Bästa värmesiktet 2023! (Bäst i test) – Termiskt kikarsikte

Bästa värmesiktet (Bäst i test) - Termiskt kikarsikte

Här hittar du bästa värmesiktet 2023! Jaktsajten listar 10 riktigt bra termiska kikarsikten i olika prisklasser. Ett mörkersikte är ett måste när man jagar till exempel vildsvin eller andra bytesdjur på natten. Värmesiktet är överlägset när det gäller att snabbt få syn på ett byte. De fungerar utmärkt när det är helt kolsvart ute och man kan även använda termiska sikten på dagen. Här är guiden för dig som funderar på att köpa ett termisk nattsikte.

Ett termiskt kikarsikte kan vara en spännande och användbar utrustning för jakt, naturobservationer och säkerhetsändamål. Termiska kikarsikten använder värmesensorer för att detektera och visualisera värmesignaturer, vilket gör det möjligt att se i mörker eller genom olika typer av täckning som rök, dimma eller lövverk.

Fördelarna med ett värmesikte för jakt

Ett termiskt kikarsikte har flera fördelar och kan vara en ovärderlig för olika ändamål som till exempel jakt i mörker.

Det mest uppenbara och betydande fördelen med ett termiskt kikarsikte är dess förmåga att se i totalt mörker. Genom att använda värmesensorer kan det detektera och visualisera värmesignaturer, vilket gör det möjligt att se och identifiera objekt även när det inte finns något synligt ljus tillgängligt. Detta är särskilt användbart för jakt eller övervakning under natten eller i miljöer med begränsad synlighet.

Ett termiskt kikarsikte kan se igenom olika former av täckning som rök, dimma, lövverk eller buskar. Värmesignaturer kan tränga igenom dessa hinder och ge användaren möjlighet att upptäcka och identifiera objekt som annars skulle vara osynliga.

Ett termiskt kikarsikte fungerar oberoende av yttre väderförhållanden som regn, snö, dimma eller starkt solljus. Dess förmåga att användas i olika väderförhållanden gör det till ett mångsidigt verktyg för olika utomhusaktiviteter. För jägare är ett värmesikte en ovärderlig utrustning för att identifiera och spåra vilda djur. Genom att avslöja deras värmesignaturer kan jägaren noggrant lokalisera och bedöma djurens rörelser, vilket kan förbättra chanserna för en framgångsrik jakt.

I jämförelse med traditionella ljusbaserade sikten orsakar termiska kikarsikten inte ljusförstöring eller bländning. Detta kan minska stressen på vilda djur och gör det möjligt att observera dem på ett mer naturligt sätt utan att störa deras naturliga beteende.

Vad bör man tänka på när man ska köpa ett termiskt kikarsikte

Budget och prisklass: Bestäm din budget för termiska kikarsikten. Priset kan variera avsevärt beroende på märke, prestanda och funktionalitet. Det är viktigt att ha en rimlig budget i åtanke och vara medveten om att högre priser vanligtvis innebär bättre kvalitet och mer avancerade funktioner.

Tillämpning: Vad är huvudsyftet med att köpa ett termiskt kikarsikte? Är det för jakt, naturobservationer eller något annat ändamål? Detta kommer att påverka de specifika funktionerna och egenskaperna du bör leta efter.Räckvidd och upplösning: Värmesikten har olika räckvidder och upplösningar. Räckvidden är det avstånd på vilket du kan upptäcka och identifiera objekt, medan upplösningen påverkar bildkvaliteten och detaljnivån. Bestäm vilken räckvidd och upplösning som är lämplig för dina behov.

Mångsidighet: Om du vill använda kikarsiktet för olika ändamål, bör du leta efter en modell som erbjuder mångsidighet och olika användningslägen, till exempel jaktläge, landskapsläge eller taktiskt läge.

Användarvänlighet: Se till att kikarsiktet har en intuitiv användargränssnitt och enkla kontroller. Det ska vara lätt att anpassa inställningar och navigera genom menyn.

Kvalitet och tillförlitlighet: Kolla recensioner och utvärderingar från pålitliga källor för att få en uppfattning om kikarsiktets kvalitet och tillförlitlighet. Det är viktigt att investera i en pålitlig modell som fungerar korrekt och har god hållbarhet.

Garanti och kundsupport: Kontrollera vilken typ av garanti som erbjuds för det termiska kikarsiktet och undersök tillgängligheten av pålitlig kundsupport. En god garantipolicy och tillgänglig support kan vara avgörande om du stöter på problem eller behöver hjälp med din utrustning.

Juridiska och lokala restriktioner: Kontrollera de lokala lagarna och bestämmelserna i ditt område för att säkerställa att du köper och använder ett termiskt kikarsikte i enlighet med gällande regler.

Genom att noggrant undersöka och jämföra olika modeller som uppfyller dina behov och krav kan du hitta ett termiskt kikarsikte som passar dig bäst. Glöm inte att prata med erfarna användare eller konsultera specialiserade återförsäljare för ytterligare råd och rekommendationer.


Bästa värmesiktet 2023! (Bäst i test)

 1. Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte (Toppmodernt termisk sikte)
 2. Leica Calonox Sight (Frontmonterat termiskt sikte)
 3. Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO (Prisvärt värmesikte)
 4. ATN MARS-4K HD 4.5-18X 384X288 (Billigt termiskt kikarsikte)
 5. Pulsar Proton XQ30 (Liten frontmonterad värmeadapter)
 6. ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ (Prisvärt termisk kikarsikte)

Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte (Bästa värmesiktet – Bäst i test)

Med sin toppmoderna design och de senaste avancerade tekniska innovationerna levererar Pulsar Thermion 2 XP50 en imponerande termisk bild, allt inom ramen för en kikarsikte med 30 mm tub. Thermion 2 XP50-värmesiktena är utrustade med en 640×480 värmesensor med 17 µm pixelstorlek, baserad på en modern termisk sensorkonstruktion med <25 mK NETD och HD AMOLED-skärm med enastående prestanda. Dessa banbrytande värmesikten är perfekta för professionella jägare som värnar om traditioner och strävar efter teknisk överlägsenhet. Pulsar Thermion 2 XP50 är en uppgraderad version av den tidigare Thermion XP50, som anses vara ett av de bästa värmesiktena på marknaden genom tiderna.

Följande förbättringar har gjorts på Thermion 2 XP50 i jämförelse med den tidigare versionen:

 • NETD <25 mK jämfört med tidigare NETD <40 mK.
 • 50 mm lins istället för tidigare 42 mm.

Dessa förbättringar höjer bildkvaliteten till en extremt hög nivå av skärpa, tydlighet och förmåga att identifiera svaga värmebilder.

Pulsar Thermion 2 XP50 är utrustad med en av världens bästa typer av värmesensorer. Värmesensorn har en milikelvinvärde (25 mK) som, i kombination med den innovativa Image Boost-funktionen, ger Pulsars värmesikten en betydligt klarare, mer kontrastrik och detaljerad värmebild jämfört med konkurrenterna vars sensorer ligger på betydligt sämre nivåer. Högre milikelvinvärde på sensorerna resulterar oftast i en mer diffus, matt och kontrastfattig värmebild. Ju lägre milikelvinvärde, desto finare värmebild kan man förvänta sig.

Detta populära termiska kikarsikte har fått mycket högt betyg av användare och mycket goda recensioner i de tester som gjorts.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte


Leica Calonox Sight (Frontmonterat termiskt sikte)

Leica Calonox Sight är en optisk anordning som är speciellt utformad för att användas tillsammans med ett vanligt kikarsikte och har därför en förstoring på 1x. Med sin fasta konstruktion är Calonox “Sight” konsekvent precis och tillförlitlig. Det erbjuder en imponerande synvidd från 15,5 till 100 meter, vilket ger en fantastisk överblick över området. Med en sensor på 384×288 pixlar och en högupplöst OLED-skärm, tillsammans med Leicas egen bildoptimeringsteknik (Leica Image Optimization – LIO ™), kan du vara säker på att få en detaljerad bild.

Det finns högkvalitativa adaptrar tillgängliga för att montera Calonox Sight på olika kikarsikten, och dessa adaptrar är kompatibla med olika objektivstorlekar. Observera att kostnaden för adaptrar tillkommer och kan variera beroende på objektivets storlek.

Här är några tekniska specifikationer för Leica Calonox Sight:

 • Objektivdiameter: 42 mm
 • Förstoring: 1x
 • Vikt (inklusive batterier): 685 g
 • Mått: 165×65 mm
 • Sensor (aktiva pixlar): 384×288 pixlar
 • Pixeldensitet: 17 mikrometer
 • Skärmupplösning: OLED 1024×768 pixlar
 • Batteritid: 8-11 timmar

Med Leica Calonox Sight kan du förbättra din observationsförmåga och få en tydligare bild av det du tittar på, oavsett om det är för rekreation, jakt eller annan utomhusverksamhet.

Se pris för Leica Calonox Sight


Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO (Prisvärt värmesikte)

En kombination av högkvalitativ optik och en avancerad värmekodningssensor gör det möjligt att upptäcka objekt på upp till 1800 meter, även under fullständigt mörker.

Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO är en uppgraderad version av den tidigare modellen Thermion 2 XQ50 och betraktas som en av de bästa värmesiktena på marknaden genom tiderna. Följande förbättringar har gjorts på Thermion 2 XQ50 PRO jämfört med den tidigare versionen:

 • NETD-värdet (Noise Equivalent Temperature Difference) har förbättrats till äkta <25 mK jämfört med tidigare <40 mK.
 • Batteritiden har förlängts med 3 timmar.
 • En ny menydesign har implementerats.
 • WiFi-funktionen har förbättrats.
 • Värmebildens kvalitet har förbättrats.
 • Förstoringsfaktorn har ändrats från 3.5-14x till 3-12x.

Dessa förbättringar resulterar i en betydligt högre bildkvalitet med ökad skärpa, tydlighet och förmåga att identifiera svagare värmebilder.

Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO är utrustad med en av världens främsta typer av värmesensorer. Värmesensorns värde på 25 millikelvin (25 mK), kombinerat med den innovativa utjämningsfilterfunktionen, ger Pulsars värmesikten en tydligare, kontrastrikare och mer detaljerad värmebild än sina konkurrenter, vars sensorer presterar betydligt sämre. Högre millikelvin-värden gör att värmebilden tenderar att bli diffusare, mattare och sakna kontrast. Ju lägre millikelvin-värde, desto finare blir värmebilden.

Observera att alla millikelvin-värden för Pulsars produkter är äkta, vilket innebär att hårdvaran är konstruerad för att leverera en NETD på <25 mK. Andra värmesensorer saknar förmågan att leverera lägre värden än <50 mK, och de kan använda programvara för att manipulera värdet så att det ser lägre ut, men det resulterar i en betydligt sämre bildkvalitet.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO


ATN MARS-4K HD 4.5-18X 384X288 (Billigt termiskt kikarsikte)

Den senaste versionen av termiskt sikte har nu kommit, och det får sin kraft från ATN’s Obsidian IV dual core-teknologi. Med den inbyggda inspelningsfunktionen kan du enkelt dela dina jaktupplevelser med familj och vänner i en imponerande 4K-upplösning. Sikten är utrustade med RAV (Recoil Activated Video), vilket innebär att kameran aktiveras av rekylrörelsen, så du kommer aldrig att missa att föreviga dina spännande jaktögonblick. Den är utrustad med en Gen 4 384×288 60Hz-sensor och har ett synfält på 16×12,5, vilket ger användaren en klar och tydlig bild.

En av de imponerande funktionerna hos ATN MARS-4K HD 4.5-18X är dess ATN Obsidian IV Dual Core T-kärna, som ger snabb och pålitlig prestanda. Dess micro display med 1280×720 HD-upplösning ger en skarp och detaljerad bild.

Siktet har en rad användbara funktioner, inklusive en ballistisk kalkulator som hjälper till att beräkna korrekt träffpunkt, WiFi- och Bluetooth-kapabiliteter för enkel anslutning till iOS- och Android-enheter, samt en smart avståndsmätare för snabb och exakt avståndsbedömning. Dess RAV-funktion (rekylaktiverad video) gör det möjligt att spela in händelser före och efter skottet.

ATN MARS-4K HD 4.5-18X är också välbyggd och tålig, med en vädertålig design som gör den lämplig för olika förhållanden. Dess batteritid på 18+ timmar ger långvarig användning under jakt- eller observationsessioner.

Siktes dimensioner på 332x76x76 mm och en vikt på 0,88 kg gör den relativt kompakt och lätt att hantera. Medföljande standard 30 mm ringar gör monteringen enkel och bekväm.

Den imponerande räckvidden på 352 meter för igenkänning av människor och 685 meter för upptäckt av människor gör ATN MARS-4K HD 4.5-18X till ett utmärkt val för jägare och observatörer som letar efter en pålitlig och avancerad termisk sikteskikare.

Se pris för ATN MARS-4K HD 1.25-5X 384X288


Pulsar Proton XQ30 (Liten frontmonterad värmeadapter)

Pulsar Proton XQ30 är en imponerande värmeadapter som förvandlar ditt kikarsikte till ett värmesikte utan att behöva ta bort det befintliga sikte på ditt vapen. Den är extremt liten, kompakt och erbjuder enastående funktioner för jägare och naturälskare. Enheten är konstruerad för att klara upp till 6000 Joules och kan monteras på olika kalibrar, inklusive .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. Dess shocktestade magnesiumchassi gör den robust samtidigt som den är lätt och kompakt.

En av de mest imponerande funktionerna är den integrerade video- och stillbildsinspelningen i MP4 och .jpg-format. Du kan enkelt spela in dina upplevelser och dela dem med andra. Med det inbyggda 16 GB internminnet kan du lagra timmar av video eller tusentals foton.

Genom att använda Wi-Fi och Stream Vision-appen kan du ansluta Proton XQ30 till din smartphone eller surfplatta för att använda den som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Du kan också överföra filer, justera inställningar och uppgradera mjukvaran.

Proton XQ30 har ett externt IPS7-batteri som ger upp till 8 timmars batteritid. Det kan enkelt bytas ut på några sekunder för att du ska kunna fortsätta din jakt eller observation.

När det gäller bildkvaliteten levererar Proton XQ30 skarpa och rikligt kontrasterade termiska bilder som ökar identifieringen av djur och deras detaljer, såsom grenar, löv, gräs och terräng. Dessutom erbjuder den 8 olika färgpaletter för att anpassa din visuella upplevelse.

Enkelheten hos menyn gör att du snabbt kan navigera och justera inställningarna efter dina behov. Dess IPX7-vattentäthet skyddar enheten mot regn, snö och annan nederbörd, och den är konstruerad för att fungera felfritt även efter att ha nedsänkts i vatten upp till 3 fot (ca 0,9 meter) i upp till 30 minuter.

Med HD AMOLED-skärmen får du skarpa, kontrasterade och livliga färgade bilder, samtidigt som HD AMOLED-tekniken garanterar högupplösta och energisnåla bilder.

Pulsar Proton XQ30 är en imponerande värmeadapter med hög bildkvalitet och enkel användning. Dess kompakta och robusta design, tillsammans med möjligheten att spela in video och stillbilder, gör den till ett utmärkt val för jägare och naturälskare. Den har också praktiska funktioner som Wi-Fi-anslutning och en mängd termiska inställningar för att anpassa visningen.

Pulsar Proton XQ30 en pålitlig och effektiv enhet för att förvandla ditt kikarsikte till ett kraftfullt värmesikte.

Se pris för Pulsar Proton XQ30


ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ (Prisvärt termisk kikarsikte)

ATN har verkligen imponerat med sin senaste tillskott, Mars LT-serien, som erbjuder termiska sikten till ett fantastiskt pris! Mars LT-serien har ärvt de imponerande egenskaperna från sina äldre syskon i Mars 4-serien och erbjuder även en ultralåg strömförbrukning, vilket ger över 10 timmars batteritid innan det behöver laddas!

Det bekväma ögonavståndet på 90 mm,  gör användningen av siktet riktigt behaglig. Dessutom har ATN inkluderat sin beprövade funktion One Shot Zero, vilket underlättar nollställningen av siktet. 30 mm tuben gör det också möjligt att montera siktet med vanliga standardfästen, vilket ger en extra flexibilitet för användaren. Dessutom finns det möjlighet att välja mellan black hot eller white hot mode.

Mars LT 4-8×35 levereras med en imponerande 60Hz termisk sensor och HD Display med en upplösning på 1280x720p. Denna kombination ger en klar och tydlig bild för användaren. Det är också viktigt att nämna att siktet är designat för att klara av rekyl även från grövre kalibrar, vilket är en stor fördel för jakt- och skytteentusiaster. Det härdade aluminiumlegeringschassit och den rekylresistenta elektroniken bidrar till siktets robusthet och hållbarhet.

ATN har verkligen överträffat sig själva med Mars LT-serien. Det är en otrolig kombination av prestanda, hållbarhet och överkomligt pris. Med dess imponerande funktioner och högkvalitativa konstruktion är detta termiska sikte ett utmärkt val för både erfarna användare och nybörjare. ATN Mars LT-serien har verkligen satt ribban högt för andra tillverkare av termiska sikten.

Se pris för ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ


Hur fungerar ett termisk kikarsikte?

Ett termiskt kikarsikte, även känt som en termisk kamera eller värmekamera, är en enhet som används för att detektera och visualisera infraröd strålning som utstrålas av objekt. Det fungerar genom att använda en bildsensor som är känslig för infraröd strålning och omvandlar den till en bild som kan visas för användaren.

Ljusenergi färdas i vågor. I ena änden finns det långa vågor som radiovågor, som har låg energi. Å andra sidan finns det korta vågor som gammastrålningar, som har hög energi. Mitt i mitten syns synligt ljus och sedan bredvid det, med lite längre vågor, är infrarött ljus.

Det infraröda spektrumet, som är osynligt för blotta ögat, delas in i tre kategorier: nära-infrarött, mitt-infrarött och värme-infrarött. De två första hänvisar till reflekterat ljus medan termiskt infrarött refererar till ljuset som avges av ett föremål, dvs värme.

Enligt elektrooptiktillverkaren ATN är termiska kikarsikten utrustade med detektorer som fokuserar på termiskt infrarött ljus och sedan skapar enheten ett termogram, så att du ser objektets form men när det gäller värme.

Om du någonsin har sett den populära 80 -tals actionflickan Predator, har du redan en uppfattning om hur ett termogram ser ut. I filmen ser den främmande jägaren föremål i nyanser av gult, rött, grönt och blått. Bilderna är en korrekt bild av vad som faktiskt visas i en termisk bild.

Värmesikte eller kikarsikte med night vision?

Både infraröda kikarsikten och värmesikten gör att du kan se i mörkret, men det är ungefär där likheterna slutar. Det finns stora skillnader mellan dem, framför allt i funktion, praktisk användning och pris.

Den största skillnaden är hur de fungerar. Till skillnad från termiska kikarsikten behöver kikarsikten med night vision en liten mängd ljus för att fungera. Enheten förstärker det ljuset för att förbättra övergripande synlighet i svagt ljus eller nattliga förhållanden.

Nattvision fungerar dock inte i absolut mörker eftersom det inte finns tillräckligt med ljus, och det fungerar inte under dagen eftersom det är för mycket ljus.

Medan ett värmesikte förbättrar din förmåga att upptäcka byten, kommer ett digitalt kikarsikte med night vision att förbättra visuell klarhet, ungefär som ett traditionellt kikarsikte. Men också som ett traditionellt kikarsikte kan det döljas av saker som dimma, skuggor och kamouflage.

Något annat som hör till diskussionen om termiska sikten jämfört med night vision är IR -belysare. Dessa avger infrarött ljus, vilket du kan se när du använder mörkerseende. En IR -belysning är i huvudsak en ficklampa för mörkerseende i områden med totalt mörker.

Skillnad i pris mellan termiskt kikarsikte och sikten med night vision

En viktigt skillnad mellan dessa teknologier är att termiska kikarsikten är mycket dyrare. Ett digitalt natt/dag kikarsikte med nightvision går att hitta för under 10.000 kr medans ett värmesikte ofta kostar mellan 20.000 och 50.000 kr.

Läs mer om mörkerkikare och nattsikten här

Kan man använda ett termiskt kikarsikte på dagen?

Ja det går att använda ett värmesikte även på dagen. Värmesiktet gör det enkelt att upptäcka bytesdjur även när det är dagsljus. Att använda termiska kikarsikten är en bra ide även på dagen eftersom bytesdjur kan vara svåra att se i naturen bland skog och buskar.

Vilket värmesikte ska man köpa? Vilket termisk kikarsikte är bäst?

Det är svårt att svara på den frågan eftersom den är så subjektiv och alla tycker olika, men det finns vissa egenskaper du kan kika efter för att hitta det bästa termiska kikarsiktet för pengarna.

Här är de kvaliteter och funktioner som hör till vad som anses vara de bästa termiska kikarsikten:

Hög bildkvalitet

Flera faktorer bidrar till kvaliteten på en termisk bild. Liksom de flesta bilder är upplösning ett vanligt sätt att mäta det. Några av de mer populära värmesikten har en upplösning på 640×480 pixlar.

Eftersom det är ett kikarsikte och du vill se ditt mål i realtid är uppdateringsfrekvens en annan faktor att tänka på. Uppdateringsfrekvensen avser antalet gånger bilden uppdateras på skärmen, så högre uppdateringsfrekvenser resulterar i mer exakta bilder. Det är särskilt viktigt om du tittar på snabba mål som rådjur, rävar eller vildsvin. Standarden för termiska avbildningsomfång är 60 Hz.

Modeller med högre uppdateringshastigheter erbjuder sömlös bildövergång och mindre suddighet.

Slutligen har vissa termiska kikarsikten inställningar för att justera färgschemat. Till exempel kan du antingen använda det traditionella regnbågespektrumet eller en gråskala.

Förstoring

Förstoringsfunktionen förstorar bildstorleken flera gånger när du zoomar in på ditt mål. Vissa termiska kikarsikten erbjuder upp till 16 gånger förstoring eller ännu mer, men andra modeller har inte denna funktion. De ger helt enkelt en fast förstoring.

Om du föredrar en modell med varierad förstoring inkluderar dina alternativ digital och optisk förstoring. Den förstnämnda använder programvara för att zooma bilder och är i allmänhet inte särskilt tydlig vid den högsta förstoringen.

Modeller med optiska förstoringar använder linsjusteringar för att zooma in på bilder och är vanligtvis tydligare, även vid maximal förstoringsnivå.

Lång batteritid

Självklar vill man att batteriet ska räcka så länge som möjligt så att man slipper avbryta jakten i förtid. Ett värmesikte behöver en strömkälla, termiska kikarsikten använder oftast CR123 -batterier, men det finns en mängd olika alternativ. Batterilivslängden varierar dock beroende på hur du använder ditt värmesikte. Ett vanligt intervall är 3-5 timmar.

Andra användbara funktioner på värmesikte

Det finns många användbara funktioner som ett termiskt kikarsikte kan ha. Vissa värmersikten har inbyggd avståndsmätare vilket kan vara väldigt bra att ha. Många moderna termiska kikarsikten har möjlighet att ta bilder och spela in film som kan lagras på ett intern minneskort. De kan även ha stöd för WiFi.

Frontmonterat värmesikte (Värmeadapter)

En frontmonterad värmesikte går att fästa på sitt befintliga kikarsikte så att det kan användas som nattsikte. Det är en fördel om du redan har ett kikarsikte och vill komplettera med en värmeadapter.

Se alla mörkersikten


Källor och tester:

TFB Review: Pulsar Thermion 2 LRF XP50 Pro Thermal Riflescope


https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/RM2XBTH3FVLJO
https://www.optics-trade.eu/blog/the-new-leica-calonox-sight-se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *