Bästa värmesiktet 2023! (Bäst i test) – Termiskt kikarsikte

Bästa värmesiktet (Bäst i test) - Termiskt kikarsikte

Här hittar du bästa värmesiktet 2023! Jaktsajten listar 10 riktigt bra termiska kikarsikten i olika prisklasser. Ett mörkersikte är ett måste när man jagar till exempel vildsvin eller andra bytesdjur på natten. Värmesiktet är överlägset när det gäller att snabbt få syn på ett byte. De fungerar utmärkt när det är helt kolsvart ute och man kan även använda termiska sikten på dagen. Här är guiden för dig som funderar på att köpa ett termisk nattsikte.

Bästa värmesiktet 2023! (Topp 10 lista)

  1. Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Bästa värmesiktet – Bäst i test)
  2. Pulsar Trail 2 LRF QX50 (Bra värmesikte med Avståndsmätare)
  3. Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte (Toppmodernt termisk sikte)
  4. Pulsar Krypton FXG50 Adapter (Bra frontmonterad värmesikte)
  5. Leica Calonox Sight (Frontmonterat termiskt sikte)
  6. Pulsar Thermion 2 XQ50 (Prisvärt värmesikte)
  7. ATN MARS-4K HD 1.25-5X 384X288 (Billigt termiskt kikarsikte)
  8. Pulsar Proton XQ30 (Liten frontmonterad värmeadapter)
  9. Pulsar Thermion XM30 (Lätt och billigt värmesikte)
  10. ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ (Prisvärt termisk kikarsikte)

Pulsar Trail 2 LRF XP50 (Bästa värmesiktet – Bäst i test)

Baserad på en modern termisk sensor med <40 mK NETD och HD AMOLED mikrodisplay är detta ett termiskt sikte med enastående bra prestanda. Pulsar Trail 2 LRF modellerna är utrustade med de senaste och mest revolutionerade funktioner som Pulsar tagit fram. Jämfört med de tidigare Trailmodellerna har Trail 2 en vassare värmesensor samt High Definition bild med Image Boost Technology som ger en vansinnig nivå av skärpa då inte bara djuren syns men också små detaljer såsom övrig terräng, grenar, löv och även grässtrån. Siktet är byggt för att klara upp till 6000 Joules. Man kan montera siktet på kalibrar så som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64.

Trail 2 siktena är konstruerade i en robust och tillförlitlig design, huset är tillverkat i magnesium. Precisionstillverkning av huselementen garanterar felfri fältprestanda. Integrerad video och stillbildsinspelning i MP4 och .jpg gör det enkelt och snabbt att dela dina upplevelser. De inbyggda 16-GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton. Använd Wi-Fi och Stream Vision Appen, anslut Trail 2 till en smartphone eller surfplatta för användning som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Gör också överföring av inspelade filer, justering av inställningar, uppgradering av mjukvaran. Trail 2 siktet har ett externt IPS7 batteri med upp till 8 timmars batteritid. Batteriet kan bytas på ett par sekunder.

Se pris för Pulsar Trail 2 LRF XP50


Pulsar Trail 2 LRF QX50 (Bra värmesikte med Avståndsmätare)

Baserad på en modern termisk sensor med <40 mK NETD och HD AMOLED mikrodisplay är detta ett termiskt sikte med enastående bra prestanda. Detta är en LRF modell, det vill säga den har inbyggd avståndsmätare som mäter upp till 1000 meter med en säkerhet av +/- 1 meter. Tack vare den nya revolutionerande elektronikenheten kan man börja omedelbart. Snabbstart hjälper till att spara energi och förlänger därigenom driftstiden. Enheten kan hållas avstängd och aktiveras sedan snabbt när rätt tid kommer.

Siktet är byggt för att klara upp till 6000 Joules. Man kan montera siktet på kalibrar så som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. Trail 2 siktena är konstruerade i en robust och tillförlitlig design, huset är tillverkat i magnesium. Precisionstillverkning av huselementen garanterar felfri fältprestanda. Integrerad video och stillbildsinspelning i MP4 och .jpg gör det enkelt och snabbt att dela dina upplevelser. De inbyggda 16-GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton. Använd Wi-Fi och Stream Vision Appen, anslut Trail 2 till en smartphone eller surfplatta för användning som en andra bildskärm eller fjärrkontroll.

Gör också överföring av inspelade filer, justering av inställningar, uppgradering av mjukvaran. Trail 2 siktet har ett externt IPS7 batteri med upp till 8 timmars batteritid. Batteriet kan bytas på ett par sekunder.

Se pris för Pulsar Trail 2 LRF QX50


Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte (Toppmodernt termisk sikte)

Med sin toppmoderna design och det senaste inom avancerade tekniska innovationer, levererar Pulsar Thermion 2 XP50 en skrämmande bra termisk bild, allting paketerat i ett sikte med 30mm tub. Thermion 2 XP50 värmesiktena kommer med en 640×480 värmesensor med en 17µm pixel pitch, baserad på en modern termisk sensorkonstruktion med <25 mK NETD och HD AMOLED med enastående bra prestanda. De banbrytande värmesiktena för professionella jägare som värdesätter traditioner och söker tekniskt överlägsenhet. Pulsar Thermion 2 XP50 är uppgraderade versionen av den tidigare Thermion XP50, ett av marknadens bästa värmesiktena genom tiderna.

De förbättringar som gjorts på Thermion 2 XP50 i förhållande till den tidigare versionen är följande:

NETD <25 mK jämfört med tidigare NETD<40 mK.
50mm lins istället för tidigare 42mm.
Dessa förbättringar lyfter bildens kvalitet till en extremt hög nivå av skärpa, krispighet och identifikation av mycket svaga värmebilder.

Pulsar Thermion 2 XP50 är rustad med en av världens bästa typer av värmesensorer. 25 milikelvin (25mK) värdet på värmesensorn kombinerad med den innovativa Image Boost funktionen är den som gör att Pulsar värmesiktena har oftast en betydligt klarare, kontrastrikare och detaljrikare värmebild än deras konkurrenter vars sensor ligger på betydligt sämre nivåer. Det högre värdet på milikelvin sensorerna gör att värmebilden blir oftast mycket difusare, mattare och betydligt kontrastfattigare. Ju lägre milikelvin värde desto finare värmebild får man räkna med.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XP50 Värmesikte


Pulsar Krypton FXG50 Adapter (Bra frontmonterad värmesikte)

Pulsar Krypton FXG50 är, utan tvekan, ett av världens bästa frontmonterade värmesikten där Pulsar inte har gjort några som helst kompromisser utan utrustat det med en BAE 12µm värmesensor som kombinerad med en 640×480 mikrobolometer upplösning, 12µm och en suverän HD AMOLED digitalskärm som gör att bilden är inget annat än skrämmande skarp och detaljrik. Nivån på vilken Krypton spelar på är så pass hög, så konkurrerande produkter, även varianter som kostar mer, känns dvärgar i jämföresle.

Siktet är byggt för att klara upp till 6000 Joules. Man kan montera siktet på kalibrar så som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. -Shocktestat magnesiumchassi gör enheten mycket robust men också lätt och kompakt. -Integrerad video och stillbildsinspelning i MP4 och .jpg gör det enkelt och snabbt att dela dina upplevelser. -De inbyggda 16-GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton. -Använd Wi-Fi och Stream Vision Appen, anslut Krypton FXG50 till en smartphone eller surfplatta för användning som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Gör också överföring av inspelade filer, justering av inställningar, uppgradering av mjukvaran.

Krypton FXG50 har ett externt IPS7 batteri med upp till 8 timmars batteritid. Batteriet kan bytas på ett par sekunder. -Extremt skarp, rik kontrasterad termisk bildbehandling för ökad identifiering av djur, deras extremiteter och till och med de minsta detaljerna, dvs grenar, löv, gräs och terräng. -Färgpaletter: White-Hot, Black-Hot.

Se pris för Pulsar Krypton FXG50 Adapter


Leica Calonox Sight (Frontmonterat termiskt sikte)

Leica Calonox Sight är optimerad för användning tillsammans med ett konventionellt kikarsikte och är därför utrustad med 1x förstoring. På grund av den fasta konstruktionen av hela systemet är Calonox ”Sight” konsekvent noggrann. Det horisontella synfältet från 15,5 till 100 meter ger en fantastisk överblick, medan 384×288 pixelsensorn i kombination med OLED-skärmen med hög upplösning och Leicas egen bildbehandling (Leica Image Optimization – LIO ™) säkerställer en detaljerad bild. Adaptrar av hög kvalitet för montering på ett kikarsikte finns för alla vanliga linsstorlekar. Kostnad för adapter tillkommer.

Se pris för Leica Calonox Sight


Pulsar Thermion 2 XQ50 (Prisvärt värmesikte)

Med sin toppmoderna design och det senaste inom avancerade tekniska innovationer, levererar Pulsar Thermion en väldigt bra termisk bild allting paketerat i ett sikte med 30mm tub. Thermion 2 XQ50 värmesiktena finns tillgängliga med en 384×288 värmesensor med en 17µm pixel pitch. De banbrytande värmesiktena är för professionella jägare som värdesätter traditioner och söker tekniskt överlägsenhet. Högkvalitativ optik kombinerad med en avancerad värmekodningssensor säkerställer ett upptäcktsområde på upp till 1800 meter, även i fullständigt mörker.

Pulsar Thermion 2 XQ50 är uppgraderade versionen av den tidigare Thermion XQ50, ett av marknadens bästa värmesiktena genom tiderna. De förbättringar som gjorts på Thermion 2 XQ50 i förhållande till den tidigare versionen är följande: NETD <40 mK jämfört med tidigare NETD<50 mK. 50mm lins istället för tidigare 42mm. Dessa förbättringar lyfter bildens kvalitet till en mycket högre nivå av skärpa, krispighet och identifikation av svagare värmebilder.

Pulsar Thermion 2 XQ50 är rustad med en av världens bästa typer av värmesensorer. 40 milikelvin (40mK) värdet på värmesensorn kombinerad med den innovativa Image Boost funktionen är den som gör att Pulsar värmesiktena har oftast en betydligt klarare, kontrastrikare och detaljrikare värmebild än deras konkurrenter vars sensor ligger på betydligt sämre nivåer. Det högre värdet på milikelvin sensorerna gör att värmebilden blir oftast mycket difusare, mattare och betydligt kontrastfattigare. Ju lägre milikelvin värde desto finare värmebild får man räkna med.

Se pris för Pulsar Thermion 2 XQ50


ATN MARS-4K HD 1.25-5X 384X288 (Billigt termiskt kikarsikte)

Nästa generations termiska sikten är här och får sin kraft från ATN’s Obsidian IV dual core. Med inspelningsfunktion så kan du dela med dig av dina jaktupplevelser till familj och vänner i 4k. Sikterna har RAV (Recoil Activated Video) som är rekylaktiverad så du inte missar att föreviga din jaktupplevelse.

Se pris för ATN MARS-4K HD 1.25-5X 384X288


Pulsar Proton XQ30 (Liten frontmonterad värmeadapter)

Välkommen till en världens absolut minsta frontmonterade värmeadaptrar! Pulsar Proton XQ30 värmeadaptern monteras, med hjälp av Pulsar PSP adaptrarna (som köps separat), på fronten av det kikarsikte som man har på vapnet och på så viss, förvandlar det kikarsikte till ett värmesikte. Enheten är extremt liten, kompakt och blir ett fantastiskt bra alternativ för den som vill ha ett värmesikte utan att behöva plocka av dagsiktet från bössan.

Siktet är byggt för att klara upp till 6000 Joules. Man kan montera siktet på kalibrar så som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. Shocktestat magnesiumchassi gör enheten mycket robust men också lätt och kompakt. Integrerad video och stillbildsinspelning i MP4 och .jpg gör det enkelt och snabbt att dela dina upplevelser. De inbyggda 16-GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton. Använd Wi-Fi och Stream Vision Appen, anslut Proton XQ30 till en smartphone eller surfplatta för användning som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Gör också överföring av inspelade filer, justering av inställningar, uppgradering av mjukvaran.

Proton XQ30 har ett externt IPS7 batteri med upp till 8 timmars batteritid. Batteriet kan bytas på ett par sekunder. Skarp, rik kontrasterad termisk bildbehandling för ökad identifiering av djur, deras extremiteter och till och med de minsta detaljerna, dvs grenar, löv, gräs och terräng. Färgpaletter: 8 olika färgpaletter. Enkel och intuitiv meny. IPX7 vattentäthet för skydd mot kraftigt regn, snö eller annan nederbörd. Proton XQ30 är konstruerad för att fungera felfritt, även efter nedsänkning i ned till 3 fot vatten (motsvarar ca 0.9 meter) i upp till 30 minuter.

Se pris för Pulsar Proton XQ30


Pulsar Thermion XM30 (Lätt och billigt värmesikte)

Pulsar Thermion XM30 är ett extremt lätt och kompakt värmesikte ämnat för den kundgrupp som vill ha ett riktigt bra termiskt sikte men som inte gärna vill hålla budgeten så låg som möjligt. Kvaliteten i detta siktet är oanträffbar för priset. Pulsar, som världledande tillverkare av värmeoptik, har ännu en gång, lyckats få fram en riktig pärla och placera kikarsiktet i en prisnivå som ingen, tidigare, trodde vara möjlig.

– Siktet är byggt för att klara upp till 6000 Joules. Man kan montera siktet på kalibrar så som .375 H & H, kaliber 12 och 9.3×64. – Thermion siktena är konstruerade i en robust och tillförlitlig design, förstärkt men lätt metallkonstruktion. Precisionstillverkning av huselementen garanterar felfri fältprestanda. – Integrerad video (inklusive rekyl-aktiverad) och stillbildsinspelning i MPEG-4 och .jpg gör det enkelt och snabbt att dela dina upplevelser. De inbyggda 16-GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton. – Använd Wi-Fi och Stream Vision 2 Appen, anslut Thermion till en smartphone eller surfplatta för användning som en andra bildskärm eller fjärrkontroll. Gör också överföring av inspelade filer, justering av inställningar, uppgradering av mjukvaran.

Thermion siktet har dubbla batterisystem som består av två batterier ett internt och ett externt. Det externa batteriet garanterar ytterligare driftstid och kan bytas på ett par sekunder. – Färgpaletter erbjuder anpassade visningsalternativ. Medan vit hett och svart hett är mest populära, markerar Red Hot, Rainbow och Ultramarine en varm signatur mer intensiva hotspots. Violett, Rött Svartvitt och Sepia är optimala paletter för minskad ögonutmattning under långa perioder av observation. – Digital zoom, upp till 4x, ger bättre fokus och övergripande måligenkänning på stora avstånd. – Skarp, rik kontrasterad termisk bildbehandling för ökad identifiering av djur, deras extremiteter och till och med de minsta detaljerna, dvs grenar, löv, gräs och terräng.

Se pris för Pulsar Thermion XM30


ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ (Prisvärt termisk kikarsikte)

Med sin nya Mars LT-serie, har ATN lyckats ta fram en serie med termiska sikten till kanonpris! Precis som sina storasyskon i Mars 4 serien, så kommer Mars LT med ultralåg strömförbrukning vilket ger siktet över 10h livslängd utan att ladda batterierna! Självklart kommer siktet också med komfortabelt ögonavstånd på 90mm, ATN’s One Shot Zero funktion och 30 mm tub som gör det möjligt att montera med vanliga standardfästen! Välj mellan black hot eller white hot mode. Mars LT 4-8×35 kommer med en 60Hz termisk sensor och HD Display 1280x720p. Självklart designat för att klara rekyl även från grövre kalibrar tack vare sitt chassi i en härdad aluminiumlegering och rekylresistent elektronik.

Se pris för ATN MARS LT 4-8×35 320X240 60HZ


Hur fungerar ett termisk kikarsikte?

För att förstå hur en termisk avbildning fungerar, låt oss ta en snabb blick tillbaka till skolan. I skolan lärde vi oss om det elektromagnetiska spektrumet.

Ljusenergi färdas i vågor. I ena änden finns det långa vågor som radiovågor, som har låg energi. Å andra sidan finns det korta vågor som gammastrålningar, som har hög energi. Mitt i mitten syns synligt ljus och sedan bredvid det, med lite längre vågor, är infrarött ljus.

Det infraröda spektrumet, som är osynligt för blotta ögat, delas in i tre kategorier: nära-infrarött, mitt-infrarött och värme-infrarött. De två första hänvisar till reflekterat ljus medan termiskt infrarött refererar till ljuset som avges av ett föremål, dvs värme.

Enligt elektrooptiktillverkaren ATN är termiska kikarsikten utrustade med detektorer som fokuserar på termiskt infrarött ljus och sedan skapar enheten ett termogram, så att du ser objektets form men när det gäller värme.

Om du någonsin har sett den populära 80 -tals actionflickan Predator, har du redan en uppfattning om hur ett termogram ser ut. I filmen ser den främmande jägaren föremål i nyanser av gult, rött, grönt och blått. Bilderna är en korrekt bild av vad som faktiskt visas i en termisk bild.

Värmesikte eller kikarsikte med night vision?

Både infraröda kikarsikten och värmesikten gör att du kan se i mörkret, men det är ungefär där likheterna slutar. Det finns stora skillnader mellan dem, framför allt i funktion, praktisk användning och pris.

Den största skillnaden är hur de fungerar. Till skillnad från termiska kikarsikten behöver kikarsikten med night vision en liten mängd ljus för att fungera. Enheten förstärker det ljuset för att förbättra övergripande synlighet i svagt ljus eller nattliga förhållanden.

Nattvision fungerar dock inte i absolut mörker eftersom det inte finns tillräckligt med ljus, och det fungerar inte under dagen eftersom det är för mycket ljus.

Medan ett värmesikte förbättrar din förmåga att upptäcka byten, kommer ett digitalt kikarsikte med night vision att förbättra visuell klarhet, ungefär som ett traditionellt kikarsikte. Men också som ett traditionellt kikarsikte kan det döljas av saker som dimma, skuggor och kamouflage.

Något annat som hör till diskussionen om termiska sikten jämfört med night vision är IR -belysare. Dessa avger infrarött ljus, vilket du kan se när du använder mörkerseende. En IR -belysning är i huvudsak en ficklampa för mörkerseende i områden med totalt mörker.

Skillnad i pris mellan termiskt kikarsikte och sikten med night vision

En viktigt skillnad mellan dessa teknologier är att termiska kikarsikten är mycket dyrare. Ett digitalt natt/dag kikarsikte med nightvision går att hitta för under 10.000 kr medans ett värmesikte ofta kostar mellan 20.000 och 50.000 kr.

Läs mer om mörkerkikare och nattsikten här

Kan man använda ett termiskt kikarsikte på dagen?

Ja det går att använda ett värmesikte även på dagen. Värmesiktet gör det enkelt att upptäcka bytesdjur även när det är dagsljus. Att använda termiska kikarsikten är en bra ide även på dagen eftersom bytesdjur kan vara svåra att se i naturen bland skog och buskar.

Vilket värmesikte ska man köpa? Vilket termisk kikarsikte är bäst?

Det är svårt att svara på den frågan eftersom den är så subjektiv och alla tycker olika, men det finns vissa egenskaper du kan kika efter för att hitta det bästa termiska kikarsiktet för pengarna.

Här är de kvaliteter och funktioner som hör till vad som anses vara de bästa termiska kikarsikten:

Hög bildkvalitet

Flera faktorer bidrar till kvaliteten på en termisk bild. Liksom de flesta bilder är upplösning ett vanligt sätt att mäta det. Några av de mer populära värmesikten har en upplösning på 640×480 pixlar.

Eftersom det är ett kikarsikte och du vill se ditt mål i realtid är uppdateringsfrekvens en annan faktor att tänka på. Uppdateringsfrekvensen avser antalet gånger bilden uppdateras på skärmen, så högre uppdateringsfrekvenser resulterar i mer exakta bilder. Det är särskilt viktigt om du tittar på snabba mål som rådjur, rävar eller vildsvin. Standarden för termiska avbildningsomfång är 60 Hz.

Modeller med högre uppdateringshastigheter erbjuder sömlös bildövergång och mindre suddighet.

Slutligen har vissa termiska kikarsikten inställningar för att justera färgschemat. Till exempel kan du antingen använda det traditionella regnbågespektrumet eller en gråskala.

Förstoring

Förstoringsfunktionen förstorar bildstorleken flera gånger när du zoomar in på ditt mål. Vissa termiska kikarsikten erbjuder upp till 16 gånger förstoring eller ännu mer, men andra modeller har inte denna funktion. De ger helt enkelt en fast förstoring.

Om du föredrar en modell med varierad förstoring inkluderar dina alternativ digital och optisk förstoring. Den förstnämnda använder programvara för att zooma bilder och är i allmänhet inte särskilt tydlig vid den högsta förstoringen.

Modeller med optiska förstoringar använder linsjusteringar för att zooma in på bilder och är vanligtvis tydligare, även vid maximal förstoringsnivå.

Lång batteritid

Självklar vill man att batteriet ska räcka så länge som möjligt så att man slipper avbryta jakten i förtid. Ett värmesikte behöver en strömkälla, termiska kikarsikten använder oftast CR123 -batterier, men det finns en mängd olika alternativ. Batterilivslängden varierar dock beroende på hur du använder ditt värmesikte. Ett vanligt intervall är 3-5 timmar.

Andra användbara funktioner på värmesikte

Det finns många användbara funktioner som ett termiskt kikarsikte kan ha. Vissa värmersikten har inbyggd avståndsmätare vilket kan vara väldigt bra att ha. Många moderna termiska kikarsikten har möjlighet att ta bilder och spela in film som kan lagras på ett intern minneskort. De kan även ha stöd för WiFi.

Frontmonterat värmesikte (Värmeadapter)

En frontmonterad värmesikte går att fästa på sitt befintliga kikarsikte så att det kan användas som nattsikte. Det är en fördel om du redan har ett kikarsikte och vill komplettera med en värmeadapter.

Se alla mörkersikten

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *