Bästa värmekikare 2023 (Bäst i test) Termisk kikare

Bästa värmekikaren (Bäst i test) Termisk kikare

Om du planerar att jaga på natten måste du använda utrustning som gör att du kan se i mörkret. Vi har läst recensioner och jämfört olika typer av värmekikare för att hitta det bästa alternativen för dig. En värmekikare gör det möjligt att upptäcka och spåra vilt även under mörka förhållanden eller i tät vegetation. Genom att registrera de infraröda värmesignaturerna från djur kan du lättare hitta och följa deras rörelser.

En värmekikare, även känd som värmekamera eller termisk kamera, är en enhet som används för att mäta och visualisera infraröd strålning som avges av objekt. Värmekikaren gör det enklare att hitta vilt som gömmer sig eller ligger i vila, vilket kan vara svårt att upptäcka med blotta ögat. Du kan använda kikaren för att skanna området och snabbt lokalisera viltet.

Många djur är mest aktiva under skymning och gryning när ljusförhållandena är dåliga. En värmekikare gör att du kan jaga effektivt även när det är mörkt, vilket kan ge dig en fördel i att hitta och följa viltets rörelser.

Jakt med värmekikare

Att använda en termisk kikare för jakt kan erbjuda flera fördelar:

Uppspårning i mörker: En termisk kikare gör det möjligt att detektera vilt även under totalt mörker. Den använder sig av viltets kroppsvarma för att skapa en bild, vilket ger jägaren en fördel vid jakt under skymning, gryning eller i nattliga förhållanden.

Genomträngning av täta vegetationer: Termiska kikare kan se igenom lövverk, buskar och andra täta vegetationer som kan dölja viltet. Detta gör det lättare att upptäcka djur som gömmer sig eller ligger stilla i skydd av växtligheten.

Identifiering av vilt: Med hjälp av en termisk kikare kan jägaren skilja vilt från omgivningen baserat på deras kroppsvarma signaturer. Detta kan vara särskilt användbart för att undvika misstag och identifiera specifika arter eller könen på avstånd, vilket hjälper till att följa jaktregler och säkerhetskrav.

Avståndsbedömning: En termisk kikare kan hjälpa till att bedöma avståndet till viltet genom att mäta deras kroppsvarma signaturer. Detta kan vara användbart för att fatta beslut om skottavstånd och bedöma viltets beteende och rörelse.

Säkerhet och spårbarhet: En termisk kikare kan hjälpa till att identifiera hinder, faror eller andra människor i området där jakten äger rum. Detta kan bidra till att minska risken för olyckor och skapa en tryggare jaktmiljö. Dessutom kan kikaren användas för att spåra och hitta skadat vilt, vilket underlättar eftersöket och minskar risken för förlustade djur.

Vilken värmekikare ska man köpa?

Upplösning: Värmekikare kommer i olika upplösningar, uttryckt i pixlar. En högre upplösning ger en tydligare och mer detaljerad bild. Om du behöver identifiera små detaljer på långt avstånd kan en högre upplösning vara fördelaktig, men det kan också öka priset.

Detektionsavstånd: Detektionsavståndet för en värmekikare anger hur långt den kan upptäcka och skilja objekt. Om du planerar att jaga på långa avstånd eller behöver långdistansdetektering, bör du titta på kikare med längre detektionsavstånd.

Bildfrekvens: En högre bildfrekvens innebär att kameran kan visa en snabbare och smidigare bildåtergivning. Det kan vara särskilt viktigt om du behöver spåra snabbt rörliga mål, som exempelvis jaktfågel. En högre bildfrekvens kan dock öka priset på kikaren.

Mångsidighet och funktioner: Titta på vilka extra funktioner och inställningar värmekikaren erbjuder. Vissa kikare har inbyggd inspelning eller möjlighet till anslutning till externa enheter, såsom smartphones eller surfplattor. Andra kan ha olika visningslägen, möjlighet att justera färgpaletter eller zoomfunktioner. Bedöm vilka funktioner som är viktiga för dig och dina jaktbehov.

Batteritid och robusthet: Kontrollera batteritiden för kikaren och överväg om den kommer att vara tillräcklig för dina jaktutflykter. Se även till att kikaren är konstruerad för att vara hållbar och tåla tuffa förhållanden, som fukt, stötar och temperaturvariationer.

Pris: Priset på värmekikare varierar beroende på deras egenskaper och kvalitet. Bestäm din budget och hitta en kikare som ger en bra balans mellan pris och prestanda.

Det är också bra att läsa recensioner och jämföra olika modeller och märken för att få en bättre förståelse för deras prestanda och tillförlitlighet. Det kan vara värt att besöka specialiserade återförsäljare eller prata med experter inom jaktutrustning för att få mer råd och rekommendationer baserat på dina specifika behov. Här är några termiska nattkikare som vi anser är riktigt bra:

Bästa värmekikaren 2023 (Bäst i test)

  1. Leica Calonox View (Bästa värmekikaren – Bäst i test)
  2. HIKMicro Lynx Pro LH15 (Bra och prisvärd värmekikare)
  3. HIKMicro Lynx LE10 (Bra och billig termisk kikare)
  4. Swarovski tM 35 värmekikare (Termiskt clip-on-enhet)

Leica Calonox View (Liten handhållen termisk kikare)

Leica Calonox View (Liten handhållen termisk kikare)

Leica Calonox View är en imponerande termisk kikare som erbjuder enastående detekteringsförmåga och avancerad bildbehandlingsteknik. Kikaren är utrustad med en högkvalitativ vanadiumoxidsensor med 640×512 pixlar och 12 µm pixelstorlek, vilket ger utmärkt temperaturupplösning. Detta gör att du kan upptäcka och observera objekt med precision och tydlighet.

En av de mest imponerande funktionerna i Leica Calonox View är den 2,5x optiska grundförstoringen som ger ett stort synfält. Detta är särskilt användbart för observationer i omedelbar närhet där du behöver en bredare vy för att fånga detaljer i landskapet eller i närområdet. Dessutom kan du dra nytta av den digitala zoomfunktionen som ger upp till 10x förstoring, vilket gör det möjligt att zooma in på objekt som är långt bort. Detta är perfekt för att observera detaljer även på avstånd.

Leica Calonox View är också utrustad med en imponerande LCOS-skärm med 1280×960 pixlar, vilket ger en klar och tydlig bildåtergivning. Tack vare Leicas egen bildbehandlingsteknik, Leica Image Optimization (LIO ™), blir inga detaljer dolda ens på långa avstånd. Bilderna är skarpa, detaljerade och visar tydligt de termiska signaturerna hos de observerade objekten.

Det är också värt att nämna att Leica Calonox View är välkonstruerad och ergonomiskt utformad. Den är lätt att hantera och erbjuder en intuitiv användarupplevelse. Kikaren är också robust och tålig, vilket gör den till en pålitlig följeslagare för utomhusaktiviteter och observationer under olika förhållanden.

Leica Calonox View är en väldigt bra termisk kikare med avancerad teknik och enastående prestanda. Den erbjuder en stor detekteringsförmåga och detaljerad bildåtergivning, både på nära och långt håll. Med sin robusta konstruktion och användarvänliga design är det en pålitlig följeslagare för utomhusaktiviteter och observationer.

Om du letar efter en högkvalitativ termisk kikare för att upptäcka och observera objekt i olika situationer, kan Leica Calonox View vara ett utmärkt val.

Se pris för Leica Calonox View


HIKMicro Lynx Pro LH15 (Bra och prisvärd värmekikare)

HIKMicro Lynx Pro LH15 (Bra och prisvärd värmekikare)

HIKMicro Lynx Pro LH15 är termisk kikare som erbjuder praktisk användning och imponerande prestanda. Den här modellen har en nästan dubbelt så stor skärm och längre räckvidd jämfört med tidigare modeller. Den är utrustad med en 384-sensor och en 12 um mikroblockmätare, vilket gör den idealisk för avståndsspaning.

Med en räckvidd på cirka 500 meter vid 15 mm avstånd kan du enkelt upptäcka och observera objekt på avstånd. Dessutom erbjuder den WiFi-stöd och en nedladdningsbar app som gör det möjligt att dela bilder och filmer med lätthet. Du kan till och med live-streama direkt till din telefon via värmekikarens egna hotspot-funktion.

HIKMicro Lynx Pro LH15 har en zoomfunktion som gör det möjligt att förstora bilden med faktorer som x1, x2, x4 och x8. Dessutom finns det fyra färgpaletter att välja mellan, inklusive vit het, svart het, röd het och fusion. Denna kikare är utrustad med många detaljer och funktioner som kommer att imponera på användare.

Med sin förmåga att fungera i totalt mörker och erbjuda en tydlig översikt är den perfekt för aktiviteter som jakt, viltinventering, patrullering, sökningsuppdrag, räddningsuppdrag, vandring och resor. Den levereras också med användbara tillbehör som en putsduk, skyddsfodral, rem, USB-kabel och en snabbstartsguide.

HIKMicro Lynx Pro LH15 har en avancerad termisk detektor med en NETD-nivå under 40mK, vilket ger en tydlig och detaljerad termisk bild. Med över 16 års erfarenhet inom videoövervakning och kameraproduktion använder HIKMicro sina egna patenterade tekniker för att förbättra bildkvaliteten, inklusive AGC, DDE och 3D DNR. Denna kikare har också en robust design som är testad för att tåla extrema temperaturer och är vattentät enligt IP67 och IP6X-standarderna.

En annan fördel med HIKMicro Lynx Pro LH15 är dess stabil batteritid. Den är utformad för att acceptera upp till ± 20% voltsvängningar, vilket gör den mer pålitlig och användbar i olika miljöer.

HIKMicro Lynx Pro LH15 är en imponerande termisk kikare med avancerad teknik och många användbara funktioner. Dess prestanda, bildkvalitet och användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för alla som är intresserade av termisk avbildning och spaning på avstånd.

Se pris för HIKMicro Lynx Pro LH15


HIKMicro Lynx LE10 (Bra och billig termisk kikare)

HIKMicro Lynx LE10 (Bra och billig termisk kikare)

HIKMicro Lynx LE10 är en bra och billig termisk kikare som erbjuder en bra kombination av prestanda och pris. Med sin 256x192px VOx värmesensor ger den en tydlig bild och kan hjälpa användare att söka efter värmekällor i omgivningen. En av de stora fördelarna med denna enhet är att den fungerar oberoende av ljus, vilket gör den användbar i olika förhållanden.

Kikaren har en 720×540 skärmupplösning med en 0,2 tums LCOS-display, vilket ger en tillfredsställande visuell upplevelse. Dessutom finns det flera valbara färgpaletter som Black Hot, White Hot, Red Hot och Fusion, vilket ger användaren flexibilitet att anpassa visningen efter sina preferenser och behov.

En annan fördel med HIKMicro Lynx LE10 är det inbyggda laddningsbara litiumbatteriet, som ger upp till 10 timmars batteritid. Detta gör att användarna kan använda kikaren under längre perioder utan att behöva oroa sig för att batteriet tar slut. Dessutom har enheten en WiFi Hotspot-funktion som gör det möjligt att strömma bilderna till en smartphone, vilket kan vara användbart för att dela eller spara bilder för senare användning.

Med Type-C-gränssnittet kan användarna enkelt ansluta enheten till andra enheter och överföra data. Det inbyggda 8 GB-minnet gör det också möjligt att spela in video och lagra dem direkt på enheten.

HIKMicro Lynx LE10 är en bra och prisvärd termisk kikare. Med sin tydliga bild, lång batteritid och smarta funktioner som WiFi-strömning och inspelning av video är den ett bra val för dem som letar efter en pålitlig och användarvänlig värmekikare.

Se pris för HIKMicro Lynx LE10


Swarovski tM 35 värmekikare (Termiskt clip-on-enhet)

Swarovski tM 35 värmekikare (Termiskt clip-on-enhet)

Swarovski tM 35 är en termisk clip-on-enhet som erbjuder högkvalitativ bildteknologi och pålitlig prestanda för jägaren. Med detta tillägg till ditt kikarsikte kan du uppleva en imponerande förbättring av sikt och få möjlighet att jaga ansvarsfullt även i mörkret. Genom att kombinera tM 35 med Swarovski OPTIK-kikarsikten får du en kraftfull tandem som ger en 100% tillförlitlig träffpunkt.

En av de mest betydande fördelarna med tM 35 är dess automatiska på- och avstängning, som möjliggörs genom lutningssensorer och intelligent justering av ljusstyrkan. Detta är en ovärderlig fördel för jakt på natten, eftersom enheten alltid är redo att användas när den är aktiverad. Du behöver inte längre oroa dig för manuella inställningar eller onödigt batterislöseri.

När det gäller tekniska specifikationer är tM 35 imponerande. Den har en förstoring på 1x när den är monterad och 4x när den används som handhållen enhet. Med en utgångspupill på 21 mm och ett synfält på 10,9×8,7/32,7×26,2 ger den en tillfredsställande bildkvalitet. Skärmen är en AMOLED med en upplösning på 2560×2048, vilket ger skarpa och detaljerade bilder.

tM 35 använder en okyld VOx Microbolometer-sensor med en upplösning på 320×256 och en pixelstorlek på 12. Detta gör att enheten kan detektera värme och generera tydliga termiska bilder. Objektivet på 35 mm ger tillräcklig insamling av ljus för att ge bra sikt även i svaga ljusförhållanden.

När det gäller design är tM 35 kompakt och smidig, med dimensioner på 170x54x80 mm och en vikt på 495 g. Detta gör den lätt att hantera och bära med sig under jaktutflykter. Batteriet är ett Li-Ion-batteri med en kapacitet på 3000 mAh och en batteritid på 7 timmar, vilket är tillräckligt för att klara av en längre jakttur utan att behöva oroa sig för strömavbrott. Startfrekvensen på 2 sekunder gör att du snabbt kan komma igång med användningen av enheten.

Sammanfattningsvis erbjuder Swarovski tM 35 en pålitlig och högkvalitativ termisk clip-on-enhet för jägaren. Med imponerande bildteknologi, tillförlitlig träffpunkt och smarta funktioner är det ett utmärkt verktyg för jakt i mörkret. Dess kompakta design och långvariga batteritid gör den också till en praktisk följeslagare under långa jaktutflykter.

Se pris för Swarovski tM 35 värmekikare


Hur fungerar en värmekikare?

Värmekikare fungerar genom att registrera den infraröda strålningen som avges av objekt och omvandla den till en elektronisk signal. Denna signal bearbetas sedan och omvandlas till en bild som visar temperaturvariationerna i scenen. Värmekameror kan upptäcka och mäta temperaturer över ett brett spektrum, vanligtvis från -20 °C till flera hundra grader Celsius.

En av de viktigaste fördelarna med värmekikare är deras förmåga att se igenom mörker och dimma. Eftersom de registrerar den infraröda strålningen som avges av objekt, behöver de inte belysning för att fungera effektivt. De kan användas både dag och natt, vilket gör dem användbara inom områden som övervakning, räddningsoperationer, jakt, byggnadskontroll och elektriskt underhåll.

Värmekikare kan också vara värdefulla verktyg inom medicin, där de kan användas för att upptäcka sjukdomar, övervaka kroppstemperaturer och undersöka värmeflöden i olika vävnader. Inom industriella tillämpningar kan värmekameror användas för att upptäcka överhettade komponenter eller läckage i maskiner och anläggningar.

Med teknikens framsteg har värmekikare blivit mer tillgängliga och prisvärda för allmänheten. Det har gjort det möjligt för privatpersoner att använda dem för aktiviteter som jakt, utomhusutforskning eller energieffektivitetskontroller i hemmet.

Sammanfattningsvis är värmekikare användbara verktyg som gör det möjligt att mäta och visualisera infraröd strålning och temperaturvariationer. Deras tillämpningar sträcker sig från säkerhet och räddning till medicin och industri, vilket gör dem värdefulla inom en rad olika områden.

Vad är termisk bildbehandling?

Termisk bildbehandling, även kallad termografi, är en teknik som används för att visualisera och analysera temperaturvariationer i objekt eller scener. Det involverar användning av en termisk kamera eller värmekamera för att mäta den infraröda strålning som avges av objekt och omvandla den till en bild där temperaturerna representeras med olika färger eller nyanser.

Termisk bildbehandling bygger på principen att alla objekt med en temperatur över absoluta nollpunkten (-273,15 °C) avger infraröd strålning. Denna strålning är osynlig för det mänskliga ögat, men kan detekteras och mätas av en termisk kamera. Kameran registrerar den infraröda strålningen och konverterar den till elektriska signaler. Dessa signaler bearbetas sedan och presenteras som en termisk bild där temperaturvariationerna visas som olika färgtoner eller nyanser.

I en termisk bild visas normalt de varmaste områdena i rött, orange eller vitt, medan de kallaste områdena visas i blått, grönt eller svart. Detta möjliggör en snabb visuell uppfattning om temperaturfördelningen i en scen eller på ett objekt.

Termisk bildbehandling har en rad tillämpningar inom olika områden. Inom industri kan det användas för att upptäcka överhettade komponenter, mätning av temperaturprofiler, kvalitetskontroll och energiförbrukningsanalys. Inom medicin kan termisk bildbehandling användas för att detektera inflammationer, övervaka blodflödet och identifiera abnorma temperaturvariationer i kroppsvävnader. Inom bygg- och konstruktion kan det användas för att upptäcka värme- eller kylförluster och isoleringsbrister i byggnader.

Vilken typ av värmekikare används för jakt?

Termisk bildbehandling har en mängd olika applikationer. Det används inom medicin, konstruktion, arkeologi, övervakning och jakt. Vid jakt kan man använda termisk handkikare, värmekamera och termiskt kikarsikte.

Ett värmesikte är fästa på vapen och deras främsta syfte är att hjälpa dig att sikta och skjuta på ditt mål i mörker. Du kanske kan använda termiska sikten för att upptäcka mål på en liten plats, men det kommer att vara mycket obekvämt och svårt eftersom deras synfält är mycket litet.

Med en värmekamera kan man spela in video med. Det finns både termiska kikarsikten och värmekikare som har inspelningsmöjligheter.

Monokikare eller vanlig kikare?

En monokikare är mindre jämfört med en vanlig kikare och man tittar bara i monokikare med ena ögat.

Termisk kikare är inte lika populär bland jägare som termisk monokikare. Jägare väljer monokikare trots att en vanlig värmekikare är de mest effektiva och för att upptäcka mål. Det är viktigt att förstå varför.

De två största anledningarna till detta är vikt och kostnad. Eftersom en nattlig jägare måste hantera så mycket utrustning blir den totala vikten han eller hon bär en kritisk faktor. Eftersom vanliga kikare är betydligt tyngre än monokikaren, väljer de flesta jägare den senare trots sin underlägsenhet när det gäller prestanda.

En vanlig värmekikare är också betydligt dyrare än monokikare. Därför har jägare med låg budget inget annat alternativ än att nöja sig med monokikare.

Termisk upplösning

Värdet av en termisk kikare ligger i bildkvaliteten. Och detta påverkas avsevärt av enhetens termiska upplösning. Av just denna anledning är det viktigt att välja en värmekikare med hög termisk upplösning om du förväntar dig exceptionell bildklarhet.

Enkelt uttryckt, ju högre termisk upplösning desto mer exakt termisk tolkning av det aktuella objektet. Du kan behöva betala mer för sådana enheter, men bildkvaliteten gör det väl värt priset.

Förstoring

Med bara blotta ögat kan avlägsna bilder inte ses med tydlighet. Du måste flytta närmare objektet. Det är där förstoringsaspekten av den termiska kikaren spelar in. Denna funktion förstorar i huvudsak ett objekt som du ser på avstånd vilket gör det mycket större för bättre identifiering.

Förstoring är avgörande i jaktvärlden när du inte vill vara i närheten av potentiellt farliga djur eller komma för nära och riskera att skrämma bort dem. Ju högre förstoring, desto längre avstånd kan du identifiera objekt från.

FOV (Field of view)

Synfält avser vinkeln vid vilken ett objekt kan ses med hjälp av en optisk enhet. Att välja en termisk kikare med ett stort synfält ökar det totala området som du kan se objekt från. Kikare med mindre synfält begränsar naturligtvis området som kan skannas.

Värmekikare med videoinspelning

Ibland vill man samla in information och spela upp den vid ett senare tillfälle. Detta kan antingen vara för problemlösning, datainsamling eller till och med för underhållning. Om du vill ha denna funktion måste du välja termisk kikare som har videoinspelningsmöjligheter.

Termisk kikare med anslutningar och streaming

Denna funktion är särskilt viktig om du ska dela filer eller bilder som tagits med andra användare. Du vill ha en värmekikare som låter dig exportera och importera filer sömlöst, oavsett om det är på din mobila enhet eller dator.

Vattentät värmekamera

Miljön där du kommer att använda din termiska kikare avgör om du behöver en vattentät värmekamera eller inte. Att ge sig ut i extrema våta förhållanden garanterar en termisk kikare som tål sådana miljöer utan att bli skadad. Fundera på om enheten har en vattentät klassificering, eftersom detta i hög grad avgör om den kommer att överleva våta förhållanden eller inte.

Batteri-liv

Naturligtvis vill du inte ha en termisk kikare som dör mitt i jakten. Det är därför du måste tänka på batteriets livslängd. Hur många driftstimmar kommer värmekameran i fråga att ge dig, med hänsyn till inställningar och total användning? Att välja kikare med lång batteritid kan garantera dig lång drifttid och spara mycket besvikelse.

Alternativ till termisk kikare

De flesta tror att termisk avbildning och nattsyn är en och samma. Det är en missuppfattning. Medan både termisk avbildning och mörkerseende är tekniker utformade för att hjälpa dig att se saker i mörkret, så är processen mycket annorlunda.

Vi vet redan att termisk avbildning är skapandet av bilder baserade på ”värmesignaturer” eller infraröd strålning som avges av olika objekt. Nattvision har ingenting att göra med infraröd strålning eller värmen som genereras av föremål. Nattvisionsteknik fungerar genom att förstärka det lilla ljus som föremålen reflekterar och på så sätt göra det möjligt att se bättre i mörkret.

Denna teknik ger inte bra bilder i skymningen eller gryningen när det är allt för ljust ute. Detta beror på att det är för mycket ljus och själva tekniken blir överväldigad av för mycket ljusstyrka. Det går heller inte att se så bra när det är helt kolsvart ute eftersom det inte finns något ljus att förstärka.

En termisk nattkikare kan användas när det är helt kolsvart ute eftersom det inte behövs någon ljuskälla. Man kan även använda en värmekikare på dagen.

Värmekikare är mycket dyrare än mörkerkikare som använder nightvision teknik.

Vilken nattkikare ska man köpa?

Om jakt är en viktig del av ditt liv, rekommenderar vi termisk avbildning eftersom det är lättare att upptäcka bytesdjur och man kan använda värmekikaren när det är helt mörkt och även när det är ljust ute. Men om du har låg budget eller precis har börjat med jakt är en nattkikare med nightvision ett bra och billigt alternativ.

Se alla nattkikare och värmekikare


Källor & Tester

https://vildmarken.se/reportage/vildmarken-testar-leica-calonox/
https://www.amazon.com/Calonox-Thermal-Imaging-Monocular-Rechargeable/dp/B097PB7PXP?th=1
https://vildmarken.se/reportage/vildmarken-testar-swarovski-tm35
https://www.all4shooters.com/en/hunting/optics/swarovski-tm-35-thermal-imaging-hand-held-and-clip-on-device-video

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *