Bästa värmekikare 2023 (Bäst i test) Termisk kikare

Bästa värmekikaren (Bäst i test) Termisk kikare

Om du planerar att jaga på natten måste du använda utrustning som gör att du kan se i mörkret. Vi läst recensioner och jämfört olika typer av värmekikare för att hitta de bästa alternativen för dig. Här är några termiska nattkikare som vi anser är riktigt bra.

Bästa värmekikaren 2023 är:

Leica Calonox View (Liten handhållen termisk kikare)
Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Värmesikte med avståndsmätare)
Pulsar Axion XQ38 Värmekamera (Bra termisk kamera för jakt)

Pulsar Core FXQ50 BW (Värmeadapter och hand värmekikare)


Leica Calonox View (Liten handhållen termisk kikare)

Leica Calonox View (Liten handhållen termisk kikare)

Det enastående detekteringsområdet för Leica Calonox “View” är baserat på en avancerad vanadiumoxidsensor med 640×512 pixlar och 12 µm pixelstorlek med utmärkt temperaturupplösning. Den 2,5x optiska grundförstoringen ger ett stort synfält och är därför idealisk för observationer i omedelbar närhet. Med digital zoom upp till 10x förstoring i kombination med den enastående LCOS-skärmen med 1280×960 pixlar och Leicas egen bildbehandling (Leica Image Optimization – LIO ™) förblir inga detaljer dolda även på stora avstånd

Se pris för Leica Calonox View


Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Värmesikte med avståndsmätare)

Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Värmesikte med avståndsmätare)

Pulsar Krypton FXG50 är, utan tvekan, ett av världens bästa frontmonterade värmesikten där Pulsar inte har gjort några som helst kompromisser utan utrustat det med en BAE 12µm värmesensor som kombinerad med en 640×480 mikrobolometer upplösning, 12µm och en suverän HD AMOLED digitalskärm som gör att bilden är inget annat än skrämmande skarp och detaljrik. Nivån på vilken Krypton spelar på är så pass hög, så konkurrerande produkter, även varianter som kostar mer, känns dvärgar i jämförelse.

Se pris för Pulsar Trail 2 LRF XP50


Pulsar Axion XQ38 Värmekamera (Bra termisk kamera med avståndsmätare)

Pulsar Axion XQ38 Värmekamera (Bra termisk kamera för jakt)

Pulsar Axion XQ38 LRF är den fantastiskt kompakt och kraftfull värmekamera som kombinerar en ny 384×288 värmesensor ihop med <40mk NETD. Denna kombinationen, som inte använts tidigare, har gett upphov till en oslagbar termisk kamera som går att använda även i dem mest krävande situationerna såsom sökande efter försvunna personer, jakt, renspaning, friluftsliv, marint, i polisiär verksamhet men också i situationer när man promenerar hem genom en mörk park eller parkeringsplats och vill försäkra sig att inga faror gömmer sig i mörkret. Axion XQ38 modellerna är utrustade med de senaste och mest revolutionerade funktioner som Pulsar tagit fram. De har en vassare värmesensor än de tidigare Axion modellerna samt High Definition bild med Image Boost Technology som ger en vansinnig nivå av skärpa då inte bara djuren syns men också små detaljer såsom övrig terräng, grenar, löv och även grässtrån.

Se pris för Pulsar Axion XQ38 Värmekamera


Pulsar Core FXQ50 BW (Värmeadapter och hand värmekikare)

Pulsar Core FXQ50 BW (Värmeadapter och hand värmekikare)

Pulsar Core FXQ55 BW är en värmeadapter som monteras framför ditt vanliga sikte genom att använda en Pulsar DN adapter. Rekommenderas att användas på sikten med förstoringen 2-5x. Denna enhet är multifunktionell så den kan användas både som en adapter till det vanliga siktet men även som en handhållen värmekikare genom att montera Pulsar 5×30 monokikaren (inkluderat i paketet). När man använder Pulsar Core FXQ55 BW som en värmekikare är okularförstoringen 2x (till skillnad från Core FXQ50 BW som har 2x förstorande okular) med en digital zoom på 2x.

Man kan med Pulsar Core känna igen värmesignaturer på 1800 meter. Observera igenkänning är inte samma som upptäckning. Alla Pulsar Core enheterna kan användas som både handhållna värmekameror och som frontmonterade adaptrar på kikarsikten. I det senaste fallet förvandlar de det nuvarande kikarsiktet till ett värmesikte

Se pris för Pulsar Core FXQ50 BW


Värmekikare för jakt

En nattlig jägare är bara lika bra som deras utrustning. Även om det är sant att kunskap om djuret du jagar och din förmåga att tyst röra dig fram i naturen är avgörande för din framgång, kommer ingen av dem att hjälpa dig om du inte har rätt utrustning.

När allt kommer omkring kan människor inte se i mörkret och att se ditt byte är avgörande för att jaga det. Det är här termisk kikare kommer in i bilden. Många av er kanske redan har ett termiskt kikarsikte för ditt gevär eller armborst.

Köpa värmekikare

Att köpa termisk kikare för jakt kräver dock en annan sorts kunskap än vad du har som jägare. Värmekikare och liknande enheter är underverk av modern vetenskap och för att kunna utvärdera dem måste du förstå hur de fungerar och hur de är annorlunda jämfört med vanliga kikare. Åtminstone måste du känna till grunderna så att du kan leta efter rätt funktioner.

Detta gäller särskilt om du är ny på nattjakt. De mer rutinerade nattjägare skulle veta mycket om vad vi kommer att dela här ändå men även de kanske inte vet allt som finns att veta. Vi kommer att granska flera olika typer av termiska kikare på den här sidan, men innan vi gör det, så låt oss förstå hur värmekikare fungerar.

Vad är termisk bildbehandling?

När ljus faller på ett föremål, absorberar det en del av det och reflekterar en del av det. Detta reflekterade ljus bearbetas av våra ögon och hjärna, vilket är hur vi ser objektet och uppfattar dess form och färg. I mörkret reflekterar föremålet dock inget ljus eftersom inget ljus faller på det. Eftersom våra ögon inte har något reflekterat ljus att bearbeta, kan vi inte se föremålet. Hittills har vi bara pratat om det synliga spektrumet av ljus.

Det finns andra typer av elektromagnetisk strålning som våra ögon inte kan se. En av dessa är infraröd. Infrarött är i princip värme som utstrålas av ett objekt. Om ett föremål genererar värme, som djur, kommer det att stråla ut det i omgivningen. Termisk avbildning är processen att översätta denna strålningsvärme till bilder som våra ögon kan uppfatta och våra hjärnor bearbetar.

Termiska avbildare har värmesensorer som upptäcker värme som utstrålas av föremål, djur och människor i deras synfält. De tar temperaturskillnaderna och omvandlar dem till bilder. I dessa bilder visas områden med lätta temperaturer i ljusare färger medan högre temperaturer presenteras i mörkare färger.

I naturen, när du förföljer ett djur, kommer väldigt få föremål att generera betydande värme. Faktum är att djur och människor genererar mest värme i de flesta vildmarksscenarier. Så om du använder värmekikare för jakt, kommer du att göra det betydligt lättare att upptäcka ditt byte även genom tät skog eller lövverk.

Vilken typ av värmekikare används för jakt?

Termisk bildbehandling har en mängd olika applikationer. Det används inom medicin, konstruktion, arkeologi, övervakning och jakt. Vid jakt kan man använda termisk handkikare, värmekamera och termiskt kikarsikte.

Ett värmesikte är fästa på vapen och deras främsta syfte är att hjälpa dig att sikta och skjuta på ditt mål i mörker. Du kanske kan använda termiska sikten för att upptäcka mål på en liten plats, men det kommer att vara mycket obekvämt och svårt eftersom deras synfält är mycket litet.

Med en värmekamera kan man spela in video med. Det finns både termiska kikarsikten och värmekikare som har inspelningsmöjligheter.

Monokikare eller vanlig kikare?

En monokikare är mindre jämfört med en vanlig kikare och man tittar bara i monokikare med ett öga.

Termisk kikare är inte lika populär bland jägare som termisk monokikare. Jägare väljer monokikare trots att en vanlig värmekikare är de mest effektiva och för att upptäcka mål. Det är viktigt att förstå varför.

De två största anledningarna till detta är vikt och kostnad. Eftersom en nattlig jägare måste hantera så mycket utrustning blir den totala vikten han eller hon bär en kritisk faktor. Eftersom vanliga kikare är betydligt tyngre än monokikaren, väljer de flesta jägare den senare trots sin underlägsenhet när det gäller prestanda.

En vanlig värmekikare är också betydligt dyrare än monokikare. Därför har jägare med låg budget inget annat alternativ än att nöja sig med monokikare.

Termisk upplösning

Värdet av en termisk kikare ligger i bildkvaliteten. Och detta påverkas avsevärt av enhetens termiska upplösning. Av just denna anledning är det viktigt att välja en värmekikare med hög termisk upplösning om du förväntar dig exceptionell bildklarhet.

Enkelt uttryckt, ju högre termisk upplösning desto mer exakt termisk tolkning av det aktuella objektet. Du kan behöva betala mer för sådana enheter, men bildkvaliteten gör det väl värt priset.

Förstoring

Med bara blotta ögat kan avlägsna bilder inte ses med tydlighet. Du måste flytta närmare objektet. Det är där förstoringsaspekten av den termiska kikaren spelar in. Denna funktion förstorar i huvudsak ett objekt som du ser på avstånd vilket gör det mycket större för bättre identifiering.

Förstoring är avgörande i jaktvärlden när du inte vill vara i närheten av potentiellt farliga djur eller komma för nära och riskera att skrämma bort dem. Ju högre förstoring, desto längre avstånd kan du identifiera objekt från.

FOV (Field of view)

Synfält avser vinkeln vid vilken ett objekt kan ses med hjälp av en optisk enhet. Att välja en termisk kikare med ett stort synfält ökar det totala området som du kan se objekt från. Kikare med mindre synfält begränsar naturligtvis området som kan skannas.

Värmekikare med videoinspelning

Ibland vill man samla in information och spela upp den vid ett senare tillfälle. Detta kan antingen vara för problemlösning, datainsamling eller till och med för underhållning. Om du vill ha denna funktion måste du välja termisk kikare som har videoinspelningsmöjligheter.

Termisk kikare med anslutningar och streaming

Denna funktion är särskilt viktig om du ska dela filer eller bilder som tagits med andra användare. Du vill ha en värmekikare som låter dig exportera och importera filer sömlöst, oavsett om det är på din mobila enhet eller dator.

Vattentät värmekamera

Miljön där du kommer att använda din termiska kikare avgör om du behöver en vattentät värmekamera eller inte. Att ge sig ut i extrema våta förhållanden garanterar en termisk kikare som tål sådana miljöer utan att bli skadad. Fundera på om enheten har en vattentät klassificering, eftersom detta i hög grad avgör om den kommer att överleva våta förhållanden eller inte.

Batteri-liv

Naturligtvis vill du inte ha en termisk kikare som dör mitt i jakten. Det är därför du måste tänka på batteriets livslängd. Hur många driftstimmar kommer värmekameran i fråga att ge dig, med hänsyn till inställningar och total användning? Att välja kikare med lång batteritid kan garantera dig lång drifttid och spara mycket besvikelse.

Alternativ till termisk kikare

De flesta tror att termisk avbildning och nattsyn är en och samma. Det är en missuppfattning. Medan både termisk avbildning och mörkerseende är tekniker utformade för att hjälpa dig att se saker i mörkret, så är processen mycket annorlunda.

Vi vet redan att termisk avbildning är skapandet av bilder baserade på ”värmesignaturer” eller infraröd strålning som avges av olika objekt. Nattvision har ingenting att göra med infraröd strålning eller värmen som genereras av föremål. Nattvisionsteknik fungerar genom att förstärka det lilla ljus som föremålen reflekterar och på så sätt göra det möjligt att se bättre i mörkret.

Denna teknik ger inte bra bilder i skymningen eller gryningen när det är allt för ljust ute. Detta beror på att det är för mycket ljus och själva tekniken blir överväldigad av för mycket ljusstyrka. Det går heller inte att se så bra när det är helt kolsvart ute eftersom det inte finns något ljus att förstärka.

En termisk nattkikare kan användas när det är helt kolsvart ute eftersom det inte behövs någon ljuskälla. Man kan även använda en värmekikare på dagen.

Värmekikare är mycket dyrare än mörkerkikare som använder nightvision teknik.

Vilken nattkikare ska man köpa?

Om jakt är en viktig del av ditt liv, rekommenderar vi termisk avbildning eftersom det är lättare att upptäcka bytesdjur och man kan använda värmekikaren när det är helt mörkt och även när det är ljust ute. Men om du har låg budget eller precis har börjat med jakt är en nattkikare med nightvision ett bra och billigt alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *