktigt för vissa användningsområden.

Det är viktigt att notera att både värmesikten och nattsikten kan vara användbara verktyg för jakt i olika situationer. Vilken typ av sikte som är bäst beror på miljön, omgivande ljusförhållanden och de specifika behoven hos jägaren. Nattsikten är vanligtvis billigare jämfört med värmesikten vilket kan påverka köpbeslutet.


Vilket mörkersikte är bäst?

Valet av det bästa mörkersiktet beror på dina specifika behov, budget och personliga preferenser. Det finns flera tillverkare som erbjuder högkvalitativa mörkersikten på marknaden. Här är några av de välrenommerade märkena och modellerna som är värda att överväga:

 1. Pulsar: Pulsar är en populär tillverkare av mörkersikten och erbjuder ett brett utbud av modeller. Exempelvis Pulsar Trail 2, Pulsar Thermion och Pulsar Digisight Ultra är välkända och pålitliga val.
 2. ATN: ATN är en annan känd tillverkare som erbjuder högkvalitativa mörkersikten. ATN X-Sight 4K Pro och ATN Thor 4 är exempel på deras populära modeller.
 3. Leupold: Leupold är känt för sina högkvalitativa optiska produkter. Leupold LTO Tracker och Leupold Mark 5HD är exempel på deras mörkersikten.
 4. Armasight: Armasight (nu förvärvat av FLIR) erbjuder ett brett utbud av mörkersikten, inklusive deras populära modeller som Armasight Zeus Pro och Armasight Predator.
 5. Trijicon: Trijicon är känt för sina kvalitetsprodukter inom optik. De erbjuder mörkersikten som Trijicon IR-Hunter och Trijicon REAP-IR.

Det är viktigt att göra noggranna jämförelser och överväga faktorer som prestanda, funktioner, prisklass och kundrecensioner innan du bestämmer vilket mörkersikte som är bäst för dig. Medan det finns olika typer och varianter av mörkersikten på marknaden, är det dags att ta en närmare titt på de bästa alternativen som finns tillgängliga idag.

Här kommer vi att utforska de mest framstående och imponerande mörkersiktena som ger oss överlägsen sikt och ökad trygghet när solen går ner. Häng med när vi tar en spännande resa in i mörkrets värld och upptäcker vilket mörkersikte som förtjänar titeln som det bästa mörkersiktet 2023.


Bästa mörkersiktet 2023! (Bäst i test)

 1. Pulsar Thermion XM50 Värmesikte (Bästa mörkersiktet – Bäst i test)
 2. PARD NV008S Digitalt Dag/Natt mörkersikte (Billigt mörkersikte)
 3. Leica Calonox Sight (Litet frontmonterat mörkersikte)
 4. Thermion 2 XP50 PRO LRF (Bra värmesikte med avståndsmätare)
 5. Pulsar Forward FN455 Adapter (Bra frontmonterat mörkersikte)
 6. Thermion XP50 Värmesikte (Bra termiskt sikte)
 7. Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO (Populärt värmesikte)
 8. ATN MARS-4K HD 4.5-18X (Bra prisvärt termiskt kikarsikte)

Pulsar Thermion XM50 Värmesikte (Bästa mörkersiktet – Bäst i test)

Pulsar Thermion XM50 Värmesikte (Bästa mörkersiktet - Bäst i test)

Pulsar Thermion XM50 Värmesikte är ett imponerande mörkersikte med en rad innovativa funktioner. Dess revolutionerande elektronik möjliggör snabbstart, vilket sparar energi och förlänger batteriets livslängd. Enheten är utformad för enkel användning och kan monteras i standard 30mm ringar utan behov av specialverktyg eller utrustning.

Byggd för att klara upp till 6000 Joules, kan detta sikte monteras på olika kalibrar som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. Den robusta och tillförlitliga designen garanterar felfri prestanda i fältet, och den lätta metallkonstruktionen gör den bekväm att bära. Med möjligheten att spela in video och ta stillbilder i MPEG-4 och .jpg-format kan du enkelt dela dina upplevelser. Dess 16 GB internminne erbjuder gott om lagringsutrymme för timmar av video eller tusentals foton.

Genom att ansluta Thermion till din smartphone eller surfplatta via Wi-Fi och Stream Vision-appen kan du använda den som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Du kan också överföra inspelade filer, justera inställningar och uppgradera mjukvaran. Det dubbla batterisystemet, bestående av både ett internt och ett externt batteri, ger extra driftstid och kan enkelt bytas ut på bara några sekunder.

Med ett urval av färgpaletter kan du anpassa visningen efter dina preferenser. Vita heta och svarta heta paletter är populära val, medan Red Hot, Rainbow och Ultramarine erbjuder en intensivare och varmare signatur för att tydligt markera varma områden. Violett, Rött Svartvitt och Sepia är optimala paletter för att minska ögonutmattning under längre observationsperioder

Pulsar Thermion XM50 Värmesikte erbjuder enastående prestanda och användarvänliga funktioner. Dess robusta konstruktion, enkla montering och möjligheter till inspelning och delning av video gör den till ett utmärkt val för jägare och friluftsentusiaster. Med sina anpassningsbara visningsalternativ och trådlösa anslutningsmöjligheter är detta sikte både mångsidigt och praktiskt.

Pulsar Thermion XM50 har fått mycket bra betyg av användare och positiva recensioner i olika tester.

Se pris för Pulsar Thermion XM50 Värmesikte


PARD NV008S Digitalt Dag/Natt mörkersikte (Billigt mörkersikte)

PARD NV008S Digitalt Dag - Natt mörkersikte (Billigt mörkersikte)

PARD NV008S är en förbättrad version av tidigare modeller, NV008 och NV008P, och erbjuder en rad uppgraderingar för att förbättra bildprestanda och funktionalitet. Med en ökning på cirka 20% i bildprestanda och en PARD 2K 1920×1080-sensor, levererar den imponerande bildkvalitet.

En av de första förbättringarna är den moderna designen, med finare flipskydd och ett tumgrepps handtag på förstoringsvredet. Det ger en bättre användarupplevelse och gör det enklare att hantera enheten. Dessutom är NV008S smart, kompakt och lätt med en ergonomisk design, vilket gör den bekväm att använda under längre perioder.

En viktig funktion är att NV008S är IP67 vattentät, vilket innebär att den fungerar i alla väderförhållanden. Detta gör den tillförlitlig och användbar oavsett om det regnar eller är fuktigt ute. Dess dag- och nattläge gör att den kan användas i totalt mörker, vilket är perfekt för jakt eller andra nattliga aktiviteter.

NV008S levereras med medföljande picatinnymontage, vilket gör att den kan monteras direkt på vapnet. Dessutom finns det en extra picatinnyskena på sidan av enheten, vilket ger möjlighet att montera ytterligare IR-lampor eller tillbehör för att anpassa efter individuella behov.

En praktisk funktion är den självaktiverade videoinspelningen, vilket eliminerar risken att missa de fina jaktögonblicken. Dessutom har den en inbyggd laserpekare som kan sättas av och på vid behov. Gyroskopet i enheten visar om siktet lutar eller är rakt, vilket är användbart för att säkerställa precisionen i skottet.

Bild-i-bild-funktionen är en annan intressant egenskap hos NV008S. Den gör det möjligt att få en inzoomad bild av målet samtidigt som man kan se omgivningen i resten av bilden. Det ger användaren mer information och ökad medvetenhet om sin omgivning.

En annan fördel med NV008S är dess utbytbara riktmedel med utbytbara färger. Detta ger flexibilitet och anpassningsmöjligheter baserat på individuella preferenser och situationer.

PARD NV008S erbjuder en imponerande uppsättning funktioner och förbättringar. Dess bildprestanda, vattentäthet, användarvänlighet och mångsidighet gör den till en pålitlig följeslagare för jakt och nattliga aktiviteter. Menyerna på svenska gör det också lätt att navigera och använda enheten.

Se pris för PARD NV008S Digitalt Dag/Natt mörkersikte


Leica Calonox Sight (Litet frontmonterat mörkersikte)

Leica Calonox Sight (Litet frontmonterat mörkersikte)

 

Leica Calonox Sight är en termisk adapter som är utformad för att monteras på ett konventionellt kikarsikte. Med sin 1x förstoring är den optimerad för att ge användaren en tydlig och noggrann bild.

En av de mest imponerande funktionerna hos Calonox Sight är det breda horisontella synfältet, som sträcker sig från 15,5 till 100 meter. Detta ger användaren en fantastisk översikt över området och underlättar snabb målföljning och identifiering av objekt.

Bildkvaliteten på Calonox Sight är också enastående. Den är utrustad med en 384×288 pixelsensor och en OLED-skärm med hög upplösning på 1024×768 pixlar. Tillsammans med Leicas eget bildbehandlingssystem (Leica Image Optimization – LIO ™) ger detta en detaljerad och klar bild, vilket underlättar för användaren att se och identifiera objekt på långa avstånd.

En annan fördel med Calonox Sight är dess användarvänliga design. Den är kompakt och lätt, med en vikt på endast 685 gram och dimensioner på 165×65 mm. Detta gör den enkel att hantera och bära med sig under jakten eller observationen. Batteritiden är också imponerande, med en driftstid på 8-11 timmar, vilket gör att användaren kan använda mörkersiktet under långa perioder utan att behöva oroa sig för att batteriet tar slut.

En sak att notera är att adapter för montering på ett kikarsikte inte ingår och måste köpas separat. Detta kan vara en extra kostnad att ta hänsyn till när man överväger att köpa Calonox Sight.

Leica Calonox Sight är en utmärkt termisk adapter för jakt och observation. Dess noggrannhet, breda synfält och högkvalitativa bild gör den till ett kraftfullt verktyg för alla som behöver en pålitlig och avancerad siktesanordning. Trots den extra kostnaden för adaptern är Calonox Sight väl värd investeringen för seriösa jägare och naturälskare.

Se pris för Leica Calonox Sight


Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF (Bra värmesikte med avståndsmätare)

Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF är verkligen ett imponerande värmesikte som inte bara upprätthåller den höga standarden som Thermion-serien är känd för, utan också introducerar en inbyggd avståndsmätare för att förbättra jägarens precision och säkerhet.

En av de främsta fördelarna med Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF är den inbyggda avståndsmätaren. Genom att ha avståndsmätaren integrerad i värmesiktet säkerställer Pulsar att mätningarna utförs med högsta möjliga noggrannhet och pålitlighet. Detta eliminerar risken för felaktiga avståndsuppskattningar som kan påverka träffsäkerheten negativt. Jägaren kan lita på att avståndsuppskattningarna är korrekta och kan därmed fatta informerade beslut för att genomföra säkra skott.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF är den avancerade värmesensorn. Med ett NETD-värde på endast 25 mK och den innovativa Image Boost-funktionen levererar värmesiktena från Pulsar enastående värmebilder som är klarare, kontrastrikare och mer detaljerade än sina konkurrenter. Detta betyder att jägaren får en finare värmebild med bättre definition och tydlighet, vilket underlättar i jaktsituationer och ger en överlägsen visuell upplevelse.

Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF är en imponerande uppgradering av en redan framstående värmesikteserie. Den inbyggda avståndsmätaren ökar precisionen och säkerheten för jägaren, medan den avancerade värmesensorn och Image Boost-funktionen ger enastående värmebilder med hög detaljrikedom och kontrast. För jägare som strävar efter överlägsen prestanda och pålitlighet i ett värmesikte är Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF ett utmärkt val.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF


Pulsar Forward FN455 Mörkersikte (Frontmonterat mörkersikte)

Pulsar Forward FN455 Mörkersikte (Frontmonterat mörkersikte)

Pulsar Forward FN455 är en imponerande frontmonterad digital night vision adapter som tar över efter sina föregångare, Pulsar F135 och F155. Genom att fästa denna ljusförstärkare på objektivet på ditt kikarsikte med hjälp av en adapterring kan du förvandla ditt befintliga sikte till en mörkersikte.

En av fördelarna med Forward FN455 är dess rekommenderade förstoring på 2-8 gånger, vilket ger dig en flexibel användning. För att montera adaptern på kikarsiktena behöver du köpa Pulsar FN adapterringar separat, då de inte ingår i själva Forwardadaptern.

Den digitala teknologin hos Forward FN455 gör att du inte behöver oroa dig för att det är för ljust ute för att använda den. Adaptern klarar av att fungera i dagsljus utan att ta skada. Dess smidiga bajonettfattning gör det enkelt att snabbt fästa adaptern på ditt vanliga sikte med hjälp av fyra “klor”.

En av de intressanta funktionerna hos Pulsar Forward FN455 är att den levereras med ett extra okular, vilket gör det möjligt att använda adaptern som en handhållen digitalkamera när den inte är monterad på bössan. Okularröret kan enkelt fästas på Forward med hjälp av en bajonettfattning.

En annan fördel är att Forward är utrustad med WiFi, vilket gör det möjligt att ansluta den till en mobiltelefon eller surfplatta och styra enheten genom appen “StreamVision”. Du kan även uppdatera enheten genom appen. Med Forward har du möjlighet att spela in på det inbyggda minnet och sedan överföra filmer eller bilder till en dator. Du kan även direkt streama det du ser i Forward till plattformar som YouTube.

När det gäller tålighet klarar Forward regn och snö utan problem och har en IPX7-klassning. Den kan användas i temperaturer ner till -25 grader Celsius. Det är dock viktigt att notera att Pulsar RCC-fjärrkontrollen inte fungerar med denna enhet.

Pulsar Forward FN455 har imponerande funktioner och prestanda. Med sin digitala teknik, flexibilitet, WiFi-anslutning och möjlighet att användas som en handhållen kamera, är den en pålitlig och användbar lösning för nattlig observationsverksamhet. Dess maximala siktavstånd på 450-500 meter med den inbyggda IR-lampan är också imponerande.

Se pris för Pulsar Forward FN455


Pulsar Thermion XP50 Värmesikte (Bra termiskt sikte)

Pulsar Thermion XP50 Värmesikte (Bra termiskt sikte)

Pulsar Thermion XP50 är ett mycket bra värmesikte som erbjuder toppmoderna funktioner och avancerad teknik för professionella jägare. Med en 640×480 värmesensor och en 17µm pixel pitch levererar detta sikte en mycket bra termisk bildkvalitet. Den moderna termiska sensorkonstruktionen med <40 mK NETD och HD AMOLED-skärmen ger enastående prestanda och detaljrikedom.

Thermion XP50 har robust konstruktion och tillförlitlighet. Siktet är byggd för att klara av upp till 6000 Joules och kan monteras på kalibrar som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. Den lättmetallförstärkta designen och precisionstillverkningen av huselementen garanterar pålitlig fältprestanda.

Med integrerad video- och bildinspelning kan du enkelt dokumentera dina jakter och dela dem med andra. Det inbyggda 16 GB internminnet rymmer timmar av video eller tusentals foton. Genom att ansluta sikten till en smartphone eller surfplatta via Wi-Fi och Stream Vision-appen kan du använda enheten som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Du kan också överföra inspelade filer, justera inställningar och uppgradera mjukvaran via appen.

Thermion XP50 har en smart dubbelbatterilösning med både internt och externt batteri. Det externa batteriet ger extra driftstid och kan enkelt bytas ut på bara några sekunder. Detta säkerställer att du inte behöver oroa dig för batteritiden under dina jakter.

Siktet erbjuder olika färgpaletter för att anpassa visningen efter dina preferenser. Du kan välja mellan vit hett, svart hett, Red Hot, Rainbow, Ultramarine, Violett, Rött Svartvitt och Sepia. Detta ger dig möjlighet att optimera visningen för olika ljusförhållanden och minska ögonutmattning under längre perioder av observation.

Med upp till 8x digital zoom kan du få bättre fokus och måligenkänning på stora avstånd. Thermion XP50 erbjuder också en skarp och rik kontrasterad termisk bildbehandling som hjälper till att identifiera djur, deras extremiteter och till och med små detaljer som grenar, löv, gräs och terräng.

En annan fördel med Thermion XP50 är dess vattentäta konstruktion. Sikten kan nedsänkas i upp till 3 fot vatten (ca 0,9 meter) i upp till 30 minuter utan att påverka dess funktion.

Pulsar Thermion XP50 är ett imponerande värmesikte med enastående termisk bildkvalitet och avancerade funktioner.

Se pris för Pulsar Thermion XP50 Värmesikte


Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO (Populärt värmesikte)

 

Pulsar Thermion 2 XQ50 (Populärt värmesikte)

Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO är utan tvekan ett av marknadens bästa värmesikten genom tiderna, och den uppgraderade versionen levererar ännu mer imponerande prestanda. Med sin högkvalitativa optik och avancerade värmekodningssensor kan den upptäcka objekt på upp till 1800 meter, även i totalt mörker.

En av de mest anmärkningsvärda förbättringarna på Thermion 2 XQ50 PRO jämfört med den tidigare modellen är en äkta NETD på mindre än 25 mK, vilket är betydligt bättre än de tidigare 40 mK. Detta innebär att värmebilden är klarare, skarpare och mer detaljerad, vilket leder till en överlägsen identifikation av svaga värmebilder.

Batteritiden har förlängts med 3 timmar, vilket är en välkommen förbättring för långa observationspass. Menyn har också fått en ny design, vilket förbättrar användarupplevelsen och gör det enklare att navigera och justera inställningar. WIFI-funktionen har också uppgraderats för att erbjuda en smidigare anslutning och överföring av data.

Den optiska kvaliteten på värmebilden har förbättrats avsevärt, och den nya förstoringen på 3-12x ger användaren flexibilitet och anpassningsförmåga i olika situationer. Detta gör att man kan zooma in på detaljer eller bredda sitt synfält för att passa olika användningsområden.

En av Thermion 2 XQ50 PRO:s stora styrkor är dess värmesensor. Med en NETD på 25 mK och den innovativa Utjämningsfilter-funktionen erbjuder den en klarare, kontrastrikare och mer detaljerad värmebild jämfört med konkurrenter med sämre sensorer. Det lägre millikelvinvärdet ger en finare värmebild och förbättrar upplevelsen av observation och identifiering av värmeobjekt.

Sammanfattningsvis är Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO en imponerande uppgradering av en redan fantastisk produkt. Med sina förbättrade prestanda, längre batteritid, bättre kvalitet på värmebilden och innovativa funktioner är det ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig och högpresterande värmesikte.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO


ATN MARS-4K HD 4.5-18X (Bra prisvärt termiskt kikarsikte)

ATN MARS-4K HD 1.25-5X (Bra och prisvärt termiskt kikarsikte)

ATN MARS-4K HD 4.5-18X är en bra och prisvärt termiskt sikte som erbjuder en rad avancerade funktioner och enastående prestanda. En av de mest framstående egenskaperna hos detta sikte är dess kraftfulla Obsidian IV dual core-teknologi från ATN, som ger en högkvalitativ termisk bild och en smidig användarupplevelse.

Med inspelningsfunktionen kan du enkelt spela in dina jaktupplevelser i otroligt detaljerad 4K-upplösning och dela dem med familj och vänner. RAV (Recoil Activated Video) är en innovativ funktion som automatiskt aktiveras av rekyl, vilket gör att du aldrig missar att föreviga dina spännande ögonblick under jakten.

Sikten har en högkvalitativ sensor av fjärde generationen med 384×288 upplösning och 60Hz uppdateringsfrekvens. Detta ger dig en tydlig och detaljerad bild av din omgivning. Med ett synfält på 16×12,5 kan du enkelt upptäcka och identifiera mål på avstånd.

ATN MARS-4K HD har också en imponerande uppsättning extra funktioner. Den har en inbyggd ballistisk kalkulator som hjälper dig att korrigera för avstånd och vindförhållanden, vilket förbättrar dina träffsäkerhet. Wi-Fi- och Bluetooth-funktioner gör det möjligt att ansluta till din smartphone eller surfplatta för att styra sikteinställningar, visa och dela bilder och videos samt strömma din jaktupplevelse i realtid.

Sikten är robust konstruerad och vädertålig, vilket gör den lämplig för användning under alla förhållanden. Den har också en lång batteritid på 18 timmar eller mer, vilket ger dig tillräckligt med ström för långa jaktutflykter.

Med sin kompakta storlek och lätta vikt är ATN MARS-4K HD 4.5-18X ett praktiskt och användarvänligt sikte. Det erbjuder också flera mönster och färgalternativ för att passa din personliga stil och preferenser.

Med tanke på den omfattande uppsättningen funktioner, den högkvalitativa termiska bilden och den imponerande prestandan, är ATN MARS-4K HD 4.5-18X definitivt ett termiskt sikte som är värt att överväga för seriösa jägare. Dess två års garanti ger också extra förtroende för kvaliteten och pålitligheten hos denna produkt.

Se pris för ATN MARS-4K HD 4.5-18X


Vad är ett mörkersikte?

Ett mörkersikte är en optisk eller elektronisk apparat som används för att förbättra sikten i mörka eller svagt upplysta miljöer. Det är vanligtvis utformat för att underlätta sikten när det är ont om omgivande ljus, till exempel nattetid eller i mörka inomhusmiljöer.

Mörkersikten fungerar genom att förstärka det tillgängliga ljuset i omgivningen och överföra det till användarens öga. Det finns olika typer av mörkersikten, men de flesta använder tekniker som ljusförstärkning eller värmesensorer för att upptäcka och förstärka det svaga ljuset.

Ljusförstärkande mörkersikten tar in det svaga ljuset från omgivningen och förstärker det genom en elektronisk process. Resultatet är en ljusstarkare bild som gör det möjligt för användaren att se tydligare i mörkret. Dessa mörkersikten kan använda olika tekniker, såsom bildförstärkning eller mikrokanalsplattor, för att uppnå detta.

Värmesensorbaserade mörkersikten, även kallade värmekameror eller termiska mörkersikten, fungerar genom att upptäcka och omvandla infraröd strålning som utsänds av objekt och levande varelser. De skapar sedan en bild baserad på skillnaden i temperaturer, vilket gör att användaren kan se i mörker oavsett om det finns omgivande ljus eller inte.

Mörkersikten används i olika sammanhang, inklusive militära operationer, nattövervakning, jakt och räddningsinsatser. De kan vara monterade på vapen, hjälmar eller handhållna enheter, beroende på användningsområdet.

Finns det olika typer av mörkersikten?

Ja, det finns olika typer av mörkersikten som används beroende på applikationen och den teknik som används för att förbättra sikten i mörker. Ljusförstärkande mörkersikten använder sig av tekniker som bildförstärkning eller mikrokanalsplattor för att förstärka det svaga omgivande ljuset. Termiska mörkersikten, även kända som värmesikten, använder sig av värmesensorer för att upptäcka och omvandla infraröd strålning från objekt och levande varelser till en bild. De fungerar genom att mäta temperaturvariationer och generera en bild baserad på dessa skillnader. Termiska mörkersikten kan fungera i totalt mörker eftersom de inte är beroende av omgivande ljus. Värmesikten är oftast dyrare jämfört med ljusförstärkande mörkersikten

Ljusförstärkande nattsikte eller värmesikte?

Ett ljusförstärkande nattsikte och ett värmesikte (även känt som termiskt sikte) är två olika typer av enheter som används för att se i mörker. De har olika funktionsprinciper och begränsningar. Här är en jämförelse mellan de två:

Ljusförstärkande nattsikte:
 • Funktionsprincip: Ett ljusförstärkande nattsikte förstärker befintligt ljus, antingen naturligt ljus som månsken eller svagt konstgjort ljus, för att producera en tydligare synbild.
 • Fördelar: Ger användaren möjlighet att se i mörker när det finns någon form av ljuskälla tillgänglig. Kan ge detaljerad bildåtergivning och användas för att identifiera objekt och människor.
 • Begränsningar: Fungerar mindre effektivt eller inte alls i fullständigt mörker. Känsliga för starka ljuskällor som kan blända enheten. Begränsad förmåga att bedöma avstånd och djup.
Värmesikte (termiskt sikte):
 • Funktionsprincip: Ett värmesikte använder sig av värmestrålning (infraröd strålning) som genereras av objekt och omvandlar det till en synlig bild. Det gör att användaren kan se skillnader i temperatur och värmeavvikelse.
 • Fördelar: Fungerar oberoende av ljusförhållanden och kan användas i fullständigt mörker. Kan upptäcka och se objekt och människor baserat på deras värmesignatur, även genom dimma, rök och bländning.
 • Begränsningar: Kan ha svårare att ge detaljerad bildåtergivning jämfört med ljusförstärkande nattsikten. Kostar vanligtvis mer än ljusförstärkande nattsikten. Värmesignaturen kan påverkas av miljöförhållanden som regn, snö eller vind.

Valet mellan ett ljusförstärkande nattsikte och ett värmesikte beror på användningssituationen och specifika behov. Om det finns tillgång till någon form av ljuskälla kan ett ljusförstärkande nattsikte vara effektivt. Men man behöver se i fullständigt mörker eller genom ogynnsamma väderförhållanden, kan ett värmesikte vara fördelaktigt eftersom det inte är beroende av ljuskällor och kan upptäcka värmeavvikelse.

Fungerar ett termiskt kikarsikte lika effektivt i dagsljus?

Ja, ett värmesikte kan fungera lika effektivt i dagsljuset. Detta beror på att den använder sensorer för att detektera värme som avges av ett objekt på den värmekänsliga detektorn. Med tanke på att den inte påverkas av ljus fungerar den termiska bildkomponenten alldeles utmärkt i dagsljuset som på natten för att producera kvalitetsbilder.

Jaga med mörkersikte

Jakt med mörkersikten utvecklats genom införandet av termisk teknologi, digital bildbehandling och anslutningsmöjligheter. Dessa framsteg har förbättrat möjligheterna att jaga i mörker och har gett jägare mer effektiva verktyg för att upptäcka och spåra vilt under svåra ljusförhållanden.

Idag finns nattvisionsoptik i en mängd olika storlekar. De är billigare, mer pålitliga och lättare att använda än de enheter som fanns tillgängliga för bara några decennier sedan. Med stora framsteg inom night vision -tekniken har marknaden översvämmats med prisvärda och praktiska alternativ.

De senaste åren har termiska mörkersikten blivit allt vanligare. Termiska kameror använder infraröd strålning för att upptäcka och producera bilder av objekt baserat på deras temperaturprofil. Detta gör det möjligt att se i totalt mörker eller genom dimma, rök och lövverk. Termiska mörkersikten är särskilt användbara för att upptäcka vilt genom deras kroppsvärmeavtryck och kan ge en fördel i jaktmiljöer där traditionella mörkersikten skulle vara mindre effektiva.

Hur mycket kostar ett mörkersikte

Dessa dagar är de höga kostnaderna för mörkersikten det största hindret för utbredd användning. De flesta mörkersikten av kvalitet kostar mer än 20000 och några billiga professionella nattsikten kan kosta runt 10000. Det förväntas att med pågående teknikutveckling kommer denna kostnad att fortsätta sjunka. Termiska sikten är oftast dyrare jämfört med ljusförstärkande nattsikten.

Ryska mörkersikten

Sovjet har en lång historia av utrustning för mörkerseende som producerats under det kalla kriget. En bra rysk tillverkare av mörkersikten är Pulsar som är världsledande i sin prisklass när det gäller mörkeroptik och värmekameror/sikten. Mörkersikten från pulsar håller mycket hög kvalitet och är väldigt populära bland jägare.

Slutord angående nattsikten

Att välja det bästa nattsiktet för att möta dina specifika behov kan vara ett tufft beslut. Men oavsett vilket sikte du väljer så bör du spendera lite tid på att lära läsa på om de olika mörkersikten som finns på marknaden. I slutändan är erfarenhet och skicklighet dina mest effektiva vapen, oavsett vilket nattsikte du har monterat på ditt gevär.

Se alla nattsikten..


Källor & Tester

https://www.all4shooters.com/en/hunting/optics/pulsar-thermion-xm50-thermal-imaging-riflescope
https://rifleshootermagazine.co.uk/article/thermion-xm50-thermal-riflescope-test-review
https://www.amazon.com/Pulsar-Thermion-XM50-Thermal-Riflescope/product-reviews/B07MZRX6TL
https://airgunshooting.co.uk/article/daynight-scope-test-pard-nv008slrf
https://www.shootinguk.co.uk/shooting/field-testing-the-pard-nv008s-lrf-138138
https://www.nightvisionstore.co.uk/OxSiteRating.asp?RatedAccID=107275&ProductID=37275554
https://vildmarken.se/reportage/vildmarken-testar-leica-calonox
https://www.optics-trade.eu/blog/the-new-leica-calonox-sight-se
https://www.thefirearmblog.com/blog/2022/09/20/tfb-review-pulsar-thermion-2-lrf-xp50-pro
https://www.all4shooters.com/en/hunting/optics/pulsar-thermion-2-lrf-xp50-pro-hunting-riflescope-test-video
https://www.sporting-rifle.com/reviews/mike-powell-reviews-the-pulsar-forward-f455

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *