Bästa älgstudsaren 2023! (Bäst i test)

Bästa älgstudsaren 2022! (Bäst i test)

En älgstudsare är ett jaktvapen som avfyrar en kula i taget och den ska inte blandas ihop med hagelgevär eller automatiska vapen med ett annat avfyrningssätt. Studsare är jaktvapen med helstock och de tillhör alltid klass 1. Om man vill hitta den bästa älgstudsaren finns det många olika modeller att välja mellan. Vi har jämfört tester och läst recensioner för att ta reda på vilken som är den bästa studsaren. Det kan vara svårt att veta vilken älgstudsare man ska välja när man ska göra sitt köp. En älgbössa är en investering och det kan vara värt att satsa på ett känt märke.

Det finns många olika varianter av modeller, piplängder och kaliber. Om man väljer en studsare av hög kvalitet finns det både dyra och billiga alternativ. Beroende på vad man ska använda älgstudsaren till kan man välja den som passar bäst. Vi hjälper dig att hitta den älgstudsare som är bäst i test och världens bästa älgstudsare på marknaden.

Pris för Älgstudsare – Vad kostar en bra studsare?

En älgstudsare kan kosta under 10 000 kr om man vill ha en billigare modell. Det finns också dyrare modeller som ligger på runt 50 000 kr om man vill ha mer avancerade modeller. Sen beror det också på vad man vill ha för tillbehör, vilket också styr priset. Om man inte har jagat så länge kanske man inte behöver en avancerad modell. Det finns också älgstudsare paket med tillbehör som kan vara ett alternativ om man vill köpa allt på en gång.

När man köper en älgstudsare på nätet är det lätt att få det bästa priset, eftersom många leverantörer tävlar om att ha det bästa priset. När man har hittat en bra älgstudsare behöver man också hitta rätt kikarsikte och ljuddämpare. Med en bra älgstudsare blir jakten effektivare och man får ett vapen som också kan användas till flera typer av jakt. Nedan finns några bra modeller som passar olika bra beroende på vad man vill ha. Det finns olika varianter som är bra val för både nybörjare och mer avancerade jägare.

Bästa älgstudsare 2023 (Bäst i test)

1. Merkel Helix Speedster Orange (Bästa älgstudsaren – Bäst i test)
2. Browning Bar Zenith Wood Fluted HC (Bästa halvautomat studsare)
3. Sako 85 Finnlight II (Bästa precision studsare)
4. Tikka T3x Lite Adjustable Paket (Populär och prisvärd älgstudsare)
5. Sauer 100 Classic XT (Bra och billig älgstudsare)


Merkel Helix Speedster Orange (Bästa älgstudsaren – Bäst i test)

Merkel Helix Speedster Orange (Bästa älgstudsaren - Bäst i test)

 

Merkel Helix Speedster Orange är utan tvekan en imponerande älgstudsare som har tagit sin plats som marknadens snabbaste vapen. Den senaste modellen, HELIX Speedster, har dock inte bara ökat sin hastighet utan har också förbättrats när det gäller säkerhet och hanterbarhet.

En revolutionerande funktion hos HELIX Speedster är SpeedStock, som ger flera nya dimensioner till vapnets prestanda. OmegaGrip är en annan framstående egenskap som ger maximal ergonomi vid säkring, skott och repetering. Tummen glider smidigt längs den ergonomiska stocken, vilket ger en bekväm och stabil handposition. Dessutom kan den automatiska justerbara kolven enkelt ställas in med ett enkelt knapptryck och minns den senaste inställningen.

En annan fördel med Merkel Helix Speedster Orange är dess användarvänlighet. Den har en ställbar bakkappa och snabbfästen för rembyglar, vilket gör det enkelt att anpassa vapnet efter individuella preferenser och behov. Dessutom har vapnet integrerade Weaverspår, vilket ger möjlighet att enkelt montera optiska riktmedel eller andra tillbehör.

Montering och demontering av Helix är en enkel process som kan göras utan verktyg. Detta gör det bekvämt och snabbt att underhålla eller byta tillbehör på vapnet.

Vapnets tekniska specifikationer är imponerande. Piplängden är 51 cm och den är gängad M15x1, vilket ger möjlighet att använda ljuddämpare om så önskas. Magasinet är löstagbart och ger enkel och snabb laddning av vapnet. Rembygelsfästen finns också för att ge möjlighet att enkelt fästa en rem för att bära vapnet.

Merkel Helix Speedster Orange är en imponerande rakrepeterstudsare med en rad förbättringar som gör den ännu säkrare och smidigare att använda. Dess revolutionerande funktioner som SpeedStock och OmegaGrip, tillsammans med dess användarvänliga design och enkelhet i montering, gör detta vapen till en attraktiv val för erfarna skyttar och vapenentusiaster.

Mer info…

Teknisk specifikation

Piplängd: 51cm (Gängad M15x1) Öppna riktmedel med löstagbart främre riktmedel för att kunna montera ljuddämpare som inte är frontmonterade Magasin: Löstagbart Fästen: Rembygelsfästen

Köp Merkel Helix Speedster från Pnjakt


Browning Bar Zenith Wood Fluted HC (Bästa halvautomat studsare)

 

 

Browning Bar Zenith Wood Fluted HC (Bästa halvautomat studsare)

 

MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC är en imponerande bössa som representerar Browning’s anrika historia som vapentillverkare. Med över 100 år av erfarenhet och miljontals gevär tillverkade, är Browning ett företag som har etablerat sig som en av marknadens mest kända och pålitliga varumärken.

Denna specifika modell finns i tre olika kalibrar: 300WM, 30-06 och 93×62. Det ger skytten möjligheten att välja den kaliber som passar bäst för deras specifika behov och preferenser.

Med en piplängd på 51 cm erbjuder MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC en balanserad och kompakt design. Den kortare piplängden gör den lättare att manövrera och smidig att använda i olika skyttesituationer. Dessutom kan den vara fördelaktig vid jakt i terräng där smidighet och snabbhet är viktigt.

Utseendemässigt är MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC riktigt attraktiv. Dess träkolvsdesign ger den en klassisk och tidlös estetik som tilltalar både traditionella och moderna skyttar. Den flätade pipan ger inte bara en estetisk touch utan kan också bidra till att öka styrkan och styvheten hos pipan.

När det gäller prestanda är Browning känt för att leverera pålitliga och exakta vapen, och MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC är inget undantag. Med rätt ammunition och rätt teknik kan denna bössa ge imponerande precision och noggrannhet på både jakt- och tävlingsbanor.

Som en produkt från en etablerad vapentillverkare som Browning, kan man förvänta sig hög kvalitet och pålitlighet från MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC. Med rätt underhåll och skötsel kan denna bössa vara en pålitlig följeslagare för många år framöver.

MBrowning Bar Zenith Wood Fluted HC är en imponerande bössa som erbjuder skyttar möjligheten att välja kaliber enligt deras behov. Dess kompakta design och attraktiva utseende kombinerat med Browning’s rykte för prestanda och pålitlighet gör den till ett lockande val för både jägare och tävlingsskyttar.

Mer info..

Teknisk specifikation

Piplängd: 51 cm Magasin: 4 skott Kaliber: 300WM, 30-06 och 93×62

Köp Browning Bar Zenith Wood Fluted HC från pnjakt.se


Sako 85 Finnlight II (Bästa precision studsare)

 

 

Sako 85 Finnlight II (Bästa precision studsare)

 

Sako 85 Finnlight II är en imponerande vapenmodell som erbjuder flera innovativa funktioner och högkvalitativa materialval. En av de mest framträdande egenskaperna är den justerbara syntetkolven, vilket gör det till det första vapnet att erbjuda denna funktion. Dessutom är det även det första vänstervapnet med en syntetkolv, vilket gör det till ett efterlängtat alternativ för vänsterskyttar.

Kolven är tillverkad med hjälp av avancerad RTM-teknologi (Resin Transfer Molding) och består av en lätt glasfiber-/kolfiberkolv. Den handlagda fiberväven ger kolven utmärkta egenskaper och den flerskiktade glasfiberväven ger en exceptionell vridstyvhet. Dessutom är kolven kolfiberbäddad för att ge extra styrka i de mest utsatta områdena.

En annan fördel med Finnlight II är det slitstarka elastomerbeläggningen på greppytorna och kolvkammen. Materialet har hög motståndskraft mot UV-strålning, repor samt kyla och värme, vilket säkerställer att vapnet håller länge och tål tuffa förhållanden. Greppytornas mönster tillsammans med elastomeret ger ett säkert grepp oavsett väderförhållanden. Kolven har också en justerbar kolvkam med elastomeryta för ökad komfort. Justeringen görs enkelt genom att trycka in knappen och manuellt höja eller sänka kolvkammen tills den passar perfekt.

Sako 85 Finnlight II imponerar även när det kommer till materialval för lådan och pipan, som är tillverkade av rostfritt stål med en skyddande Cerakote-behandling. Denna behandling ger extra motståndskraft mot väderförhållanden och förlänger vapnets livslängd. Dessutom är metalldelarna, såsom varbygeln och magasinsbotten, viktoptimerade genom användning av aluminium, vilket ytterligare minskar vapnets vikt. Även dessa aluminiumdelar är skyddade med Cerakote-behandling.

Sako 85 Finnlight II är en imponerande vapenmodell som erbjuder en justerbar syntetkolv, högkvalitativa materialval och innovativa funktioner. Den är lämplig för både höger- och vänsterskyttar och utformats för att möta kraven hos erfarna skyttar som vill ha prestanda och hållbarhet i ett och samma vapen.

Mer info..

Teknisk specifikation

Magasinkapacitet: S: 5 skott SM: 5 skott M: 5 skott L: 4 skott Vikt: S/2,8Kg SM/2,9kg M/2,9kg L/3,1kg

Köp Sako 85 Finnlight II från pnjakt


Tikka T3x Lite Adjustable Paket (Populär och prisvärd älgstudsare)

 

Tikka T3x Lite Adjustable Paket (Populär och prisvärd älgstudsare)

 

Tikka T3x Lite är en uppdaterad version av en av Sveriges mest populära studsare, och den har nu fått en multijusterbar kolv. Med enkel justering av kolvkam och längd passar vapnet utmärkt för jägare som vill använda samma vapen oavsett jaktform eller årstid.

Möjligheten att justera både kolvkam och vapenlängd gör det enkelt att anpassa vapnet till olika typer av optik vid jakt. Justeringen av längden görs med hjälp av dubbla 4 mm mellanläggsbrickor.

Den syntetiska kolven har nu ett skuminlägg för att minska resonans och göra det möjligt att röra sig tystare i skogen. T3x levereras med utbytbara pistolgrepp med två olika vinklar – ett öppnare och ett brantare grepp med mer handutfyllnad. Kolven har också möjlighet att fästa en bredare framstock.

Syntetkolven på T3x har nya greppytor med assymetriskt mönster som ger bättre friktion och ett säkert grepp. Stocken har en rak form med handutfyllnad vid pistolgreppet. Materialet är en glasfiberförstärkt copolymer polypropylen, och bakkappan kan förlängas med plattor för att anpassa längden. Extra pistolgrepp och framstock kan köpas som reservdelar.

Avtryckaren kan justeras från 1 till 2 kilo, och säkringen är av tvåstegstyp och låser både avtryckare och slutstycke.

T3x har också en ny bakkappa med integrerade luftfickor som ger bättre rekylupptagning och hjälper dig att fokusera på det viktiga. Slutstyckshylsan tillverkas i metall och ger bättre skydd för den bakre delen av slutstycket och slagstiftet, vilket ger en hög kvalitetskänsla som är typisk för Tikka T3x-serien.

Tikka T3x Lite är med sin multijusterbara kolv och förbättrade funktioner en pålitlig och anpassningsbar studsare som passar både för olika jaktformer och förändrade behov under året. Detta är ett mycket populärt och prisvärd älgstudsare.

Mer info..

Teknisk specifikation

Piplängd: 51cm, Fabriksgängad: 14×1 (M15x1 i kaliber 9,3×62), Vikt från 2,8 kg.

Köp Tikka T3x Lite Adjustable från pnjakt


Sauer 100 Classic XT (Bra och billig älgstudsare)

 

 

Sauer 100 Classic XT (Bra och billig älgstudsare)

 

 

Sauer 100 Classic XT är den senaste nyheten från J.P Sauer & Sohn, och med sloganen “Premium comes standard” förväntar man sig högkvalitativt hantverk och pålitlig prestanda. Detta gevär levererar definitivt på dessa löften.

En av de imponerande egenskaperna hos Sauer 100 är dess stålmekanism, som är både robust och pålitlig. Mekanismen är borrad och gängad för Sauer 101 / Remington 700 montage, vilket ger dig flexibilitet när det gäller att välja optik. Slutstycket har tre låsklackar, vilket bidrar till ökad stabilitet och säkerhet.

En annan säkerhetsfunktion som uppskattas är sidosäkringen med tre lägen. Du kan enkelt och snabbt växla mellan säkra och osäkra tillstånd beroende på behov. Med bakåtläget är geväret säkrat med låst slutstycke, mittenläget innebär att geväret är säkrat medan slutstycket är olåst, och framåtläget innebär att vapnet är osäkrat och redo för skott. Detta ger en extra trygghet när du hanterar geväret.

Sauer 100 Classic XT har ett 5-skottsmagasin. Detta ger dig tillräckligt med kapacitet för många jakt- eller skyttesituationer utan att behöva stanna upp för omladdning.

En annan fördel med detta gevär är det justerbara trycket på avtryckaren. Med möjligheten att ställa in trycket från 1 till 2 kg kan du anpassa det efter dina preferenser och få en mer personlig och bekväm skjutupplevelse.

När det gäller vikt och piplängd har Sauer 100 Classic XT en vikt på 3000 gram, vilket ger en balanserad och stabil känsla när du håller i geväret. Piplängden är standardmässigt 56 cm, men det finns också en möjlighet att få den kortare på 51 cm mot ett pristillägg. Det ger dig alternativet att anpassa geväret efter dina specifika behov och preferenser.

Slutligen kommer Sauer 100 Classic XT med EVER REST bäddning mellan mekanismen och kolven. Detta bidrar till ökad precision och stabilitet genom att minimera rörelse och vibrationer. Resultatet är en bättre träffbild och mer tillförlitlighet i skotten.

Sauer 100 Classic XT är ett imponerande gevär som lever upp till sin slogan “Premium comes standard”. Med sin pålitliga stålmekanism, flexibla säkerhetsfunktioner, justerbara avtryckartryck och precision genom EVER REST bäddning, kan du förvänta dig högpresterande och tillförlitliga skott. Oavsett om du är jägare eller sportskytt kommer Sauer 100 Classic XT att vara en pålitlig och kraftfull följeslagare.

Mer info..

Teknisk specifikation

Vikt: 3000g Piplängd: 56cm (51cm går att få mot pristillägg) Finns i kalibrar: 222 Rem .223 Rem .243 Win 6,5×55 .270 Win .308 Win 30-06 .8×57 IS 9,3×62 Magnum kalibrar 7mm Rem Mag & 300Win Mag

Köp Sauer 100 Classic XT från pnjakt

Se alla älgstudsare..


Ammunition (kaliber) till Älgstudsare

Man behöver också välja rätt kaliber för älgstudsaren och ofta är en grov kaliber bäst när man ska skjuta älg. Det vanligaste kalibern för älgstudsare är 9,3×62 mm, 30-06, 308 Win, 6,5×55, .300, .338, .358, 7.62, .303 eller 270 Win. Kulorna expanderar när de träffar, vilket bör användas på älgjakt med klass 1 vapen. Det är också viktigt att älg geväret känns bra när man skjuter med det, har lagom rekyl, att kolven passar bra mot axeln och att det är lätt att ta med sig. Man får också skjuta räv, fågel och rådjur med klass 1 vapen. Man kan ofta anpassa vapnet efter eget önskemål för sitt eget behov. Det går också att välja tillbehör såsom ljuddämpare, stock och kikarsikte. När man väljer rätt ammunition för vapnet blir jakten lättare. Det är viktigt att man också anpassar jaktvapnet efter eget önskemål för att få ett lämpligt vapen.


Tester & Källor

https://vildmarken.se/reportage/vildmarken-testar-merkel-helix-speedster-2
https://rifleshootermagazine.co.uk/article/gun-test-merkel-rx-helix-speedster-in-3006
https://www.all4shooters.com/en/shooting/rifles/browning-bar-zenith-hc-hunting-rifle
https://precision-rifle.com.au/2021/02/09/sako-85-finnlight-ii-review
https://www.rifleshootermag.com/editorial/review-sako-finnlight-ii/329064
https://www.outdoorlife.com/guns/tikka-t3x-lite-review
https://www.petersenshunting.com/editorial/the-sauer-model-100/272117

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *